Foto: Foto no personīgā arhīva

Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Polijas un Baltijas čempions, Latvijas un Baltijas uzvarētājs un vēl daudzu godalgu ieguvējs. Viņš ir arī 15 talantīgu bērnu tētis. Tas ir četrus gadus vecais rotveilers Faiter Erfolg Nice, kuru ar lepnumu par savu ģimenes locekli sauc Bromu saime.

Rotveilera saimnieks Einārs ir Grundzāles pamatskolas mājturības skolotājs, kura hobijs ar sirreālu kokgriezumu veidošana, savukārt rotveilera saimniece Ina strādā par skolotāju internātpamatskolā Jelgavā, bet brīvdienas viņi abi pavada ģimenes mājās Smiltenes novadā.

Ar savu ķeizariņu Naisu, kā viņi paši to dēvē, Einārs un Ina piedalās vidēji 20 izstādēs gadā, gūstot teicamus panākumus.

- Kāpēc jūsu ģimenes mīlulis ir tieši rotveilers?

''Pavisam nejauši, mēs ar mēneša intervālu traģiski zaudējām divus savus suņus. Pēc gadu ilgām sērām izlēmām, ka tukšums nevar palikt. Mums nebija padomā noteikta šķirne. Vienīgais kritērijs, lai viņš būt "suņu suns" - dižākais un varenākais no visu suņu šķirņu pārstāvjiem. Kādā lauku sētā ieraudzīju šīs šķirnes mājas sargu un uzreiz sapratu, ka man ir vajadzīgs tieši šāds suns. Tā bija mīlestība no pirmā acu skatiena. Zināju, ka tas ir rotveilers, un ar to mana informētība par šo šķirni arī beidzās. Kad uzņēmām ģimenē kucēnu, sākām mācīties kopā - mēs par rotveileriem, viņš - par cilvēkiem. Un nevienu mirkli neesmu nožēlojis savu izvēli,'' par pirmo iepazīšanos stāsta Einārs.

Sargāšanas funkcija šai šķirnei ir ģenētiski pārmantota, tāpēc teritorijā, kuru apsargā rotveilers, ar ļauniem nolūkiem ienākt neieteiktu.

Pirms Naisa ģimenē audzis un skolots arī bokseris, bet, tā kā tas bijis visai saspringts laiks, kad auga un skolojās arī pašu bērni, Einārs un Ina nevarējām tam veltīt pietiekami daudz laika un līdzekļu.

Foto: Foto no personīgā arhīva

Tagad rotveilers ir ģimenes vienīgais mīlulis. Saimnieki uzskata, ka pastāv divu veidu cilvēki - tie, kuriem patīk kaķi un tie, kuri mīl suņus. Viņu ģimene vienprātīgi ir suņu mīļi.

''Mūsu mīlulis ir no astoņu kucēnu metiena, kur zēni bija tikai divi. Mēs vēlējāmies puiku, bet viens no abiem mazuļiem jau bija aizrunāts. Sanāk, ka izvēles mums nebija. Bet notika tā, ka Naiss pats piesteidzās mums klāt, es paņēmu viņu klēpī, un tā mēs vairāk nešķīrāmies,'' atceras Ina.

- Pilnais vārds Faiter Erfolg Nice ir visai sarežģīts Kā suni saucat ikdienā?

Mājās saimnieki suni sauc par Naisu (ang. val. nice - jauks) un atzīst, ka suns atbilst savam vārdam gan pēc rakstura, gan izskata. Pirmie divi vārdi Faiter Erfolg ir audzētavas, kuru vada Latvijas Rotveileru kluba prezidente, nosaukums.

- Kāds ir Naisa raksturs un loma ģimenē?

Brīdī, kad Naiss ienāca ģimenē, Ina bija bez darba. Sievietei bija daudz brīva laika, un Naiss bija viņas kompanjons. Naiss ir mierīgs un nosvērts, bet vajadzības gadījumā var arī "uzsprāgt". Lai gan suns jau ir pilnīgi pieaudzis, tomēr viņam vēl joprojām ļoti patīk spēlēties. Pret bērniem ir iecietīgs un uzmanīgs, turklāt vienmēr grib draudzēties arī ar citiem ķepaiņiem.

