Apmatojuma kumšķu atvemšana ir viena no nepatīkamākajām lietām, ar ko regulāri nākas saskarties garspalvaino kaķu saimniekiem. Kāpēc kaķis tā dara un vai iespējams kaut ko darīt, lai murrātājam vajadzība atvemt spalvu kamolus būtu retāk?

"Persiešu šķirnes kaķiem tā ir ikdiena, ka ik pa laikam viņi izvemj spalvu kunkuļus – bez tā neiztikt un tas nav nekas ārkārtējs!" pirms laika intervijā portālam MansDraugs.lv stāstīja Persijas kaķa Tomija saimniece Krista Sprūde.

"To, kad Tomijam norītais apmatojums atkal ir nosprostojis barības vadu, es jau savlaicīgi jūtu, jo viņam ir acīmredzami fiziski slikti – tad viņš visu laiku staigā man nopakaļus, bieži ņaud, tā cenzdamies man pateikt, ka viņš slikti jūtas. Līdz brīdim, kad viņš vienkārši izvemj milzīgu spalvas kušķi desiņas formā, un tad atkal dzīve iet uz augšu."

Kāpēc kaķi atvemj spalvu kamolus?

Līdz pat 50% nomoda laika kaķi pavada, laizot savu kažoku. Kaķa mēli klāj īpašas āķveida kārpiņas, kas to padara par lielisku suku kažociņa sakopšanai Vecos, izkritušos matiņus kaķis mazgājoties norij, jo nespēj tos izspļaut. Bieži vien gadās, ka salaizītais apmatojums nevirzās lejup pa zarnu traktu, bet gan uzkrājas kuņģī. Kad tas sāk kairināt kuņģa gļotādu, kaķis to atvemj.

Spalvu kamolu izveidošanās kuņģī ir izplatīta problēma, kas vairāk raksturīga garspalvainajiem kaķiem. Ja kaķis mēnesī atvemj ne vairāk kā četrus apmatojuma kumšķus, par to nav jāsatraucas. Bet, ja vemšana notiek biežāk, vajadzētu aizvest kaķi pie veterinārārsta, jo tas var liecināt par kuņģa gļotādas iekaisumu vai citu veselības problēmu.

Trīs ieteikumi, lai kamoli veidotos retāk

1. Regulāri ķemmējot sava mīluļa kažociņu, var ievērojami mazināt vai pat novērst kamoliņu veidošanos, jo tad vecais apmatojums tiek izķemmēts. Īpaši svarīgi bieži ķemmēt mīluli ir apmatojuma maiņas laikā.

2. Zooveikalos un veterinārajās aptiekās var iegādāties speciālu pastu, kas palīdz sašķelt un izvadīt norīto apmatojumu no kuņģa pa zarnu traktu. To parasti sākumā dod trīs dienas pēc kārtas, bet pēc tam vienu līdz divas reizes nedēļā profilaktiski (jāskatās lietošanas instrukcijā vai jājautā veterinārārstam).

3. Profilaktiski var lietot speciālo kaķu barību pret apmatojuma kamolu veidošanos. Tā satur daudz šķiedrvielu un citu komponentu, kas veicina sagremotās barības masas un norītā apmatojuma virzību pa zarnu traktu. Līdz ar to spalvas tiek izvadītas kopā ar izkārnījumiem, nevis atvemtas. Tā gan parasti tikai mazina apmatojuma kamolu veidošanos, nevis pilnībā novērš.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Heteres Danfijas "Kaķumīļa rokasgrāmatas" ("Zvaigzne ABC") un portāla "Vetstreet.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!