Foto: Vida Press
Īru fotogrāfam Paulam Mīlijam (Paul Mealey) izdevies uzņemt spilgtu fotoattēlu sēriju, kur kaķis spēlējas ar peli, līdz beigās… mierīgi ļauj tai aiziet, vēstī "Vida Press". Lūdzām kaķu eksperti Aiju Nuķi paskaidrot, kādēļ kaķi nereti ilgi spēlējas ar savu medījumu, nevis to uzreiz apēd. Un kā izprast tādus gadījumus kā šis, kad kaķis grauzēju beigu beigās vienkārši palaiž vaļā?

Fotogrāfs bijis ļoti pārsteigts, ieraugot, ka viņa no patversmes adoptētā, divus gadus vecā kaķene Lala maigi rotaļājas ar peli, nemaz necenšoties to nogalināt, jo šo divu sugu pārstāvji taču ir ienaidnieki jau kopš senseniem laikiem.

"Esmu profesionāls fotogrāfs un brīdī, kad ieraudzīju savu kaķi, spēlējoties ar peli, atgriezos no darba, tādēļ fotoaparāts ar teleskopisko objektīvu bija "kaujas gatavībā"," skaidro Mīlijs.

"Domāju, ka Lala grasās peli nonāvēt, taču viņa 20 minūtes ar to spēlējās, bet pēc tam vienkārši palaida vaļā. Arī pelei netrūka laika un izdevību aizbēgt, bet viņa to nedarīja. Viņi patiešām spēlējās viens ar otru."

Pēc 20 minūtes ilgās rotaļas pele aizsteigusies prom bez nevienas skrambiņas. "Tā vienkārši aizlēkšoja prom, bet Lala izskatījās ļoti laimīga par jauniegūto draugu."

Fotogrāfijas uzņemtas Mīlijas mājas pagalmā Vestportas pilsētā Īrijā.

Ekspertes komentārs

Aija Nuķe, kaķu eksperte, Latvijas kaķu mīļotāju kluba "Cat's Meow" pārstāve:

"Kaķis ir plēsējs, mednieks. Stundām ilgi tas var sēdēt pie peles alas un gaidīt, tad pēkšņi lēkt un sagrābt savu medījumu. Kaķi, kuri nav cilvēka aprūpē, bieži ķer peles un apēd tās uzreiz. Liela daļa kaķu savas nomedītās peles aiznes nomaļākā, klusākā vietā, kur tās apēd.

Bieži cilvēkam ir nesaprotami, kāpēc kaķis spēlējas ar savu nomedīto upuri – pamet gaisā, noķer, palaiž vaļā, tad atkal noķer – un tā ilgi, parasti, kamēr upuris mirst. Lielākoties tā dara mājas kaķi, kuri dzīvo pie cilvēka, ir pabaroti un aprūpēti. Viņiem nav nepieciešamības medīt, lai paēstu. Kaķis, kurš medī, lai paēstu, savu upuri nogalina uzreiz.

Kaķa spēles ar peli tiek skaidrotas dažādi. Kaķim ir daudz dažādu savstarpēji nesaistītu instinktu. Mednieka instinkts nav saistīts ar barošanās instinktu. Tāpēc pat ļoti paēdušam kaķim vienmēr būs mednieka instinkts. Kaķa spēles ar bumbiņu, pušķīti vai ko tamlīdzīgu – tas ir tikai mednieka instinkts, šī spēle ir medīšanas procesa sastāvdaļa."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!