Visjautrākais ir tad, kad Naiss pēc pirmajiem saliem mēģina peldēties, bet ledus kārta jau ir tik bieza, ka salauzt to nevar. Lēkāšana, krišana, dusmošanās – tad mums ir vesela izrāde.
suņa saimnieks Einārs

Naiss pieder Eināram, bet sadzīviski viņš ir pilntiesīgs ģimenes loceklis. Viņš vīrieti atzīst par vecāko, kura gribai ir jāpakļaujas, ja arī pats to nevēlas. Bet, tā kā suns respektē Eināra vēlmes, viņš ievēro suņa - sadzīvot esot ļoti viegli.

''Sargāšanas funkcija šai šķirnei ir ģenētiski pārmantota, tāpēc teritorijā, kuru apsargā rotveilers, ar ļauniem nolūkiem ienākt neieteiktu. Šajā ziņā Naiss ir tipisks savas šķirnes pārstāvis,'' skaidro Einārs.

Sadzīviski rotveilers protot rast kompromisu. Suns ģimenē nediktējot savus noteikumus. Ir situācijas, kurās viņš bez ierunām pakļaujas saimniekiem, un ir situācijas, kurās viņiem jāieklausās suņa vēlmēs. Ģimenē visi viens otru savstarpēji respektē.

Naiss ir slinks, ēdelīgs un spītīgs. Kāds saimnieks, tāds suns - tas pilnīgi noteikti ir par mums abiem, smejas Einārs.

Suns nav cilvēka labākais draugs. Mūsdienās suņa loma ir mainījusies. Ir cilvēki, kurus sunim nedrīkstētu laist pat tuvumā, bet kuri tajā pašā laikā veiksmīgi var sadarboties ar kaķi, žurku vai kanārijputniņu. Tas ir ļoti personiski un individuāli. Bet, ja šī izvēle ir suns, tad, bez šaubām, viņš kļūs par labāko draugu, savu nostāju skaidro rotveilera saimnieks.

- Kādus kuriozus mēdz pastrādāt rotveilers?

''Kur nu bez tiem - ir gan ar zobiem karājies kokā kā tāds čiekurs, gan pamanījies kaut kur iesprūst, gan spogulī sevi noriet līdz spēku izsīkumam. Visjautrākais ir tad, kad Naiss pēc pirmajiem saliem mēģina peldēties, bet ledus kārta jau ir tik bieza, ka salauzt to nevar. Lēkāšana, krišana, dusmošanās – tad mums ir vesela izrāde,'' jautros atgadījumos dalās Einārs.

Ja par vingrošanu var nosaukt izstaipīšanos no rītiem, tad mēs kopā arī vingrojam.
suņa saimnieks Einārs

Pirmajā dzīves gadā Ina ar suni bijā kopā nepārtraukti - 24 stundas diennaktī, tāpēc mājā nekas netika sakosts vai sabojāts. Saimnieces hobijs ir adīšana, un pat dzijas kamoli varēja stāvēt uz grīdas - suns tiem pat virsū neskatījās..

Komisks atgadījums bijis, kad Naiss pirmo reizi mūžā ieraudzījis izžautu veļu. Starp visiem drēbju gabaliem bijusi pūkaina šalle, kura vējā plīvoja. Kucēns to bija nozadzis un sācis spēlēties. Saimniece to pamanīja, atņēma šalli, izžāva vēlreiz un nu jau uzmanīja, ko suņuks darīs. Bez kavēšanās Naiss bijis šallei klāt un mēģinājis to noraut vēlreiz. Tad nu gan tika sarāts. Pēc tās reizes vairs nekas no striķiem neesot norauts.

- Kādas fiziskas aktivitātes vislabāk patīk Naisam?

''Kucēns no pirmās dienas jaunajā barā mācās tā dzīvesveidu. Protams, viņš nelēkās un nevirpuļos kā vilciņš, nedodot nevienam mieru, bet gaidīs uzaicinājumu rotaļai, lai gan - kā nav divu raksturā vienādu cilvēku, nav divu raksturā vienādu suņu. Aptaukoties no nepareizas barošanas un bezdarbības var jebkuras šķirnes suns. Par Naisu runājot, viņš, tāpat kā es, mīl pagulēt un baudīt laisku atpūtu, un fiziskās aktivitātes mums abiem ir svētīgas,'' smejas Einārs.

Eināram ar suni patīk arī peldēt. Naisam gan peldsezona ir daudz garāka nekā saimniekam, jo suns ir gatavs dzīvoties pa ūdeni arī ziemā.

''Ja par vingrošanu var nosaukt izstaipīšanos no rītiem, tad mēs kopā arī vingrojam,'' stāsta vīrietis.

