Svētdien nomira ziemeļu baltais degunradzis Nola. Viena no četru pēdējo balto degunradžu nāvēm tikai paaugstina iespēju, ka šī pasuga ir lemta izmiršanai. Uz planētas palikuši tikai vēl trīs šīs pasugas pārstāvji,vēsta Nationalgeographic.

Pēc vairāku slimību pārciešanas Nolu, 41 gadu veco degunradžu mātīti, Sandjego zooloģiskajā dārzā (San Diego Zoo) nācās iemidzināt. Veterinārārsti cīnījās par degunradzes dzīvību, ārstējot no bakteriālas infekcijas, viņai tika veikta arī operācija, lai atbrīvotos no abscesa, bet Nolas stāvoklis tikai turpināja pasliktināties.

Tas ir ļoti grūti, zaudēt dzīvnieku, par kuru tik ilgi esam rūpējušies. Nola ir zaudējums kopējiem, apmeklētājiem un visai pasaulei, jo uz planētas nu palikuši tikai trīs viņas pasugas pārstāvji, zooloģiskais dārzs raksta savā Facebook paziņojumā.

Degunradži savvaļā dzīvo apmēram 35 līdz 40 gadus. Nola Sandjego zooparkā dzīvoja 26 gadus, 1989. gadā viņa atceļoja no zooloģiskā dārza, kas atradās tagadējā Čehijas teritorijā. Pēdēji trīs ziemeļu baltie degunradži atrodas Kenijā, aizsardzības organizācijas Ol pejeta uzradzībā, kur dzīvniekus visu diennakti nepārtraukti uzmana un aizsargā no malumedniekiem.

Jūlijā Čehijas zoodārzā nomira vēl viena degunradžu meitene - Nabire. Trīs atlikušie degunradži ( divas mātīte un viens tēviņš) tiek uzskatīti par pārāk veciem, lai reproducētos dabiskā veidā. Zinātnieki, ievācot šūnas, plāno apaugļot radniecīgo dienvidu balto degunradzi, kas varētu būt pēdējā iespēja glābt izmirstošo pasugu.

''Sugai baltais degunradzis ir divas pasugas - ziemeļu un dienvidu. Zoodārzos praktiski visi baltie degunradži ir dienvidu pasuga,'' Mansdraugs.lv skaidro Rīgas Zooloģiskā dārza informācijas dienesta pārstāvis Māris Lielkalns.

Degunradžu populācija pēdējos 10 gados Āzijā un Āfrikā malumedniecības dēļ strauji samazinās. Tradīciju ietekmē daudzi vietējie cilvēki vēlas savā īpašumā iegūt dzīvnieku ragus, kas ir daudzu Āzijas tradicionālo medikamentu sastāvā. Tomēr zinātniekiem nav neviena pierādījuma, ka īpašā sastāvdaļa uzlabotu cilvēka veselību.

Šī degunradžu pasuga reiz bija plaši sastopama visā Centrālāfrikā, sākot no Čadas līdz pat Kongo Demokrātiskajai Republikai. 1960. gados dzīvnieku skaits sāka strauji sarukt, 24 gadu laikā no diviem tūkstošiem tas samazinājās līdz vien pēdējiem 15 degunradžiem.

Cilvēki sociālajos tīklos Twitter un Instagram atceras svarīgo sugas pārstāvi Nolu un publicē kopīgos mirkļus un skaistas degunradzenes bildes:

Got to feed this cool rhino! #nola4ever

A photo posted by Leander De La Roca (@manny_cockquiao) on Nov 23, 2015 at 5:52pm PST

Deeply saddened as my dear friend, Jane, who was Nola's lead keeper and angel, fought for her and with her not only these last days, but for years. And with everything else going on in the world, I hope this sheds light that human greed also extends to other aspects of life. People killing people killing rhino for a life payout? The least you can do is educate. REPOST: Ending my day with one more image of this beautiful & noble lady. The amount of love, support, shared tears and condolences we have received has been no less remarkable than Nola herself. She managed to influence, inspire and motivate countless people. I have a feeling she will continue to do so for years (generations) to come. #Nola4Ever #rhino #northerwhiterhino #conservation #endextinction ™@zookeeperrick

A photo posted by Ally Flores (@allysonflores) on Nov 23, 2015 at 9:56am PST

Goodbye Nola: Only 3 Northern White Rhinos remain in the world. 😥 #Nola4ever.

A photo posted by Melissa Kleinhans (@meliskleinhans) on Nov 23, 2015 at 2:20pm PST

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!