Foto: "Dabasdati.lv"

Oktobra sākumā bojā gājis viens projektā "Goris" ar raidītāju aprīkotais melnais stārķis, liecina informācija projekta mājaslapā.

Par Meiju nodēvētā melnā stārķa ceļojums beidzies Horvātijā, pie Siščanu zivju dīķiem, kur, visticamāk, putns ticis kāda plēsīga zvēra nagos. Pie dīķa ir atrastas putna atliekas. Iespējams, ka viņa kļuvusi par kāda zvēra vai plēsīga putna upuri, lēš ornitologs Māris Strazds. Pagaidām gan vēl nav zināms precīzs bojāejas laiks – to varēšot noteikt, kad atradīs putna raidītāju, taču tiek lēsts, ka tas varētu būt noticis 4. oktobrī.

Tikmēr labas ziņas ir no cita stārķa – Kates, kas pēc vairāku dienu lidojuma cauri Rumānijai, Bulgārijai, Turcijai un Sīrijai pagājušajā nedēļā ieradās Jordānijā. Lai gan Izraēlas ornitologi gaidīja, ka Kate drīzumā ieradīsies šajā valstī, raidītājs uzrādījis, ka viņa aizlidojusi uz vietu, kas ir netālu no Sarkanās jūras, turklāt nevis Āfrikas, bet Arābijas pusē. Kā norāda Strazds, Kate ir pirmais putns, kas lido gar Sarkanās jūras "nepareizo krastu". Patlaban ir intriga, vai putns šķērsos Sarkano jūru tās šaurākajā vietā, dienvidu galā, lai dotos uz savu pagājušā gada ziemošanas vietu Etiopijas ziemeļos.

Tikmēr pārējās melno stārķu mātītes joprojām atrodas savās iepriekšējās barošanās vietās – Feja ir Serbijā pie Tisas ietekas Donavā, Zuze atrodas uz Turcijas un Grieķijas robežas, savukārt Upene un Sarma – Turcijas dienvidu daļā.

Goris ir autentisks melnā stārķa nosaukums latviešu valodā. Projekts ir radīts, lai izsekotu putnu migrācijas ceļus un noskaidrotu to mirstības cēloņus. Iepriekšējos gados izsekošana beidzās neveiksmīgi – vairāki melnie stārķi gāja bojā ceļā uz pārziemošanas vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!