Daudzi uzskata, ka laikapstākļus iespējams prognozēt pēc dzīvnieku uzvedības. Ja kaķis guļot ņaud, būšot stiprs sals. Ja kaķis pat sala laikā guļ uz grīdas, iestāšoties silts laiks. Raidījuma "Ķepa uz sirds" komanda tikās ar sinoptiķi un laika ziņu diktoru Tomu Brici, lai noskaidrotu, vai pēc dzīvnieku uzvedības tiešām iespējams prognozēt, kāds laiks gaidāms. Toms arī raidījuma laikā ciemojās Juglas dzīvnieku patversmē "Labās mājas" un izraudzījās sev "krustbērnu".

Sinoptiķa Toma Briča parādīšanos ekrānā ar nepacietību gaida daudzi, lai zinātu, vai rīta agrumā māju pamest ar lietus sargu padusē vai tomēr pietiks tikai ar kādu siltāku apģērba gabalu.

Tomam bieži vaicā, kā tas ir – būt atbildīgam par laiku? Izrādās, ka tikai pavisam nesen viņš ir iemācījies sadzīvot ar to, ka ne vienmēr viņa prognozes piepildās.

"Es esmu iemācījies vairs nebēdāties par to, ka spīd saule un laiks tiešām ir labs, kaut esmu prognozējis lietainu laiku. Agrāk es to nekādi nevarēju pārdzīvot un izbaudīt to, ka ir lieliska diena. Bet tagad es esmu sapratis, ka tur es neko iespaidot nevaru," sinoptiķis atklāj raidījumā "Ķepa uz sirds".

Tomam ir pašam sava meteostacija. Jau piecu gadu vecumā viņš zīmēja laika kartes, gandrīz kā īsts sinoptiķis. Neviens gan nebija domājis, ka kautrīgais un nekomunikablais Toms reiz strādās televīzijā. Tiešraide prasa lielu savaldīšanos un disciplīnu arī kuriozās situācijās.

Kā piemēru Toms min prezidenta Raimonda Vējoņa viesošanos studijā. Torīt par prezidentu lielu interesi izrādīja milzīga muša, pat nekautrējās uzsēsties uz pieres.

"Katru reizi, kad es pagriezos, lai prezidentam uzdotu jautājumu, tad es to mušu redzēju, un tas prasīja diezgan lielu stingrību un disciplīnu, lai nesāktu ķiķināt, jo intervijas laikā ar prezidentu, protams, nebūtu labi smieties," atceras Toms.

Lai gan daudzi uzskata, ka laika apstākļus iespējams prognozēt pēc dzīvnieku uzvedības, Toms pats gan šādas sentēvu metodes nekad nav izmantojis un raugās uz tām skeptiski.

"Prognozes 5, 7, 12 un 24 stundām – tur, es domāju, ka zinātni nepārspēs neviens dabas vērojums, jo procesi notiek tik strauji, ka es šaubos, vai liela daļa dabas spēj prognozēt, kas notiks pēc 12 stundām un tam pielāgoties. Ja tā būtu, tad dabā arī ne koki, ne dzīvnieki no stihijām neciestu."

Raidījuma "Ķepa uz sirds" komanda kopā ar Tomu devās uz Juglas dzīvnieku patversmi "Labās mājas", kur viņam bija jāizraugās sev "krustbērns", tādējādi vairojot dzīvnieka iespējas atrast sev saimniekus. Par sinoptiķa "krustbērnu" kļuva mazais, žiperīgais suņuks Tontons, kurš Tomam sagādāja pamatīgas aktivitātes.

Foto: Kadrs no video
"Es neieslēdzu "Endomondo", bet vajadzēja ieslēgt. Man liekas, mēs dažus kilometrus te noskrējām pa mežu un es knapi turēju līdzi," pēc aktīvās "pastaigas" sacīja Toms. Topošajam Tontona saimniekam būs jābūt ļoti aktīvam, vismaz tik pat kustīgam kā Tontonam, jo suņuks ļoti mīl izskrieties.

"Tontonam ir bijis diezgan smags liktenis. Viņam ir apmēram divi gadi. Vēl visi spēka gadi ir priekšā. Viņu sakoda lielāks suns, tāpēc arī tagad viņam ir bail no lielākiem suņiem. Tāpēc droši vien nevajadzētu ņemt viņu uz mājām, kur jau ir priekšā kāds suns, kas ir lielāka auguma par Tontonu. Diezgan smaga atveseļošanās bijusi Tontonam pēc smagajām traumām, kas gūtas cīņā ar pārāku suni. Tad viņa iepriekšēji saimnieki nav vairs likušies par viņu ne zinis," skumji saka Toms, brīnoties, kā kāds tik vienkārši var atteikties no sava drauga, kurš turklāt ir smagi cietis.

Toms ļoti cer, ka Tontons atradīs savus īstos cilvēkus, kuriem viņš būs ģimenes draugs, nevis tikai īslaicīga aizraušanās.

Ja iepaticies Toma Briča "krustbērns", simpātiskais un žiperīgais Tontons, zvani uz patversmi pa tālruni 26617636.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!