Foto: Foto no personīgā arhīva

Tristans ir Latvijā dzīvojošs itālis, Kartēziešu šķirnes kaķis, kurš šogad no teju diviem tūkstošiem konkurentu pasaules kaķu izstādē Fife (Federation Internationale Feline) tika atzīts par vienu no 11 skaistākajiem pasaules runčiem. Portāls Mansdraugs.lv devās iepazīties ar Latvijas pirmo kaķi, uzzināt, kā viņam gāja izstādē un kā itāļu skaistulis aizvada ikdienas gaitas.

Gandrīz četrus gadu vecais runcis ir rīdzinieks. Ikdienā dzīvojas gan iekštelpās, gan āra mājā, kas ir speciāli pagatavota Tristanam. Tajā viņš spēj pārraudzīt visu apkārtni, uzmanīt kaimiņu runčus, kā arī spēlēties, nosnausties un uzasināt nagus.

Kā Tristans kļuva par vienu no 11 skaistākajiem pasaules kaķiem?

"Kartēzieši ir liels retums ne tikai Francijā, kura šo ļoti seno šķirni ir ņēmusi savā paspārnē, bet arī visā pasaulē", skaidro nominanta īpašniece Ilvija.

"Manuprāt, šis ir viens no augstākajiem sasniegumiem, kas iespējams kartēzietim pasaules izstādē, jo starp 11 īsspalvainajiem runčiem bija gan skaistie Bengālijas, Ēģiptes mau, Abesīnijas kaķi, gan citi apbrīnojami murrātāji. Tristans izvirzījās kā viens no 11 skaistākajiem runčiem no gandrīz diviem tūkstošiem kaķu," lepni saka saimniece.

Foto: Foto no personīgā arhīva

Tristana raksturojums pasaules izstādē - balansēts un harmonisks, spēcīga uzbūve un smagums kaulos, un muskuļos, lieliska galva un "vaigi" , zīdains un biezs kažoks ar lielisku krāsu un kašmira tekstūru. Šī nominācija papildina jau iegūto Eiropas čempiona titulu.

"Mani apsveica dažādu audzētavu pārstāvji un neskaitāmi nezināmi cilvēki. Fifes Facebook lapā bija saliktas bildes, uzreiz pēc tam sekoja cilvēku apsveikumu un laba vēlējumu pierakstīts pilns internets, pirms vēl paspēju pārrasties mājās no izstādes," atceras Ilvija.

Kā jebkurš kaķis var mēģināt nokļūt pasaules izstādē?

Ceļš uz pasaules izstādi ir garš, bet pieveicams. Kaķim ir jākļūst vismaz par starptautisko čempionu, lai varētu piedalīties pasaules kaķu izstādē.

Tristans ir Eiropas čempions - augstākais vērtējums, ko var iegūt Fife. Tas ir garš un mokošs ceļš, daudz izstāžu dažādās zemēs un daudzu starptautisku vērtējumu, skaidro saimniece, atzīstot, ka triumfa sajūta tomēr ir neatspēkojama.

Tristans var ieslēgt elektrību, lai pievērstu uzmanību, mēdz ieslēgt vai izslēgt istabā gaismu. Mašīnā var attaisīt logu, brīvajā laikā spēlē dzīvnieku datorspēles.
Tristana saimniece Ilvija

Tristans ir piedalījies izstādēs Francijā, Norvēģijā, Zviedrijā, un Baltijas valstīs, un tagad ir viens no pasaules skaistākajiem kaķiem, lepnums ir liels.

Kā Tristans izpelnījās olu vannu?

Izstādei, protams, ir jāgatavojas, bet nereti tieši neīstajā laikā gadās dažādas problēmas un lieki kreņķi, savu uztraukumu devu saņēma arī Ilvija.

