Par suņa veselību jārūpējas nepārtraukti, jāuzmana, lai dzīvniekam ir pietiekami daudz fizisku aktivitāšu, nogriezti nadziņi un arī tīras ausis. Cik tad bieži sunim jātīra ausis? Vai to dara mājās vai pie veterinārārsta? Par to, kā pareizi tīrīt austiņas, kurām šķirnēm biežāk un kāpēc vispār jātīra, paskaidro Valmieras Kennelkluba vadītāja Lolita Ķuze.

''Ausu veselībai ir jāseko līdzi, ja austiņa skaista, tīra viss kā nākas, tad nav pamata uztraukumam. Bet suns ir dzīva radība, kurš mēdz saslimt, viņam var sapūst ausis, dzīvnieks var saķert ērces un citas nelaimes, kas ietekmē ausu veselību,'' skaidro Ķuze.

Bet, ja arī nav novērotas kādas atkāpes no ierastās ausu veselības, arī profilaktiski ir jāseko līdzi to izskatam. Veikalos nopērkami speciāli tīrāmie šķidrumi, ar kuru palīdzību katrs saimnieks pats var rūpēties par mīluļa ausu veselību.

Kā pareizi tīrīt sunim ausis?

''Noteikti nevajadzētu ausi bakstīt ar kociņiem, tā var viegli savainot suņa auss gliemežnīcu. Kā cilvēkam, tā arī sunim nav ieteicami populārie ausu kociņi. Visvienkāršākais un drošākais veids ir uz pirksta uzlikt vatītes gabalu, iemērkt speciālajā šķidrumā un izbraukt visas auss rieviņas,'' pamāca suņu kluba vadītāja.

Pastāv dažādi ausu tīrīšanas šķidrumi, gan tādi, kas domāti iepriekš minētajam tīrīšanas veidam, gan tādi, kurus var ieliet suņa austiņā un tad ar vati iztīrīt. Dažādo tīrīšanas veidu dēļ ir jālasa, kas rakstīts uz iepakojuma, kādam tīrīšanas veidam līdzeklis paredzēts. Vienmēr var konsultēties pie zooveikala pārdevēja vai veterinārārsta.

''Es pati personīgi nelietoju šķidrumus, kurus jāielej austiņā nerada uzticību, labāk ar vati iztīru, tā ir drošāk,'' pieredzē dalās Ķuze.

Kādu ausu īpašniekiem tās jātīra biežāk?

''Daudz vieglāk ir saimniekam, kuram suns ir ar stāvām austiņām, sliktākā situācijā, protams, ir tie, kuru suņiem ir smagas, garas, nokarenas ausis. Šiem ķepaiņiem arī profilaktiski biežāk jātīra, citādi sakrājās izdalījumi, parādās specifisks aromāts, to novērst var tikai regulāra ausu tīrīšana,'' skaidro Ķuze.

Īpaši kādas atšķirīgas šķirnes nevar izcelt, kurām būtu izteiktas ausu problēmas, galvenais, kas to nosaka, ir tas, vai sunim ir biezas ādas, smagas austiņas kā, piemēram, bladhaundiem (attēlā). Tiem, kuriem ir smailās, uz augšu saceltās ausis, tīrīšana jāveic retāk.

Ja mājās mīt divi suņi, iespējams, ka viņi viens otram iztīra austiņas, tāpēc saimniekam tām jāpievērš mazāka uzmanība. Tas gan atkarīgs no pašiem dzīvniekiem, ne vienmēr tie mēdz tā viens otram palīdzēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!