Lielā Šveices ganu suņa šķirnes aizsākumi meklējami pirms diviem tūkstošiem gadu. Šie skaistie, stiprie un varenie ķepaiņi ir lieliski darba suņi un ģimenes mīluļi. Kāda ir četrkājaino draugu izcelsme, temperaments, nepieciešamā kopšana un rakstura īpatnības?

Vairums šķirnes vēstures pētnieku uzskata, ka lielie šveicieši ir molosu pēcteči. Molosi nonāca reģionā, kas tagad tiek dēvēta par Šveici, kopā ar romiešu iekarotājiem aptuveni simts gadus pirms mūsu ēras. Nav precīzu liecību par to, kādi suņi tajā laikā bija šajā reģionā, bet tiek uzskatīts, ka romiešu molosi krustojās ar vietējām šķirnēm un izveidojās lielie šveicieši.

Pastāv arī cita teorija par to, ka Spānijas teritorijā dzīvojošo feniķiešu suņi, ceļojot pa Eiropu, krustojās ar vietējām šķirnēm un radīja pirmsākumu arī lielajiem šveiciešiem. Tomēr precīza lielo šveiciešu izcelšanās nav zināma. Bet ir zināms, ka lielais Šveices ganu suns ir sanbernāra un rotveilera ciltstēvs, vēstīts Latvijas Šveices kalnu suņa kluba mājaslapā.

Laikā, kad šķirne veidojās, galvenais uzsvars tika likts uz darba īpašībām. Fermeri pāroja suņus, kas bija spējīgi veikt līdzīgus uzdevumus un radīt pēcnācējus, kas būtu piemēroti darbam fermā. Šādā veidā tika nostiprināta viņu tieksme vilkt vezumus un ragavas.

Lielie šveicieši tika izmantoti arī citos fermas darbos: kā gani un sargi. Lielais Šveices ganu suns ir vispusīgs suns, kurš spēj veikt dažādus pienākumus.

Lielā Šveices ganu suņa izskats

Lielais Šveices ganu suns ir muskuļots, apveltīts ar spēcīgiem kauliem, trīskrāsu kažoku un biezu pavilnu. Pamatkrāsa ir melna ar rudiem un baltiem plankumiem.

Ļoti pozitīva īpašība, kas izceļ šos četrkājaiņus starp daudzām citām lielo suņu šķirnēm, ir tā, ka šie suņu nemēdz siekaloties. Tas padara lielo Šveices ganu suni par patīkamu kompanjonu gan dodoties pastaigās, gan atpūšoties mājās, gan braucot ar automašīnu.

Lielā Šveices ganu suņa raksturs

Lielais Šveices ganu suns, šķirnes dzimtenē Šveicē saukts par Grosser Schweizer Sennenhund, ir pietiekoši spēcīgs, izturīgs un temperamentīgs, lai visu dienu aktīvi darbotos, bet vakarā pavadītu laiku ar ģimeni.

Cilvēkam jāsaprot, ka šīs šķirnes suns gan fiziski, gan emocionāli savu briedumu sasniedz tikai trīs gadu vecumā.

Šis suns ir gatavs piedalīties jebkurās ģimenes aktivitātēs gan darbā, gan atpūtā. Svarīgākais sunim jebkurā situācijā ir būt kopā ar cilvēkiem, ko viņš mīl. Ķepainis sargā savu teritoriju, bet viņš bez iemesla nemēdz riet un dara to tikai tad, ja teritorijā ienācis svešinieks.

Četrkājainais draugs ir ģimenei lojāls, uzticīgs, spēcīgs, aktīvs, mīlošs, maigs un uzmanīgs suns. Protams, katram sunim ir sava unikālā personība un temperaments, tomēr šķirnei kopumā raksturīga liela darba mīlestība - gan tāpēc, ka viņam patīk veikt uzdevumus, gan sagādāt prieku savam saimniekam.

Lai Šveices ganu sunim veidotos pareizs uzvedības modelis, viņam ir nepieciešama socializācija. Šķirnes suns ātri un viegli mācās, ja vien saimnieks dod šādu iespēju. Cilvēkam jāsaprot, ka šīs šķirnes suns gan fiziski, gan emocionāli savu briedumu sasniedz tikai trīs gadu vecumā, uzsver speciālisti.

Pēc tam, kad kucēns ir atvests mājās, vissvarīgākais ir agrīna suņa socializēšana, tā būs atslēga uz draudzīgu un pozitīvu raksturu.

Šveices ganu suns ir lielisks kompanjons un ģimenes draugs. Viņš ir maigs un pacietīgs, rotaļājoties ar bērniem. Šķiet, ka dzīvnieks saprot, ka ir lielāks un spēcīgāks, tādēļ parasti izturas pret viņiem uzmanīgi. Protams, jebkurš suns sākumā ir jāpieradina pie bērniem, kas bieži vien var suni mīļot veidā, kas tam šķiet nepatīkams. Arī sunim jāiemāca, īpaši lielas šķirnes pārstāvim, ka tas ir spēcīgs, tādēļ bērnam nedrīkst lēkt virsū un spēlējoties izmantot spēku. Dzīvnieks ir gudrs, turklāt visi suņi var sarast ar bērniem, tikai gan cilvēks, gan suns ir jāpieradina pie situācijas - vismaz sākumā rotaļām noteikti jābūt vecāku klātbūtnē.

Arī ar citiem dzīvniekiem suns satiek labi, mēdz aizsargāt pārējos mājas iemītniekus. Taču, lai izvairītos no konfliktiem, jo katrs dzīvnieks tomēr ir atšķirīgs, suns pēc iespējas ātrāk ir jāpieradina pie citām dzīvām radībām.

Šie suņi ir draudzīgi un atvērti, tomēr ir arī agresīvi un bailīgi šķirnes pārstāvji. Meklējot kucēnus, nevajadzētu taupīt laiku, noteikti rūpīgi jāizvērtē arī vecāku raksturs, jāpavada laiks kopā ar suņiem, lai izprastu, kādi varētu būt kucēni. Pēc tam, kad kucēns ir atvests mājās, vissvarīgākais ir agrīna suņa socializēšana, tā būs atslēga uz draudzīgu un pozitīvu raksturu.

Lai gan šis šķirnes pārstāvis ir lielisks darba suns, viņš nav radīts vientulībai. Sunim ir nepieciešama ģimene, uzmanība, garas pastaigas ar saimnieku un komunikācija.

Lielā Šveices ganu suņa fiziskā slodze

Lielā Šveices ganu suņa šķirne vēsturiski veidota vezuma vilkšanai, sunim ir piemērotas spēcīgas kājas un augums.

Lai gan suns viegli piemērojas mierīgai un rāmai mājas dzīvei, ķepainim ir nepieciešama fiziska slodze labas formas uzturēšanai. Tāpēc ikdienā sunim svarīgas ir garas pastaigas - sprinta skriešana un lēkāšana nekādu labumu suņa fiziskajai formai nedos.

Nederēs arī suņa izlaišana pagalmā vai paspēlēšanās parkā, suns ir nepieciešama iešana, izskriešanās, svaigā gaisā jāpavada vismaz divas stundas dienā.

Lielā Šveices ganu suņa kopšana

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!