Daudzi suņu saimnieki uzskata, ka pēc pāris gadu mājas sargāšanas vienam, sunim ieteicams atrast kompanjonu. Tā ir taisnība, ja mājās dzīvo divi suņi, tiem noteikti ir interesantāk, suņi ir kustīgāki, nav vientuļi un nomākti. Tomēr pirmais mājas mīlulis ne vienmēr uzreiz spēj pieņemt jauno ģimenes locekli. Kā rīkoties, lai sagatavotu savu suni kucēna ienākšanai ģimenē? Konsultē kinoloģe Marika Krauja.

Kā panākt abu suņu satikšanu, lai tie būtu draudzīgi, viņu starpā nerastos naids vai nemitīga cīņa par svarīgākā lomu? Vienmēr viens no suņiem būs pārāks. Bieži vien vecākais suns uzņemas vadošo lomu, bet ar gadiem jaunākais, kļūstot stiprāks un drošāks, var sākt iebilst, un lomas mainās, raksta Dogs.about.com.

Ja mājās dzīvo divi ķepaiņi, tie noteikti viens par otru rūpējas, suņiem nav tik vientuļa dzīve, katru dienu gaidot mājās saimnieku, un tie var spēlēties savā starpā, neprasot tik lielu uzmanību no saimnieka. Vecākais suns bieži vien ir spiests vairāk kustēties, jo kucēns vēlas rotaļāties, tāpēc abu nemitīgās kustības uzlabo pirmā mājas sarga veselību, novērš mazkustīga dzīvesveida, nomāktības, vientulības un aptaukošanās risku.

Ir svarīgi saprast, vai saimnieks var suni izmācīt vai nevar. Ja suns neklausa, tad, iespējams, nepieciešams vairāk koncentrēties pirmā ķepaiņa audzināšanai, nevis iegādāties otru.
Kinoloģe Marika Krauja

''Paņemt otru suni ģimenē – tas ir lēmums, kas ir nopietni jāapsver. Pēc pieredzes man ir bijuši gadījumi, kad es redzu, ka cilvēks netiek gaļā ar vienu suni, bet viņš vēlas ņemt jau otru. Lai pirmajam sunim būtu jautrāk. Tas situāciju neatrisinās, ja saimniekam nav izveidojušās pareizas attiecības ar pirmo suni, paņemot otru, problēmu būs divreiz vairāk,'' skaidro kinoloģe.

Normāls pieaudzis suns, satiekot kucēnu, viņam virsū nebrūk, ja dzīvniekam viss kārtībā ar audzināšanu un nervu sistēmu. Ja suns tomēr negatīvi reaģē uz kucēnu, rodas jautājums, kāpēc dzīvnieks nevēlas draudzēties. Par šādu reakciju, protams, ir jānokaunina un jāaizliedz, saka kinoloģe un turpina, uzsverot, ka šajā brīdī ir svarīgi saprast, vai saimnieks var suni izmācīt vai nevar. Ja suns neklausa, tad, iespējams, nepieciešams vairāk koncentrēties pirmā ķepaiņa audzināšanai, nevis iegādāties otru.

Lūk, padomi, kā rīkoties, ja mājās drīz dzīvos vai jau mitinās pieaudzis suns un kucēns!

Kas jāizvērtē pirms kucēna ienešanas mājās?

Ja jaunais suns nav kucēns, bet lielāks vai pieaudzis suns, abu ķepaiņu sarašana vienam ar otru var būt pat visu pirmo kopdzīves gadu. Saimniekam jābūt pacietīgam un jāsaprot, ka tas ir ilgs process, īpaši, ja suņi ir viena dzimuma.
Kinoloģe Marika Krauja

Svarīgi padomi pirmajai suņu tikšanās reizei


Suņi pirmo reizi jāiepazīstina neitrālā vidē – parkā, autostāvvietā, uz ielas, lai izvairītos no teritoriālajiem instinktiem, kas noteikti neuzlabotu pirmo satikšanos.

