Foto: Patversme "Mežavairogi"

Pēdējās divas nedēļas MansDraugs.lv aktīvi seko līdzi un ziņo par Mārupē atsavināto Jorkšīras terjeru likteni. 16. oktobrī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) darbinieki no kādas privātpersonas mājokļa izņēma 41 Jorkšīras terjeru, kas dzīvojuši lielā šaurībā un nehigēniskos apstākļos, un nogādāja dzīvnieku patversmē "Mežavairogi". Tur suņi bija drošībā, tomēr dzīves apstākļi vēl joprojām nebija piemēroti un suņus nevarēja pienācīgi apkopt.

Vairākiem no suņiem bija acīmredzamas veselības problēmas. Kritiskā veselības stāvokļa dēļ uzreiz pēc tam, kas suņi tika aizvesti no Mārupes, viens no terjeriem neizdzīvoja, bet septiņus veterinārārstam nācās iemidzināt.

Diemžēl patversmē suņiem neklājās daudz labāk, un vairāk kā nedēļu pēc pārvešanas savēlušies kažociņi, zem kuriem slēpās nopietnas ādas problēmas, joprojām nebija sakopti.

Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece iepriekš izteica viedokli par nepiemēroto suņi aprūpi arī patversmē, stāstot, ka ''pirmie trauksmi sāk celt Latvijas Jorkšīras terjeru kluba bijušie un esošie biedri, kuri ir jau pabijuši patversmē un kuru acīm atklājusies šausminoša aina – pa diviem līdz četriem suņiem Jorkšīras terjeri saspiesti mazos, trušiem vai kaķiem domātos būrīšos, pie gatavās sausās barības pieradušajiem suņiem tiek dota piena putra ar desu strēmelītēm, no kuras sākas caureja''.

PVD norāda, ka lēmumu par 41 Jorkšīras terjera nekavējošu izmitināšanu nācās pieņemt naktī, uzreiz pēc tam, kad dzīvnieki tika izņemti no privātmājas Mārupē. Tā kā "Mežavairogi" bija tuvākā dzīvnieku patversme, kas bija gatava uzņemt un transportēt 41 Jorkšīras terjeru, inspektors nolēmis izņemtos dzīvniekus nogādāt tieši tur.

Uzņemot tik lielu skaitu Jorkšīras terjeru, patversmei uzreiz neesot bijis iespējams nodrošināt tiem nepieciešamo, taču dzīvnieki bija drošībā – tie tika apkopti, pabaroti, dzīvniekus izmeklēja veterinārārsts un tika novērstas būtiskākās veselības problēmas, kas bija radušās, dzīvojot nepiemērotos un antisanitāros apstākļos.

Jau vēstīts, ka Nodrošinājuma valsts aģentūra pirmdien, 26. oktobrī, 33 Jorkšīras terjerus nodeva tālākai pārdošanai. Tagad 15 no tiem mitinās Juglas dzīvnieku patversmē un 10 - Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes Klīniskā institūta mazo dzīvnieku patversmē. Astoņi palika dzīvnieku patversmē "Mežavairogi". Suņi tiks novērtēti un tos būs iespējams nopirkt izsolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!