Rudens rīti un vakari kļūst krietni aukstāki, tāpēc no skapja ir izvilkti cimdi, varbūt kāds plānāks mētelis, lai, dodoties ārpus mājas, nebūtu jāsalst. Saltums pārsteidz arī četrkājaino draugu, kuram visbiežāk tieši šis laiks – no rīta un vakarā, ir vienīgais, kad iespējams izskrieties ārpus mājas. Kā saglabāt suņa veselību aukstajā laikā, vai nepieciešams speciāls apģērbs un kas notiek, ja suns apsaldējas?

"Jebkura šķirnes suns, kuram ir garāka spalva un apakšā ir pavilna, ziemai vienmēr ir gatavs un noteikti nebēdā par aukstā laika iestāšanos," skaidro kinoloģe Marika Krauja.

Ja pastaiga ir aktīva, notiek fiziska kustēšanās, suns nav piesiets vai ilgi nesēž uz vietas, tad nav vajadzīgs mētelītis.
Kinoloģe Marika Krauja

Vai dzīvniekam nepieciešams speciāls apģērbs, atkarīgs no tā, kas tiek darīts pastaigas laikā. Ja suns nemitīgi ir kustībā, bez apģērba var iztikt. Ja laukā iet šķirnes dzīvnieks, kuram pavisam nav spalvu, piemēram, Meksikas kailais vai Ķīnas cekulainais suns, tad tiem noteikti ir nepieciešami dzīvniekiem paredzēti džemperi vai mēteļi, skaidro Krauja.

Bet bieži vien maza izmēra sunim, piemēram, pundurpinčeram vai toiterjeram, kas ir īsspalvainais suns, arī tiek vilkti mētelīši, saka Krauja, paskaidrojot, ka šiem suņiem ir gandrīz tāda pati spalva kā dobermanim, ķepaiņi tikai ir mazāki augumā, tādēļ šķiet, ka viņiem salst, bet tā nav tiesa. Gluži tāpat kā cilvēkam, arī sunim imunitāte ir atkarīga no veselības, fizisko aktivitāšu daudzuma un iedzimtības, tādēļ viens likums nedarbojas uz visiem. Piemēram, sunim, kas dzīvo telpās, biežāk iespējams apaukstēties, jo viņš nav pieradis pie aukstā laika tik ļoti, cik sargs, kas dzīvo būdā.

Ja suns dzīvo pats savā būdā ārpus mājas, tai jābūt pret vēju un aukstumu nosiltinātai, kā arī vajadzētu būt durtiņām, kas ir aizveramas, lai izvairītos no caurvēja.
Kinoloģe Marika Krauja

''Ja pastaiga ir aktīva, notiek fiziska kustēšanās, suns nav piesiets vai ilgi nesēž uz vietas, tad nav vajadzīgs mētelītis,'' norāda kinoloģe.

Ja suns ir nosalis, bijis vēsumā, caurvējā vai ilgstoši gulējis uz nepiemērotas virsmas, piemēram, betona vai flīzēm, visbiežāk var parādīties urīnceļu iekaisums. Arī gludspalvainā suņu īpašniekam aukstajam laikam un suņa rūdījumam rudenī jāpievērš vairāk uzmanības, skaidro veterinārārste Anete Freiberga.

Pazīmes, ka sunim ir urīnceļu iekaisums:

  • biežāk prasās laukā;
  • jutīgs vēdera apvidus;
  • neierasta urīna krāsa;
  • suns ir saguris, mierīgs, nav aktīvs.

Ja suns dzīvo pats savā būdā ārpus mājas, tai jābūt pret vēju un aukstumu nosiltinātai, kā arī vajadzētu būt durtiņām, kas ir aizveramas, lai izvairītos no caurvēja. Tas obligāti jānodrošina sunim, kurš ikdienā dzīvo un pārlaiž nakti ārā, piekodina Krauja.

Obligāti mētelīši nepieciešami suņiem, kuriem nav kažoka vispār, bet, protams, ja mīlulim ir skaists kažoks, bet viņš ir pieradis doties pastaigā arī ar mētelīti – to noteikti var vilkt. Svarīgi nebaidīties, ka suns var nosalt, tādēļ sākt tam vilkt mugurā drēbes. Galvenais, dodoties pastaigā, ir izkustēties, tad sunim būs silti, viņš būs priecīgs un veselīgi pavadījis laiku svaigā gaisā, par aukstumu pilnīgi aizmirstot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!