''Noteikti jāiepazīstina ārpus mājas, lai pirmais suns neatrodas savā teritorijā. Viņam var būt iebildumi, ka cits dzīvnieks ienāk viņa teritorijā, bet tas, protams, atkarīgs no katra suņa īpašībām un audzināšanas,'' kinoloģe.

Ja kucēns tiek atvests uz mājām, jau esošais ģimenes mīlulis, atrodoties savā teritorijā, var būt niknāks, jo jaunais dzīvnieks ir ienācis viņa mājā, kurā līdz šim ir bijis tikai viens suns.
Iekštelpās vest tad, kad tie pilnīgi noteikti jau ir viens ar otru saraduši.
Abiem suņiem noteikti jābūt pie siksniņas, tos lēnām jātuvina vienu otram, tieši tāpat, kā satiekot nepazīstamu suni uz ielas. Nedrīkst suņus laist kopā, jo nav zināms, kā tie viens uz otru reaģēs. Ļoti iespējams, ka kucēns būs nobijies, pat ja otrais suns ir draudzīgs, tiem nepieciešams saostīties un pierast pie otra sabiedrības.

Kad suņi tiek atvesti mājās, ja ir tāda iespēja, piemēram, dzīvojot laukos vai privātmājā, būtu ieteicams suņus kādu laiku, pēc tam, kad tie jau ir iepazinušies, atstāt ārpus mājās vienus. Saimniekam, protams, jānovēro situācija, bet laiks divatā bez saimnieka, par kura mīlestību tie noteikti vēl cīnīsies, var palīdzēt suņiem sadraudzēties. Iekštelpās vest tad, kad tie pilnīgi noteikti jau ir viens ar otru saraduši.

Kas notiks, kad abi jaunie draugi jau ir mājās

Kad abi suņi atbrauc mājās, var sākties pirmie konflikti. Ja suņi ir tikai dusmīgi, saimniekam nevajadzētu iejaukties, jo šajā laikā tie noskaidros, kurš ir pārākais no abiem. Saimnieks to nevar noteikti, suņi paši to izdara.

Katram sunim jābūt savai rotaļlietai, gultai, ēdiena bļodiņai, nedrīkst likt visā dalīties, jo tas radīs konfliktus abu starpā. Ja suņi paši izvēlas un atļauj otram spēlēties ar savām mantām vai tiem patīk gulēt vienā gultiņā - tā ir viņu izvēle, to noteikti nedrīkst uzspiest.

Sākumā visdrīzāk galvenais tomēr paliks pirmais suns, ja tas nav ļoti vecs un vēl joprojām spēj sevi aizsargāt. Kucēns parasti piekāpjas šiem likumiem, jo jaunajā mājā ir ienācējs. Ar gadiem sadalījums var mainīties, bet arī tad, tas notiks pašplūsmā, neatkarīgi no cilvēka.

Pirmās pazīmes, ka suņi mēģina izrādīt pārākumu:

  • sabožas kažoks;
  • suņi rej un rūc viens uz otru;
  • rāda zobus;
  • ja viņi ir viena auguma, tie ar priekškājām var lekt otram uz muguras, tādējādi fiziski parādot pārākumu.
Ja suņi uzreiz nesadraudzējas, iespējams, kādu laiku sākumā suņi viens no otra ir jāizolē, lai viņi nav kopā visu laiku, bet retāk. Kopā būšanas laikam vajadzētu būt saimnieka uzraudzībā.
Kinoloģe Marika Krauja
Vēlāk, kad suņi ir iepazinušies un sapratuši, kurš no abiem būs galvenais, attiecībās var iesaistīties arī saimnieks.

