Foto: Shutterstock

Siāmas kaķu radniecīgā šķirne Khao Manee jeb ''baltās pērles'' kaķu izcelsme meklējama Taizemē, kur tie, kā vēsta leģenda, esot bijuši imperatoru mīluļi. Kaķi ir samērā mazi, apbrīnojami baltu, īsspalvainu kažoku. Ķepaiņi ir mīloši, enerģiski un inteliģenti. Tie atšķiras ar izteiksmīgajām acīm, kas mēdz būt katra savā krāsā.

Khao Manee ir mazāk zināma šķirne Ziemeļamerikā, Apvienotajā Karalistē vai Eiropā, bet noteikti nav nekas jauns Taizemē, kas ir šķirnes izcelsmes valsts. Siāmas kaķu leģendā – īpašā dzejolī, kas, šķiet, radīts pirms 700 gadiem, bet publicēts pirms 200, izskaidrota dažādu zināmu kaķu šķirņu izcelsme. Darbā minēti Siāmas kaķi, Korati, Tonkinas kaķi, Burmas kaķi un Taizemes imperatoru mīluļu šķirne, dzīvsudraba acu krāsas īpašnieki – Khao Manee runči. Domājams, ka šim kaķim bijušas zilpelēkas acis, kas uz baltā kažoka īpaši izcēlušās.

Sniega balts kažoks un katra acs citā krāsā

Šie kaķi uzmanību izpelnījās ne tikai skaistā, sniegbaltā kažoka, bet arī dažādo acu krāsu dēļ. Viena no tām ir zilā krāsā, otra zaļā vai dzeltenā. Praksē audzētāji mēģina izvairīties no dažādu acu krāsu iespējas, tādēļ tagad šos kaķēnus var iegādāties ar zilām, zaļām vai dzintara dzeltenām acīm. Izņēmumi, protams, vienmēr pastāv.

Kaķiem ir stingra muskulatūra, tiem vajadzētu izskatīties veikliem, elastīgiem un atsperīgiem, nevis apaļiem un nogurušiem. Runči ir 3,6 līdz 5,5 kilogramus smagi, mātītes sver līdz 3,5 kilogramiem. Kaķiem ir spicas austiņas un smails purniņš. Īsspalvainais kažoks ir pieguļošs un gluds, ir maza vai vispār nekāda pavilna. Uzkrītoši baltā kažoka gludums ir svarīgs, mīkstums ne tik ļoti, tam nav plankumu.

Sabiedrisks mājas kaķis

Pēc rakstura aktīvi, inteliģenti, komunikabli un cilvēkus mīloši kaķi. Viņiem patīk atrasties sabiedrībā, būt kopā ar saimnieku, noteikti nav vientuļnieki. Būtu piemērots dzīvei ģimenē, kurā nemitīgi kāds ir mājās. Lai gan cēlais un smalkais izskats varētu vēstīt par patstāvību un augstsirdību, dzīvnieki ir ļoti mīlīgi un tiem nemitīgi nepieciešama uzmanība.

Foto: Shutterstock

Arī no veselības viedokļa balto kaķu audzēšana, lai arī kādas šķirnes tie būtu, prasa īpašas rūpes, jo nelielai daļai šo kaķu ir iedzimts kurlums. Tas ir saistīts ar pigmenta trūkumu kažoka matiņos, jo arī kaķa iekšējā ausī ir matiņi, kas vibrē, kad skaņas viļņi nokļūst ausī.

Ja matiņos nav pigmenta, tie nav pietiekami stingri, lai pildītu savas funkcijas. Rezultātā skaņas signāls netiek noraidīts uz dzirdes nervu un nesasniedz smadzenes. Tomēr lielākajai daļai balto kaķu iekšējās auss matiņos ir šis pigments.

Nevajadzētu pārot divus baltus kaķus, jo tad pastāv ļoti liels risks iegūt kurlus kaķēnus. Protams, nebūtu saprātīgi mēģināt iegūt pēcnācējus no kurliem baltajiem kaķiem.

Raksta tapšanā izmantoti mājaslapās Khaodara.eu, Whitegemcattery.com un Ayshazencats.co.uk atrodamie šķirņu apraksti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!