Par saviem mīļajiem rūpējamies un cenšamies tiem nodrošināt vislabāko vidi, mīkstākās gultiņas, garākās pastaigas un veselīgāko pārtiku. Kamēr esam visu dienu darbā, noteikti nevēlamies atstāt suni bezdarbībā, tāpēc iegādājamies dažādas rotaļlietas. Veikalos pieejams plašs klāsts ar mantām, bet kādas labāk izvēlēties – pītās virves, plastmasas kaulus vai der arī paša bērnības plīša lācis? Kādas ir piemērotākās mantas mājas sargam, iesaka Latvijas Aitu un Ganu suņu audzētāju kluba pārstāve Olga Duduša.

Parasti suņu rotaļlietas tiek ražotas no vinila, gumijas, lateksa vai plastmasas.

Obligātās prasības jebkurai rotaļlietai, kas domāta sunim, ir :

  • tai jābūt kvalitatīvai;
  • ražotai no netoksiskām izejvielām;
  • rotaļlietā nevajadzētu būt sīkām detaļām, ar ko suns var aizrīties;
  • tai jābūt higiēniskai un viegli mazgājamai.

''Praktiskākās ir rotaļlietas no gumijas un plastmasas, taču suņiem pret tām ir vismazākā cieņa. Un plastmasas rotaļlietas, pēc mūsu pieredzes, ir ļoti bīstamas: suns var aizrīties vai savainoties,'' skaidro Duduša.

Mazo sunīšu saimnieki reti kad izvēlas liela izmēra rotaļlietas, taču tās ir visai ieteicamas, jo īpaši, ja jūsu mīlulis ir kāds medību suns. Viņam noteikti iepatiksies pastaipīt augumā brašo "gumijas" pretinieku.
Latvijas Aitu un Ganu suņu audzētāju kluba pārstāve Olga Duduša

Pēc izturības labas ir arī rotaļlietas no lateksa, tām seko no vinila ražotās mantiņas.

"Uzskatu, ka mīkstās rotaļlietas ir vislabākās, taču tās jādod tikai saimnieka klātbūtnē, jo īpaši kucēniem. Savdabīgs mīksto rotaļlietu paveids ir mantiņas no virvēm, sapītiem striķiem. Tās ir diezgan izturīgas pret četrkājaino lutekļu zobiem un der gan mazam sunītim, gan nopietnam aitu sunim, saka suņu audzētāju pārstāve.

Bieži vien rotaļlietas mūžs ir atkarīgs ne tikai no materiāla, bet arī no formas. Piemēram, mantiņas ar palieliem caurumiem, kur ieķerties ar zobiem vai degunu, vai lielām, suņaprāt, "garšīgām" ausīm tiek notiesātas ātrāk. Daudz kas atkarīgs arī no suņa attieksmes pret rotaļlietām – tās vai nu tiek saudzētas, vai arī nograuztas tūlīt pēc pirkšanas.

Mazo sunīšu saimnieki reti kad izvēlas liela izmēra rotaļlietas, taču tās ir visai ieteicamas, jo īpaši, ja jūsu mīlulis ir kāds medību suns. Viņam noteikti iepatiksies pastaipīt augumā brašo "gumijas" pretinieku, iesaka Duduša.

Rotaļām pie dabas krūts lieti noderēs ūdenī neslīkstošās mantiņas un visu veidu lidojošie šķīvīši.

Garlaicības brīžos suni iepriecinās kauliņš no ādas vai kaulu miltiem. Tas neprasa saimniekam iesaistīties rotaļā. Suns var mierīgi rotaļāties patstāvīgi. Kauliņi arī palīdz attīrīt zobus no visādiem netīrumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!