Kas jāielāgo, kad suņi ir iepazinušies un saraduši viens ar otru?
  • Katram sunim jābūt savai rotaļlietai, gultai, ēdiena bļodiņai, nedrīkst likt visā dalīties, jo tas radīs konfliktus abu starpā. Ja suņi paši izvēlas un atļauj otram spēlēties ar savām mantām vai tiem patīk gulēt vienā gultiņā – tā ir viņu izvēle, to noteikti nedrīkst uzspiest.
  • Dominējošais suns vienmēr jābaro pirmais. Ja esošais mīlulis ļoti sargā savu barību, redzams, ka nevēlas dalīties un uztraucas, ka kucēns to varētu apēst, noteikti sākumā suņi jābaro atsevišķi, attālināti, bļodas nedrīkst likt blakus, jo tas var radīt konfliktu starp dzīvniekiem, uzsver kinoloģe.
"Bieži vien sapazīšanās un sarašana vienam sunim ar otru ir ļoti organiska. Ja suņi uzreiz nesadraudzējas, iespējams, kādu laiku sākumā suņi viens no otra ir jāizolē, lai viņi nav kopā visu laiku, bet retāk. Kopābūšanas laikam vajadzētu būt saimnieka uzraudzībā," saka Krauja.

Kā rīkoties, ja suņi cīnās?

Ja suņi sākuši cīnīties, saimniekam uzreiz ir jāiejaucas, izšķirot suņus un katru atstājot savā telpā. Ja cīņas notiek bieži, ir jāizvērtē kurš suns provocē otru, tie noteikti ir jākaunina, lai dzīvnieks saprot, ka tā nedrīkst rīkoties.

Pēc cīņas vislabāk katru suni atstāt atsevišķā telpā, ja iespējams, uz ilgāku laiku, lai dzīvnieki nomierinās un šo ieslodzīšanu uztver kā sodu. Suņiem patīk būt aktīviem, tiem vienmēr jāzina viss, kas mājās notiek, jāsargā cilvēks, ja ķepainis ir ieslodzīts, suns to uztvers kā bargu sodu.

Vislabāk cīņu starp suņiem var pārtraukt, uzlejot tiem ūdeni. Noteikti nevajadzētu mēģināt viņus izšķirt pašam, jo, ja suņi ir dusmīgi, tie var nepamanīt saimnieka roku un dusmās iekost arī cilvēkam.

Padomi laimīgai kopdzīvei, ja suņi dzīvo pie viena saimnieka


Ja mājas saimnieki tiek baroti ar kādu gardumu, katram no četrkājainajiem draugiem jābūt savam kārumam.

Padomi laimīgai kopdzīvei, ja suņi dzīvo ģimenē

Ja abi suņi dzīvo ģimenē, ir iespējams, ka jaunākais kucēns pieķeras kādam citam no ģimenes locekļiem, tad katram no ķepaiņiem ir savs saimnieks, kas var atvieglot abu mīluļi sadzīvi zem viena jumta.

Tad katrs no suņiem vairāk uzmanības pievērš tieši savam saimniekam – suņus var atsevišķi vest pastaigās, otrs to nepārdzīvo, jo viņš gaida savu saimnieku. Tas, protams, atkarīgs arī no pastaigu grafika un ieradumiem, ja suņi tomēr ir pieraduši doties laukā kopā, viņus nevajadzētu nošķirt.

Ģimenē, kur katram sunim ir savs saimnieks, protams, visi pievērš uzmanību ķepaiņiem, bet pirmajā vietā noteikti vajadzētu būt konkrētajam sunim, jo katrs no dzīvniekiem sagaida lielāko uzmanību un atzinību tieši no sava saimnieka. Mīļi un svarīgi ir visi, bet saimnieks sunim ir viens.

Ja suņi ir viena dzimuma, tad, kontaktējoties ar pretējā dzimuma ķepaiņiem, var rasties konkurence, bet šīs un daudzas citas situācijas, kad mājās mīt divi suņi, ir ļoti atkarīgas no pašiem dzīvniekiem un sadzīves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!