''Šiem kaķiem kažoks īpaši nav jākopj vai jāmazgā, var tikai izsukāt un viss. Kāda bija mana kļūda? Ļoti uzmanīgi jārīkojas ar sausajiem šampūniem. Tristans bija vārtījies pa smiltiņām, tāpēc es mazo palaidni pēc spēlēšanās mēģināju patīrīt ar sauso šampūnu. Beigās tas attaukoja kažoku, līdz ar to visi netīrumi sāka ķerties klāt, kaķis no skaisti pelēcīgās krāsas palika brūns,'' nu jau ar smiekliem atceras īpašniece.

Foto: DELFI

Tā kā straujiem soļiem tuvojās izstāde, Ilvija, lai glābtu situāciju, mazgāja netīro kaķi ar olu. Tā ir laba metode, ko noteikti var izmantot dzīvnieka kažoka uzlabošanai. Jāsakuļ olas dzeltenumus, ūdens un citronu sula, vienreiz jāizmazgā kaķis - kažoks būs pilnībā atjaunots.

''Kaķus var diezgan labi mazgāt un pieradināt pie ūdens, dažs pat vēlāk peld pa vannu. Tristans arī pacieš mazgāšanu, nekas cits viņam neatliek,'' pieredzē dalās Ilvija.

Runcis spēlē datorspēlēs, pats ieslēdz istabā gaismu un attaisa mašīnā logu

Ikdienā Tristans ir mierīgs, lai gan ieguvis daudzus titulus un atzinības, nav cimperlīgs un izlepis. Vasarā Tristans visvairāk laika pavada savā āra mājā, kurā varētu sēdēt no rīta līdz vakaram. Viņam ļoti patīk uzturēties svaigā gaisā, arī doties pastaigā pie siksniņas.

Vienu gan pa dārzu skriet nelaiž, jo kaimiņu kaķi mēdz nesaprasties ar pašmāju čempionu. Tristans esot draudzīgs - patīk citi kaķi, bērni, ar putniem arī spēlējas, gan jau, ka sarastu arī ar suņiem, tikai peles uzskata par medījumu.

''Mājās vasarā bija pele. Kāds no pārējiem mājas kaķiem laikam bija ienesis. Pele paslēpās aiz plīts virtuvē, Tristans pie pavarda nosēdēja diennakti, nekustīgi gaidot, kad parādīsies izdevība notvert kāroto medījumu. Klanījās, gulēja, bet es arī netraucēju un apbrīnoju, kā kaķis ļoti pacietīgi gaidīja izdevību noķert pelēnu,'' par mīluļa pacietību un medīšanas garu stāsta Ilvija.

Foto: DELFI

''Tristans ir kaķis, kas draudzējas ar elektroniku. Viņš var ieslēgt elektrību, lai pievērstu uzmanību, bieži mēdz ieslēgt vai izslēgt istabā gaismu. Mašīnā var attaisīt logu, ir to vairākkārt izdarījis, tagad uzmanos, lai neizlec ārā,'' stāsta saimniece.

Man patīk, ka es kartēziešu sugu var izrādīt un cildināt, vedot uz izstādēm, jo šī šķirne ir ne tikai liels retums Latvijā, Francijā, bet arī visā pasaulē. Kā jau viss, kas ir rets, rada vēlmi to ilgāk saglabāt.
Tristana saimniece Ilvija

Tristans ir aizrautīgs datorspēļu fans, ar ķepām uz planšetdatora var pavadīt vairākas stundas pēc kārtas. Viņam ļoti patīk ķert arī virtuālās peles, Tristans ir inteliģents 21. gadsimta kaķis.

"Man patīk, ka es kartēziešu sugu var izrādīt un cildināt, vedot uz izstādēm, jo šī šķirne ir ne tikai liels retums Latvijā, Francijā, bet arī visā pasaulē. Kā jau viss, kas ir rets, rada vēlmi to ilgāk saglabāt," lepni stāsta saimniece.

Pašlaik Tristans meklē sieviņu Izoldi, gluži kā ķeltu mīlasstāstā, lai savu dižciltīgo skaistumu un labsirdību nodotu nākamajām paaudzēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!