Portāls "MansDraugs.lv" rīkoja aptauju "Vai bieži apmeklē publiskas vietas un pasākumus ar suni un kāpēc?". Lielākā daļa aptaujāto atzinuši, ka ar suni tikai reizēm dodas uz masu pasākumiem, kas notiek ārā, bet publiskas vietas, kā kafejnīcas un veikalus, neapmeklē. Eksperti suņa ņemšanu līdzi uz lieliem pasākumiem, kur ir daudz cilvēku, vērtē kā bīstamu tendenci.

Aptauja notika saistībā ar patversmes "Dzīvnieku draugs" rīkoto kampaņu "Draudzīgs suns draudzīgā pilsētā", kuras mērķis ir veicināt pozitīvu attieksmi pret suņiem kā cilvēka līdzgaitniekiem pilsētā – kafejnīcās, viesnīcās, veikalos un citviet.

Lielākā daļa aptaujāto – 34% – sacīja, ka ar savu suni tikai reizēm dodas uz publiskiem masu pasākumiem, kas notiek ārā, piemēram, uz pilsētas svētkiem, bet kafejnīcas, viesnīcas, veikalus un citas publiskas vietas neuzdrošinās apmeklēt.

7% aptaujas dalībnieku atzina, ka uz sabiedriskām vietām un pasākumiem kopā ar četrkājaino draugu nedodas, jo suns nav tik paklausīgs, lai viņu varētu ņemt līdzi.

Ļoti liela daļa – 27% – suņu saimnieku atklāja, ka mīluli uz publiskām vietām līdzi neņem, jo gluži vienkārši nezina tādas iestādes, kur var doties kopā ar suni.

9% aptaujas dalībnieku četrkājaino draugu ņem līdzi tikai uz tādām publiskām vietām un pasākumiem, kas domāti tieši suņiem, piemēram, uz izstādēm un suņu sporta sacensībām.

23 procentiem aptaujāto suns ir ikdienas pavadonis, ko ņem līdzi visur, kur vien iespējams.

Aptaujā piedalījās 44 suņu saimnieki.

Ko par to saka eksperti

Laura Karnīte, patversmes "Dzīvnieku draugs" pārstāve: "Ar suni iet uz publiskiem masu pasākumiem īstenībā ir nesalīdzināmi bīstamāk, nekā, piemēram, uz kafejnīcām vai veikaliem. Suņa klātbūtne masu pasākumā ir bīstama gan pašam dzīvniekam, gan apkārtējiem cilvēkiem. Tur ir cilvēks pie cilvēka, visādi trokšņi un neierastas situācijas, no kā suns var sabīties un vai nu aizbēgt, vai reaģēt agresīvi. Īpaši nepareizi ir ņemt līdzi suni uz tādiem pasākumiem, kur ir gaidāms salūts vai pirotehnikas izmantošana. Liels troksnis pat vislabāk audzinātajam sunim rada milzīgu stresu."

Komentējot to, ka 27% aptaujāto suņu saimnieku nezina publiskas vietas, kuras var apmeklēt kopā ar suni, Laura Karnīte pauda cerību, ka kampaņas "Draudzīgs suns draudzīgā pilsētā" iespaidā šī situācija kaut nedaudz mainīsies. Atgādinām, ka kampaņas laikā tika apzinātas suņiem draudzīgas vietas Rīgā – kafejnīcas, restorāni, viesnīcas, veikali un jebkuras citas iestādes, kur saimniekam netiek liegts uzturēties kopā ar savu četrkājaino draugu. Tās ir apkopotas suņiem draudzīgo vietu kartē, kas atrodama patversmes "Dzīvnieku draugs" mājas lapā.

Vladislava Akimova, kinoloģe: "Manuprāt, suni ņemt uz masu pasākumu nav prāta darbs. Tur ir liels cilvēku pūlis. Kāds var suni nepamanīt un uzkāpt uz ķepas vai astes un tad dzīvnieks var reaģēt agresīvi. Tāpat masu pasākumos nereti tiek izmantota pirotehnika, atskan dažādi trokšņi, kas suni var nobiedēt – izbīļa iespaidā dzīvnieka reakcija ir neprognozējama. Pat, ja nekas tāds nenotiek, suns, draudzīgi lecot virsū, ar ķepām kādu var nosmērēt vai nosiekalot – ne visi par to būs sajūsmā! Turklāt saimniekam, manuprāt, gribas baudīt pasākumu, nevis visu laiku kontrolēt savu suni."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!