Ja ģimene ir izvēles priekšā, kādu mīluli, lai ienes savās mājās, viens no variantiem noteikti ir pundurtrusis. Par viņu ir viegli rūpēties, trusis īpaši nebēdāsies, ja darba dienu aizvadīs mājās viens, dzīvnieks ir arī pietiekami mazs, lai to būtu iespējams turēt dzīvoklī. Kāpēc vēl pundurtrusis ir lielisks mājdzīvnieks?

Ja saspringtais darba grafiks neļauj divreiz dienā doties ilgā pastaigā pa mežu - suns nebūs īstais mājdzīvnieks. Ja no kaķiem mazliet bail un tie biežāk mēdz ieskrāpēt rokās, nevis ieritināties klēpī, varbūt arī ar šiem dzīvniekiem nav izveidojusies pareiza saikne, lai sev iegādātos runci. Ko darīt, ja mājās nepieciešama papildu dzīvība un mīļums?

Interesanta izvēle noteikti ir pundurtrusis, kuru ir salīdzinoši vieglāk kopt, to iespējams atstāt mājās vienu, kamēr cilvēks strādā, un tas noteikti ir pietiekami enerģisks, mīļš un sabiedrisks, lai pilntiesīgi pildītu jaunākā ģimenes locekļa lomu. Kas tad potenciālajam pundurtruša saimniekam būtu jāielāgo pirms ''ģimenes pieauguma''?

Pundurtruši ir mazākā trušu suga. Vidēji sver no 600 gramiem, līdz pusotram kilogramam. Tiem ir mazas, smailas austiņas, kas saslietas taisni uz augšu. Pundurtruši ir cēlušies Eiropā un tagad kļuvuši par daudzu ģimeņu mīluļiem. Viņiem ir visas tās pašas īpašības, kas parastajiem trušiem, tikai tie ir mazāki pēc izmēra un vairāk jākontrolē to uzturs, jo kuņģis ir daudz jutīgāks. Pareizi pieradinot, rūpējoties un mīļojot pundurtrusi, tas var būt lielisks mājdzīvnieks, raksta Healthguidance.org.

Kādi mājdzīvnieki ir pundurtruši?

Pundurtruši ir ļoti piemēroti mājdzīvnieka lomai, jo tos ir salīdzinoši viegli kopt. Ja suns vismaz divas reizes dienā ir jāizved pastaigāties, tad pundurtrusis ir tikai jāpieradina nokārtoties būrītī, ko viņi paši parasti iemācās un izvēlas konkrēto vietu, cilvēkam tikai tā jāielāgo un regulāri jāiztīra.

Pundurtrusis atsaucas uz savu vārdu un prot iemācīties vieglākās komandas. Truši ir iemīļoti, jo tie maz ēd un ir viegli aprūpējami, kā arī neaizņem daudz vietas. Trusīši var būt dažādās krāsās - balti, pelēcīgi, dzeltenīgi un brūngani.

Garauša būrīti nedrīkst novietot caurvējā vai tiešos saules staros, kā arī pie radiatora, jo biezais kažoks labi silda dzīvnieku, tāpēc pārkaršana var būt bīstama dzīvībai.

Veselīgi, labi aprūpēti pundurtruši var nodzīvot līdz pat 10 gadiem.

Lai pundurtrusim nodrošinātu ilgu mūžu, nepieciešams stingri sekot līdzi viņa uzturam, jo pundurtrusis nedrīkst ēst daudz ko tādu, kas ļauts parastam trusim. Garauša būrīti nedrīkst novietot caurvējā vai tiešos saules staros, kā arī pie radiatora, jo biezais kažoks labi silda dzīvnieku, tāpēc pārkaršana var būt bīstama dzīvībai.

Pundurtrušiem, kā jau vairumam dzīvnieku, nepatīk skaļš troksnis, tas var izbiedēt un traumēt dzīvnieku. Jābūt uzmanīgiem arī ar citiem mājdzīvniekiem, ja mājās jau ir suns vai kaķis, pirmās dienas saimniekam noteikti jābūt klāt, lai novērotu, kā abi jaunie draugi satiek, jo bieži vien suņi, kas vēlas ar trusi spēlēties un neko sliktu tiem nenodara, tomēr mazos garaušus vairāk biedē, tādēļ tie var palikt trauksmaini un dusmīgi.

Ko pundurtruši ēd?

Mājdzīvniekus var barot ar speciālu, veikalos nopērkamu pundurtrušu barību, kas ir pietiekami, lai trusis būtu paēdis, veselīgs un uzņemtu visus sev nepieciešamos vitamīnus un uzturvielas.

Mīluli var barot arī ar svaigiem augļiem, piemēram, banāniem un āboliem. Tie viņiem ļoti garšo.

Lielākajai daļai trušu garšo salāti un kāposti, bet pundurtrusim arī no šiem našķiem ir jāizvairās, jo tas var uzpūst vēderu un sabojāt trusīšu jutīgo kuņģi.

Trušiem vienmēr nepieciešams svaigs ūdens, lai saglabātu veselību un uzņemtu nepieciešamo šķidruma daudzumu. Vislabāk izmantot speciālas ūdens pudelītes, ko iespējams piestiprināt pie būra sienas, jo trauciņā atstātu ūdeni trusis var izliet, un, ja saimnieks visu dienu nav mājās, dzīvniekam nebūs ūdens līdz pat vakaram.

