Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto
Katrā mājā ir pa kādai svecītei, ar ko piesildīt mājokli un radīt omulīgu atmosfēru, taču ne visi ir mēģinājuši paši izliet sveces, un, lai arī šķiet, ka process varētu būt gaužām vienkāršs, katram, kas ar to saskāries, radušies secinājumi, ka radošajā procesā tomēr ir jāpārzina daudz un dažādas lietas. Par to, kas jāievēro sveču liešanā, kā to pareizi darīt, arī centāmies noskaidrot sveču liešanas meistarklasē, darbnīcā ''Larua''.

Sagatavošanās darbi

Foto: Publicitātes foto

Jebkuras sveces liešana ir īpašs process, kuram arī īpaši jāsagatavojas, un bieži vien cilvēkiem nemaz nav ne jausmas, kas jāzina, pirms sveces tiek lietas, taču tieši tāpēc esam noskaidrojuši un uzzinājuši tos knifus, kas jāzina, lai process sagādātu baudu un gala rezultāts priecētu mūsu acu skatienus. Un tieši sagatavošanās process ir tas laikietilpīgākais, kas prasa arī zināšanas un sava veida iemaņas.

Vispirms ir jāizlemj par to, kur un kā tiks lietas sveces. Kamēr nav sapratnes par to, kādu formu vēlas iegūt, un kādā veidā tas tiks darīts, līdz vaska izvēlei un sveču liešanai vēl jāpaciešas. Kāpēc tas ir tik svarīgi? Kā izrādās, tad tas, kādā formā tiks lieta svece, ir atkarīga arī vaska izvēle. Traukiem, kur liet sveces, ir neierobežotas iespējas. Tās var būt burciņas, cilindra, plastmasas, metāla, stikla vai plastmasas formas, trauki, glāzes un pat silikona formas, kurās gatavojam kēksiņus.

Foto: DELFI

Tad, kad zina, kādā formā tiks lietas sveces, var izvēlēties vasku. Vasku veidi ir dažādi, taču meistarklases vadītāja Kristīne Tīlika iesaka izvēlēties dabīgās alternatīvas – sojas vasku, palmu eļļu (stearīnu), bišu, un rapšu vaskus, nevis parafīnu, kas degot piesārņo gaisu ar nelabvēlīgām vielām. Jāzina arī tas, ka sveces pēc vaska iedalās divos grupējumos – stāvsveces un konteinersveces. Stāvsveces tiek gatavotas tā, ka ielietais vasks no formas pēc tam tiek izņemts, savukārt konteinersveču vasks ielejot formā pēc tam vairs nebūs izņemams, piemēram, burciņās esošās sveces ir raksturīgākais piemērs. Tieši tāpēc ir jāzina, ka konteinersveču vasku nav vēlams liet formās, no kurām pēc tam sveci gribēs dabūt laukā.

Kad forma un vasks ir izvēlēts un attiecīgi pielāgots, jāsagatavo arī dakts. Un arī šajā jomā ir nianses, kuras ne visi zina, bet kas tomēr ir svarīgas. Pirmkārt, dakts vienmēr jāizvēlas no 100 % kokvilnas, bez jebkādiem piemaisījumiem, citādi svece degs sliktāk vai pat nedegs nemaz. Zinot, kur svece tiks lieta, arī var pielāgot dakti. Katrai svecei ir jāpielāgo dakts pēc diametra. Izmērot to, cik plata ir sveces forma, var noskaidrot, cik lielu dakti vajadzēs. Tas arī ietekmē to, cik labi vai slikti degs svece – ātrāk, lēnāk, atstājot malas izdegušas vai nē. Jebkura sveču darbnīca vai veikals, kur iegādāties daktis, noteikti varēs palīdzēt izvēlēties piemērotāko dakti, jo katrs ražotājs ir norādījis to, cik lielai svecei tā ir piemērota, un to noteikti arī vajadzētu ievērot. Šī smalkā nianse ievērojami ietekmē to, cik izdevusies būs svece un kā tā degs.

Sveču liešana soli pa solim

Foto: DELFI

Vispirms jāsagatavo visi sagādātie materiāli. Formas, dakts, šķēres, vasks un līmpasta jeb ''lipekļi'' ar ko nostiprināt dakti pie trauka, kā arī irbulīši vai adatiņas dakts stabilai novietošanai.

Ja izvēlies burciņu, tad dakti ar metālisko pamatni pielīmē iekšpusē ar līmpastu, lai tā neizkustētos no vietas. Augšpusē novieto kādu adatu vai irbulīšus, kas neļaus daktij izkustēties.

Foto: DELFI

Citos traukos, kuros izveidots caurumiņš dakts ievēršanai, būs nepieciešama kāda adatiņa, dakts nostiepšanai. Izver cauri dakti, trauka augšpusē sasien nelielu mezglu, tad nostiep un ar līmpastu jeb lipekli nostiprini dakti apakšpusē, pie viena aizlipinot ciet caurumu, lai vasks nelītu cauri.

