Nedaudz agresīvā vēlme cieši jo cieši apskaut, kas daudziem rodas, ieraugot mazu, pūkainu dzīvnieciņu vai apburošu cilvēkbērnu, ir saistīta ar emocionālo veselību, vēstī NationalGeographic.com.

Cilvēkiem, kuriem rodas ārkārtīgi spēcīgas pozitīvas emocijas, skatoties jauku bēbīšu vai dzīvnieciņu bildes, arī ir spēcīgākas agresīvās izpausmes, piemēram, vēlme paknaibīt mazuļa vaidziņus, atklāts šogad veiktā pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā "Psychological Science". Pētījuma autori ir Jēlas Universitātes psiholoģe Oriana Aragona ar komandu.

Runājot par vaidziņu knaibīšanu, kādā citā, agrāk veiktā eksperimentā noskaidrojies, ka, aplūkojot dzīvnieku mazuļu fotoattēlus, cilvēki ar pirkstiem saspridzinājuši vairāk burbuļplēves burbulīšu, nekā, aplūkojot pieaugušu dzīvnieku attēlus, ziņo NationalGeographic.com.

Tas apliecina – ja cilvēkam, apskatot jaukas bildes, būs iespēja kaut ko saspiest, viņš to darīs. "Taču tas noteikti nav ar nolūku kaitēt jaukajām radībiņām," uzsver Aragona.

Bet par ko tad īsti liecina impulss cieši sev piespiest vai knaibīt jaukus dzīvnieciņus vai mazuļus?

"Dažiem cilvēkiem pēc spēcīgām pozitīvām emocijām seko tādas, ko varētu saukt par gluži pretējām," skaidro pētniece. "Tātad tu vari piedzīvot prieka asaras, nervozus smieklus vai vēlmi sažmiegt rokās kaut ko, kas, tavuprāt, izskatās neticami jauks – pat, ja tas ir dzīvnieks, ko tu parasti vēlies maigi samīļot vai glāstīt. Sekundārā – pretējā – reakcija palīdz mazināt ārkārtīgi sakāpinātās emocijas, ļaujot cilvēkam atgriezties pie emocionālā līdzsvara. "

Pētījumā atklāts, ka cilvēki, kuri vienlaikus piedzīvojuši gan pozitīvas, gan negatīvas emocijas, emocionālo līdzsvaru atguvuši ātrāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!