Iepriekš rakstījām par modes mākslinieci Šeilu, kura raidījumā "Ķepa uz sirds" stāstīja par to, ka savam Stafordšīras terjeram Rāmai piemērojusi svaigēdāja un veģetārieša uzturu. Daudzos cilvēkos šāda rīcība izraisīja nosodījumu un neizpratni, klāstot, ka sunim ir nepieciešama gaļa, un viņš nevar pārtikt tikai no burkāniem un sēklām. Māksliniece atzīst, ka viņu apkārtējo viedoklis neinteresē, jo arī pati jau divus gadus atsakoties no gaļas un ēd tikai svaigus produktus. Veterinārārsti Armands Vekšins un Anete Freiberga stingri piekodina, ka gaļai noteikti ir jābūt suņa uzturā, svaigēdāja diēta var smagi ietekmēt ķepaiņa veselību.

"Suns ir visēdājs. Tieši ar to arī viss ir pateikts, bet tas nenozīmē, ka dzīvnieks var ēst tikai dārzeņus un augļus, bet tas nozīmē – viņš ir visēdājs, viņam ir jāsaņem pietiekami daudz visas nepieciešamās ēdiena sastāvdaļas, arī olbaltumvielas,'' skaidro Vekšins.

Nevar iedomāties vienā brīdī liegt dzīvniekam gaļu un visas pārējās vērtīgās uztura sastāvdaļas un atstāt tikai burkānus.
Veterinārārsts Armands Vekšins

Viens no galvenajiem olbaltumvielu produktiem ir gaļa, kas ir ļoti svarīga visām organisma funkcijām. Dzīvniekam var kādā brīdī izslēgt no uztura gaļu, bet speciālā ēdienkarte ir ļoti rūpīgi jāveido. Tad ir rūpīgi jāskaita, cik dzīvnieks saņem olbaltumvielas, ogļhidrātus, minerālvielas un vitamīnus, tāpēc šis process ir ļoti sarežģīts. Tas ir darbs tieši ēdināšanas speciālistiem, stāsta veterinārārsts.

''Nevar iedomāties vienā brīdī liegt dzīvniekam gaļu un visas pārējās vērtīgās uztura sastāvdaļas un atstāt tikai burkānus. Tas nozīmē, ka dzīvnieks nesaņem pilnvērtīgu uzturu. Varbūt sākumā neparādīsies nekādas problēmas, bet laika gaitā dzīvniekam var novērot daudz un dažādas saslimšanas,'' strikti savu viedokli pauž Vekšins.

Nav pareiza vai nepareiza uztura, saka vetārsts un turpina, ja arī dzīvniekam vēlas kādu no produktiem izslēgt, šajā gadījumā tā ir gaļa, ir ļoti svarīgi izveidot pareizu ēdienkarti un tiešām kontrolēt, kādas barības vielas viņš saņem. Ja dzīvnieks kaut ko nesaņem, iespējams, nepieciešams lietot kādas no mākslīgām piedevām.
Ja kādas izmaiņas suņa ēdienkartē vēlas ieviest, cilvēkam noteikti ir jākonsultējas ar vetārstu. Pats saimnieks patvaļīgi to nedrīkst darīt.
Veterinārārsts Armands Vekšins
''Manā skatījumā dzīvniekam ir jāsaņem gaļa. Visās barībās, kas ir speciālās, tomēr ir šie gaļas proteīni,'' uzskata Vekšins.

Ja kādas izmaiņas suņa ēdienkartē vēlas ieviest, cilvēkam noteikti ir jākonsultējas ar vetārstu. Pats saimnieks patvaļīgi to nedrīkst darīt. Arī ne visi veterinārārsti ir ēdināšanas speciālisti, kas nosaka suņa ēdienkarti. Ir veterinārārste Anete Freiberga, kas tieši pārzina, kā pareizi saplānot suņa ēdienkarti. Viņa specializējas jautājumos par pareizu mājas ēdiena došanu sunim, kā arī veido konkrētas ēdienkartes.
Vēl viena veterinārārste ir Ilze Pētersone – abas šīs speciālistes māk ļoti rūpīgi saplānot ēdienkarti, tieši konkrētam dzīvniekam, konkrētai kondīcijai, dzīvesveidam atbilstošu, lai tā saturētu visu, kas mājas sargam ir nepieciešams.
Ja suņa uzturā neiekļauj gaļu, ilgstošā laika posmā var parādīties dažādas slimības - nevesels apmatojums, specifiska dzīvnieka smaka, zobu higiēnas problēmas, dažādas vēdera izejas un gremošanas traucējumi.
Veterinārārsts Armands Vekšins
Arī šīs veterinārārstes, veidojot dzīvnieka uzturu, iekļauj tajā gaļu, jo gaļa ir grūti aizvietojama. Vārds ''visēdāji'' jau pasaka, ka suns ēd mazliet no visa, tai skaitā arī gaļu, norāda veterinārārsts.

''Pēc manas pieredzes un lasītās literatūras suns ir dzīvnieks, kas pierod pie dažādiem ēdieniem, bet gaļai uzturā jābūt obligāti. Viņa ķermenis pēc fizioloģiskiem parametriem, visi gremošanas enzīmi ir domāti, lai šķeltu gaļas proteīnus. Dārzeņiem ir jābūt vidēji 10% no visas dzīvnieka ēdienkartes, bet gaļai būtu jāveido apmēram 80%,'' skaidro veterinārārste Anete Freiberga.

Bieži vien, ja suņa uzturā neiekļauj gaļu, veselības problēmas nevarēs novērot uzreiz, bet ilgstošā laika posmā var parādīties dažādas slimības, skaidro veterinārārste un turpina, minot piemērus, tas var būt neveselīgs apmatojums, specifiska dzīvnieka smaka, zobu higiēnas problēmas, dzīvniekam var parādīties dažādi vēdera izejas un gremošanas traucējumi.

Arī veterinārārste Liene Dindone uzsver, ka nevienu suni nedrīkst barot tikai ar dārzeņiem, ja vien dzīvniekam nav tādas veselības problēmas kā aknu asinsvadu šunts vai līdzīgas kaites.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!