Divgadīgais Kukijs pirms trim mēnešiem cieta smagā negadījumā. Suņukam pilnībā tika sadragātas pakaļkājas. Šobrīd Kukijs daļēji ir atguvis kustības spējas, taču, lai tās atgūtu pilnībā, ārsti viņam ir nozīmējuši rehabilitācijas kursu fizioterapeita vadībā. Kāda ir dzīvnieku fizioterapija?

Tiklīdz vetārsts ļauj, uzreiz šādos gadījumos jāved suns pie fizioterapeita. Kukijs pie speciālista ieradies tikai pēc diviem mēnešiem, to droši varēja darīt ātrāk.

Zemūdens skrejceliņš ir aprīkots ar pretstraumi, fizioterapeits ļoti cer, ka ar laiku Latvijā izdosies cilvēkus pieradināt pie domas, ka arī dzīvniekiem pēc smagām traumām vai operācijām ir nepieciešama rehabilitācija.

"Viņam bija astoņi lūzumi, ap gūžas kaulu visa muguras daļa sadragāta. Suns izskatījās ļoti bēdīgi, mēs nezinājām, vai kaut ko varēsim labot. Tad palēnām sākām iet šo grūto ceļu. Vispirms uztaisīja operāciju, kuras laikā sunim kājā ielika stienīti, pārējās locītavas tik ātri nevarēja izlabot. Tagad Kukijs jau pats var staigāt, bet vienu aizmugurējo kājiņu viņš liek otrādi, jo nejūt to. Nepareizi staigājot, mīlulis visu laiku rada sev nobrāzumus," raidījumā "Ķepa uz sirds" stāsta suņa saimnieks Jānis Šulcs.

Labākais risinājums šādos gadījumos ir fizioterapija. Galvenās ārstēšanas metodes ir:

  • terapeitiskie vingrinājumi,
  • dažādi līdzsvara treniņi,
  • koordinācijas vingrinājumi,
  • speciālas terapijas, piemēram, hidroterapija.

Viss ir gluži kā cilvēkiem. Tagad arī Latvijā dzīvnieku rehabilitācijai ir pieejams zemūdens skrejceļš, kas paredzēts kustību amplitūdas un izturības palielināšanai, kā arī muskuļu stiprināšanai pēc smagām traumām.

Foto: Kadrs no video

Šo metodi var izmantot arī osteoartrīta un muskuļu vājuma ārstēšanai, kā arī vecu dzīvnieku aprūpei.

Zemūdens skrejceliņš ir aprīkots ar pretstraumi, fizioterapeits ļoti cer, ka ar laiku Latvijā izdosies cilvēkus pieradināt pie domas, ka arī dzīvniekiem pēc smagām traumām vai operācijām ir nepieciešama rehabilitācija.

"Paši ārsti izdara labu darbu, palaiž pacientu mājās, bet bieži cilvēks vairs neatgriežas, ārstam vairs neatrādās. Sunītis mājās klibo, veidojas novirzes, dažreiz pat neatgriezeniskas," skaidro dzīvnieku fizioterapeits Valdis Devjatņikovs.

Ārsts uzskata, ka arī Kukijam izdosies atlabt pilnībā. Pirmie rezultāti varētu būt redzami jau pēc pāris mēnešiem. Tikai saimniekiem būs rūpīgi pie tā jāstrādā. Šajā gadījumā vingrojumus var kombinēt ar hidroterapiju. Fizioterapeits suņa saimniekus apmāca, kā pareizi mājās ar mīluli būs jāstrādā. Vingrojumi būs jāveic vismaz divas vai trīs reizes dienā.

Fizioterapiju var izmantot gan kaķiem, gan suņiem. Ar fizioterapijas palīdzību var uzlabot dzīves kvalitāti arī vecākiem dzīvniekiem, tikai ir jārēķinās, ka atlabšana nenotiks vienā dienā, arī pašam saimniekam būs jāiegulda liels darbs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!