Pundurtrušiem ir ļoti mazs kuņģis, tie ir jutīgi pret dažādiem ēdieniem, tāpēc, ja dzīvniekam nopirkts kāds jauns našķis, noteikti sākumā jāiedod mazs gabaliņš, lai redzētu, vai viņam tas maz garšo un nerada vēdersāpes. Trušus nedrīkst arī pārbarot, tas var dzīvniekam radīt mīkstu vēdera izeju vai pat dzīvības briesmas.

Truši nedrīkst uzturā lietot riekstus, tie noteikti būtu jāglabā nepieejamā vietā un jāiemāca visiem ģimenes locekļiem, ka ar šo ēdienu dzīvnieku lutināt nedrīkst. Lielākajai daļai trušu garšo salāti un kāposti, bet pundurtrusim arī no šiem našķiem ir jāizvairās, jo tas var uzpūst vēderu un sabojāt trusīšu jutīgo kuņģi.

Par pundurtrušu uzturu noteikti lasi arī pundurtrušu audzētavas "Ozolītes" saimnieces Intas Ladigas ieteikumus.

Pundurtrusis var ēst pat 80 reižu diennaktī. Ko drīkst dot un ko ne?

Foto: Shutterstock

"Tikko esmu kļuvusi par pundurtruša saimnieci. Ar ko viņu var barot?" portālam MansDraugs.lv jautā lasītāja. Vērsāmies pēc padoma pie pundurtrušu audzētavas "Ozolītes" saimnieces Inas Ladigas.

Lasīt vairāk

Kā rūpēties par garausi?

Pundurtrusis var dzīvot gan mājās, gan ārpus tās. Tā kā tos iespējams labi apmācīt, tie ir ļoti piemēroti dzīvošanai dzīvoklī, un daudzi cilvēki izvēlas, kad dzīvnieks jau paaudzies, ļaut tiem brīvi staigāt pa visu dzīvokli.
Ja trusim ir būris, tam jābūt pietiekami lielam, lai dzīvniekam ir vieta kustībām, bet tik un tā vismaz reizi dienā būtu jāpalaiž garausis izlēkāties pa visu māju, lai dzīvniekam ir iespējams izkustēties, tas uzlabos gan viņa veselību, gan garastāvokli. Visērtākais veids ir iekārtot pundurtrusim piemērotu būrīti, ar ūdeni, sienu, barību, dažādiem kāpšļiem un atveramām durtiņām, lai trusis pats varētu brīvi iziet un ieiet būrītī pēc savas izvēles.
Ja trusis brīvi skrien pa māju, jāparūpējas, lai dzīvniekam nav pieejami bīstami priekšmeti, ko tas var apēst un savainoties.
Būris jāizklāj ar speciālām granulām vai sienu, lai pasargātu truša ķepas no restēm, bet ieklājumam jābūt arī pietiekami brīvam, lai dzīvnieka izkārnījumi izkristu cauri restītēm un pundurtrusim tie ikdienā netraucētu. Saimnieks noteikti pirmo dienu vai nedēļu laikā, pēc jaunā mājdzīvnieka ierašanās, pats sāks saprast, cik daudz granulu un siena nepieciešams jaunajam mīlulim. Būris jātīra vismaz reizi nedēļā.
Lai sevi izklaidētu, garausim vislabāk patiks dažādas rampas un kāpšļi būrītī. Svarīgi atcerēties, ka trušiem patīk visu košļāt, tāpēc viņam jābūt rotaļlietām, lai nodrošinātu zobu veselību. Veikalos nopērkami speciāli gardumi un mantas. Ja trusis brīvi skrien pa māju, jāparūpējas, lai dzīvniekam nav pieejami bīstami priekšmeti, ko tas var apēst un savainoties.

Kā sagatavoties jaunajam ģimenes loceklim?

Foto: Shutterstock
Ja esi nolēmis papildināt ģimeni un iegādāties pundurtrusi, ir vairāki ieteikumi, kā sagatavoties ''ģimenes pieaugumam'':
  • no sākuma noteikti vajadzētu painteresēties, lai audzētava, no kurienes iegādāties pundurtrusi, ir uzticama, lai dzīvnieki ir veseli un labi kopti;
  • noteikti jāievāc informācija un jāizlasa pietiekami daudz materiālu, lai jaunajam saimniekam būtu saprotams, kādi būs viņa jaunie pienākumi, kas pundurtrusim nepieciešams, ko nedrīkst dot ēst un citas gudrības;
  • pirms mīlulis atbraucis un sāk apdzīvot māju, ja tam būs vaļa skriet pa visu dzīvokli vai māju, jānodrošina dzīvniekam atbilstoša vide, lai uz zemes neatrodas kas tāds, ko nebēdnis varētu apēst vai sagrauzt un tādējādi kaitēt savai veselībai;
  • protams, jādodas uz veikalu un jāiegādājas viss nepieciešamais trusim, lai tad, kad jaunais mājas iemītnieks ir ieradies, viņam ir viss vajadzīgais - ūdens pudele, būrītis, ēdiena trauciņi, kāpšļi un rotaļlietas, granulas un siens, ko ieklāt būrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!