Foto: DELFI

Ja ir vēlēšanās veidot aromātisku sveci, tad jāsagatavo arī kāda dabīgā ēteriskā eļļa.

Ūdens peldē jāizkausē vasks. Tad, kad tas izdarīts, var pievienot eļļu un iemaisīt to ar koka irbulīti. To, cik daudz aromātu nepieciešams pievienot, pateiks priekšā smarža. Tā kā smaržo izkausētais vasks, arī smaržos svece, tai degot.

Pēc tam var liet vasku sagatavotajās formās. Ja tiek lieta stāvsvece, tad ņem vērā to, ka tā skaistākā sveces puse, kas dedzinot būs augšpuse, ir tā daļa, kas formā ir pašā apakšā. Tāpēc nav tik būtiski, kā izskatīsies formā ielietā sveces augšpuse, jo tā būs neredzamā daļa. Savukārt konteinersvecēm gan jāievēro rūpīgāka liešana, jo tā, kā vasks tiks ieliets, arī izskatīsies svece pēc izžūšanas. Ja vasks izsmērējies gar trauka malām, notīri jau to pirms žūšanas.

Atceries, ka sveces augšpuse būs tā, kas formā vai traukā ir apakšdaļā. Vasku lej formā tik tālu, cik lielu vēlies iegūt sveci. Trauku vēlams novietot uz kādas paplātes vai virsmas, ko nevar sabojāt, ja nu vasks nejauši izlīst. Svarīgi neliet vasku formā līdz pašām malām.

Foto: DELFI

Atstāj sveces sastingt uz vairākām stundām istabas temperatūrā. Nekādā gadījumā neliec sveces sastingt ledusskapī, caurvējā vai uz palodzes, kur ir auksts. Atkarībā no izvēlētā vaska, tās sastings ātrāk vai lēnāk, taču labāk ļaut tai sastingt ilgāk. Ja sveces tiks ņemtas no formas ārā pārāk ātri, var izraut dakti.

Foto: DELFI

Kad svece ir izņemta no formas, tai atliek vien nogriezt mezglu, kas paliek sveces apakšā, kā arī augšdaļā jānogriež dakts tā, lai paliek 1-1,2 centimetri, lai svece varētu vienmērīgi degt.
Burciņās lietais sojas vasks ir viegli notīrāms arī tad, kad svece ir sacietējusi, tāpēc to var darīt, ja gadījies notraipīt trauku.

Padomi sveču liešanas iesācējiem

Foto: Publicitātes foto

Par to, cik daudz vasks būs nepieciešams sveču liešanā, jāzina, ka no kilograma vaska arī var izliet kilogramu sveču, tāpēc to vajag ņemt vērā, pirms tiek iegādātas izejvielas. Piemēram, formā ar 200 mililitru tilpumu vajadzēs aptuveni 200 gramus vaska.

Katrai svecei jāpiemēro dakts, citādi tā slikti degs vai arī degs pārāk ātri. Var gadīties arī tā, ka sveces malas neizdeg, un arī pie tā vainojams tas, ka svecei nav piemērota dakts.

Degļa garumam dedzinot sveci, ir jābūt 1-1,2 centimetrus garam. Ja svecei izveidojusies tāda kā ''austiņa'', tad tā jānogriež pirms aizdedzināšanas.

Sveces nevajadzētu likt vietās, kur ir krasas temperatūru svārstības, piemēram, pie loga vai mājas sienas, kas ir vēsa. Tādās situācijās sveces var plaisāt un arī izdegt nevienmērīgi.

Svarīgi sveču liešanas procesā ievērot, lai neiepilētu ūdens. Ja vaskā iepilēs ūdens, izveidosies caurums, kas ietekmēs sveces degšanu.

Ja ir vēlme izveidot sveces ar kaltētiem augiem vai dekoriem gar malām, tad jāzina, ka šeit svece jālej divos posmos. Vispirms jāizveido degošā svece un tad tā jāliek lielākā formā, gar malām izkārtojot dekoratīvos elementus. Ja kaltēti augi tiks sabērti pa vidu, tad no sveces izveidosies neliels ugunskurs, kuru patiesībā ir ļoti grūti nodzēst.

Foto: Publicitātes foto

Ja vēlies iegūt krāsainas sveces, jāizmanto speciāls sveču pigments (krāsa), ko kausē reizē ar vasku. Citas krāsvielas izmantot nedrīkst, jo sveci var sabojāt, kā arī citas krāsvielas nav piemērotas tam, lai tās dedzinātu un elpotu gaisu,

Svarīga nianse, kas jāievēro, ja dabīgo vasku svece (sojas, stearīna, palmu vaska) kādu laiku bijusi aukstumā. Pirms dedzināšanas, tai vismaz uz stundu vai divām ir jāpielāgojas telpas temperatūrai un jāsasilst. Tikai tad to var dedzināt, citādi tā var ieplaisāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!