- Kas Naisam vislabāk garšo?

Sunim mīļākais ēdiens ir aknu pastēte. Bet ikdienā viņu baro pēc visiem priekšrakstiem - tikai ar sauso profesionālo barību.

Prieks ir par starptautisko izstāžu čempiona titulu, tomēr vislielāko, vārdos pat neaprakstāmu, emocionālo eiforiju guvām, kad Naiss nacionālajā izstādē Valmierā kļuva par "Izstādes labāko suni".
suņa saimnieks Einārs

Mēnesī suns apēd apmēram 20 kilogramus barības, gadā 240 kilogramus. Lai gan sunim patīk labi paēst, no ēdamgalda Naiss nekad neko nav nočiepis, vienreiz no žurnālgaldiņa gan apēdis kūku. Tad saimnieki satraukušies, jo suns pirmo reizi vienā ēdienreizē apēdis tik lielu tauku daudzumu.

- Cik gadus rotveilers piedalās izstādēs?

''Pirmā izstāde Naisam bija četru mēnešu vecumā. Tātad piedalāmies nu jau četrus gadus. Esam bijuši Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Vācijā, Polijā, Somijā un Norvēģijā. Vistālākais ceļš bija uz Vāciju, Rotveilu, kur ar teicamiem panākumiem piedalījāmies izstādē "ADRK Klubsieger",'' lepojas saimnieks.

Foto: Foto no personīgā arhīva

Saka, ka Naiss mūs ir izlutinājis. Ne bez lepnuma varu teikt, ka no rotveileriem, kuri pašlaik piedalās izstādēs, viņš ir pats titulētākais Baltijā. Gandarījums ir par katru panākumu. Rezultāts apliecina, ka ieguldītais darbs nav veltīgs. Prieks ir par starptautisko izstāžu čempiona titulu, tomēr vislielāko, vārdos pat neaprakstāmu, emocionālo eiforiju guvām, kad Naiss nacionālajā izstādē Valmierā kļuva par "Izstādes labāko suni", ar lepnumu atceras Einārs.

- Vai uz izstādēm dosies arī jaunākais ģimenes loceklis - Naisa meita Glorija?

Jaunākais rotveilers Glorija ir saimnieku meitas Dārtas suns. Viņa ir Hofzumberg Gloria saimniece. Hofzumberg Gloria pirmais vārds Hofzumberg ir audzētavas, kuru vada atzīti audzētāji un nu jau ģimenes draugi, nosaukums.

Suns ir jāmīl, un konkrēti šīs šķirnes saimniekam jābūt pašpietiekamam, taisnīgam un pacietīgam.
suņa saimnieks Einārs

Arī Naisa meita tiks skolota. Abi vecāki ir izgājuši visas nepieciešamās pārbaudes un nokārtojuši eksāmenus, tāpēc arī kucēns noteikti jau ļoti drīz uzsāksim skolas gaitas. Arī izstāde garām nelaidīs un piedalīsies tajās kopā ar tēti.

- Kā notiek rotveileru apmācības?

''Nav atsevišķas rotveileru apmācības. Atšķiras suņu apmācību speciālistu stili un paša hendlera attieksme. Lai veiksmīgi apmācītu, nevis izdresētu rotveileru, ir nepieciešama liela mīlestība, fantastiska pacietība un taisnīgums.

Hendlers ir cilvēks, kurš demonstrē ekspertam suni, lai tas varētu dot savu vērtējumu par suņa atbilstību šķirnes standartam. Viņam ir jāpārzina izstādāmās šķirnes standarts, uzvedības specifika, konkrētā izstādāmā indivīda nepilnības no standarta un iespējamo nepilnību notušēšanas māka.

Rotveilera saimniekam ir jārēķinās, ka pašu drošībai un sirdsmieram rotveilers obligāti ir jāskolo, un tas prasa tiešām daudz laika un ne mazums naudas. Vēl tas ir samērā liels suns, kurš mīl labi paēst, turklāt labu pārtiku. Neieteiktu rotveileru iegādāties nervoziem, holēriska un melanholiska temperamenta cilvēkiem. Suns ir jāmīl, un konkrēti šīs šķirnes saimniekam jābūt pašpietiekamam, taisnīgam un pacietīgam.

Naisu 14. un 15. novembrī varēs satikt arī izstādē "ZooExpo 2015" Ķīpsalā. Vairāk par izstādi lasi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!