Par suņa veselību atbildīgs ir viņa saimnieks. Lai ķepainim būtu balti zobi, jādod grauzt kauliņus, lai veselas ausis, tās regulāri jātīra, un, lai pareiza gaita un spēja skriet un rotaļāties, regulāri jāgriež četrkājainā drauga nagi. Par to, kā pareizi veikt šo procedūru, pieredzē un padomos dalās Valmieras Kennelkluba vadītāja Lolita Ķuze.

Sava suņa nagi ir jākopj visiem saimniekam. Katram sunim, protams, ir atšķirīgs nagu augšanas ātrums, tāpēc saimniekam ir jāpielāgojas un jāuzmana, cik gari tie mēneša laikā izaug. Ir jāzina, ka pastāv divi ķepu veidi. Viens, kad nagi ir pavērsti uz leju, otrs - kad tie aug paralēli zemei. Ja ķepa ir kā kamoliņš uz leju, staigājot nagi nodilst ātrāk, otrā ķepas gadījumā nagi noteikti saimniekam jāapkopj biežāk.

Nagi ir jāgriež regulāri, ja tas netiek ievērots, pirmkārt, nagi ataug pārāk gari, kas traucē sunim pārvietoties, tādējādi tiek bojāta četrkājainā drauga gaita. Otrkārt, ja nagi sāk atlocīties, tie var nolūzt, tiek traumēts dzīvais nags, dzīvnieks sāk klibot.
Valmieras Kennelkluba vadītāja Lolita Ķuze

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!