Foto: DELFI
Ir teiciens "Esi atbildīgs par to, ko pieradini", bet ne vienmēr dzīvē izdodas šo teicienu izpildīt. Vecrīgā dzīvo apmēram 20 kaķi, kuriem, iespējams, kādreiz ir bijis saimnieks, iespējams, viņi piedzimuši uz ielas un tās uzskata par vienīgajām mājām. Kā palīdzēt kaķiem – klaiņotājiem? Rīgas domes pārstāvis Viktors Smirnovs skaidro, kā cilvēkam rīkoties, ja viņš vēlas uzstādīt papildu kaķu māju Vecrīgā vai kādā no galvaspilsētas rajoniem.

Iepriekš ziņojām par trim sievietēm, kas drosmīgi, par spīti apkārtējo kafejnīcu un viesnīcu darbinieku nosodījumam, baro Vecrīgas kaķus, nes viņiem segas, lai ziemā būtu silti, sterilizē un citādi rūpējas par to izdzīvošanu. Lai gan Vecrīgā atrodas viena kaķu māja, vietas tur pietiek tikai četriem, pieciem kaķiem, pārējiem 15 kaķiem naktis jāpavada uz ielas. Portāls MansDraugs.lv noskaidroja, kas dzīvnieku mīļiem ir jādara, lai nodrošinātu papildu kaķu māju izveidi Vecrīgā un citviet.

Iespējams sadarboties ar ''Es Esmu Kaķis'' un biedrību ''Cat Care Community'', ko Rīgas dome ir ievērojusi – viņi vāc ziedojumus un arī izgatavo šādas mājiņas.
Rīgas Domes pārstāvis Viktors Smirnovs

Konkrēto kaķu māju, kas novietota Kalēju ielā, nav uzstādījusi pašvaldība, tā atrodas uz privātas zemes un kādreiz tapa, jo zemes īpašniekiem un iedzīvotājiem izdevās par to vienoties. Galvenais nosacījums šādos gadījumos – lai kaķi tiek sterilizēti, kur pašvaldība no savas puses regulāri arī palīdz bezsaimnieka kaķu sterilizācijas programmas ietvaros, skaidro Rīgas domes pārstāvis.

Foto: DELFI

Pilsētā ir vairāki gadījumi, kad pie "Rīgas namu pārvaldnieku" apsaimniekošanā esošajām mājām pēc iedzīvotāju iniciatīvas ir uzstādītas šādas kaķu mājas. Šajā jautājumā komunikācija un iedzīvotāju iniciatīva ir panākumu atslēga. Neatkarīgi no atrašanās vietas – iedzīvotājiem un zemes īpašniekam ir jāvienojas par kaķu mājas izveidi un uzstādīšanu, kā arī par kaut kādu kārtību, kā par kaķiem tiks gādāts – lai nerastos konfliktsituācijas. Ja ir vēlme uzstādīt papildu kaķu mājas Vecrīgā, vienošanās jāpanāk ne tikai ar apkārtējo iedzīvotāju, bet arī kafejnīcu īpašniekiem.

''Ja ir interese par pašu mājiņu izgatavošanu – pēc "Rīgas namu pārvaldnieka" piemēra tas notiek šādi – iedzīvotāji sanāk kopā un lemj, ka viņi vēlas pie savas mājas uzstādīt kaķu mājiņu, viņi izdomā, cik daudz ir gatavi finansiāli atvēlēt murrātājiem, tad "Rīgas namu pārvaldnieks" sagatavo tāmi un par iedzīvotāju līdzekļiem mājiņa tiek izgatavota un uzstādīta,'' skaidro Smirnovs.

Iespējams sadarboties ar ''Es Esmu Kaķis'' un biedrību ''Cat Care Community'', ko Rīgas dome ir ievērojusi – viņi vāc ziedojumus un arī izgatavo šādas mājiņas. Arī tas ir variants, taču vēlreiz jāuzsver – ļoti svarīga ir visu iesaistīto pušu piekrišana un apzināšana, lai ap kaķu mājām neveidotos konflikti, norāda Rīgas domes pārstāvis.

Foto: Publicitātes foto

Jau iepriekš ziņojām, ka kustība ''Es Esmu Kaķis'' un biedrība ''Cat Care Community'' par labvēļu ziedojumiem izveidojusi pirmo kaķu māju Imantā, patvērumu būvniecība turpinās.

Ja dzīvnieku mīļiem ir vēlme uzstādīt papildu mājas arī Vecrīgā, un to iecerētā vieta ir pie "Rīgas namu pārvaldnieku" apsaimniekošanā esošajām mājām, vienojoties ar iedzīvotājiem un vietējo kafejnīcu un viesnīcu īpašniekiem, no pašu savāktajiem līdzekļiem, mājiņa tiek uzstādīta.

Ja teritorija neatrodas pie "Rīgas namu pārvaldnieku" apsaimniekošanā esošajām mājām, iespējams lūgt palīdzību abām dzīvnieku mīļu biedrībām, bet arī šajā gadījumā jābūt apkārtējo iedzīvotāju un iestāžu īpašnieku piekrišanai. Panākumu atslēga ir savstarpēja iesaistīto pušu vienošanās, tikai visiem kopā ir iespējams palīdzēt kaķiem izdzīvot un naktis aizvadīt siltās mājiņās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!