Katram saimniekam, protams, savs mīlulis ir pats labākais un līdz ar to arī konkrētā šķirne šķiet vismīļākā un paklausīgākā. Un pat, ja blakus jau guļ viens mājas sargs, noderīgi iepazīt arī citu lutekļus. Par savu Stafordšīras terjeru, šķirnes suņu raksturu un vajadzībām stāsta Valmieras Kennekluba vadītāja Lolita Ķuze.

Stafordšīras bulterjeri ir spēcīgi, muskuļoti un ārkārtīgi izturīgi dzīvnieki. Augumā šie suņi var izstiepties līdz 41 centimetram, svars - līdz 17 kilogramiem. Šķirnes standarts pieļauj melnu, rudu maigi brūnu, baltu un zilganpelēku krāsu.

Suņi ir ļoti sportiski, derēs aktīvam cilvēkam, ''mājās sēdētājam'' gan ne. Stafordšīras bulterjers grib skriet, lekt, aktīvi darboties. Senioram šis suns nederēs, viņš ir maziņš augumā, tāpēc vizuāli var radīt mānīgu pirmo iespaidu, patiesībā ķepainis ir ļoti spēcīgs.
Valmieras Kennekluba vadītāja Lolita Ķuze

"Stafordšīras bulterjers ir kolosāla šķirne, man pašai tagad ir kucēns mājās. Iepriekš nekad nebija tik tuva saikne ar šīs šķirnes suņiem, nezināju, ka viņi ir tik draudzīgi. Tagad es saprotu, kāpēc cilvēki šīs šķirnes suņus tik ļoti atzīst, viņi ir komunikabli, jebkurš, ienākot mājās, ir sunim draugs. Man nav stresa, man nav jāuztraucas, ka būs problēmas ar ciemiņiem. Drīzāk jāuztraucas, ka kucēnu visi pārlieku nepārmīļo. Mājās dzīvo arī kaukāzietis, ar viņu es tomēr kontrolēju situāciju, lai ķepainis nesabiedē svešos,'' stāsta Lolita.

Stafordšīras bulterjeri ir labi kompanjoni, viņiem ir ļoti pateicīgs augums, lai varētu turēt dzīvoklī. Bulterjeri ir īsu spalvu, visur var paņemt līdzi, protams, viņi ir jāaudzina kā jebkurš dzīvnieks, gadās arī eksemplāri, kuri sliktāk sapratīsies ar citiem suņiem, skaidro suņa saimniece un turpina, īpaši, ja satiksies divas suņu meitenes vai suņu puikas, bet tas jau jebkurai šķirnei.

Svarīgi ir kucēnus no mazotnes radināt pie citu suņu sabiedrības. Vairumam pieaugušo Stafordšīras bulterjeru nepatīk citu suņu sabiedrība, un viņi to nepārprotami izrāda. Viņiem patīk savā vaļā draiskoties, spēlēties ar bumbu un atnest aizsviestus priekšmetus. Attieksmē pret cilvēkiem un bērniem suņi vienmēr ir draudzīgi, pakļāvīgi, ļoti pieķeras savai ģimenei. Drosmīgie un sirsnīgie suņi ir arī gudri. Saņēmuši stingru audzināšanu un pietiekamu fizisko slodzi, aktīvie suņi ir lieliski sportiskas ģimenes draugi, skaidrots Kennelkluba šķirnes aprakstā.

Suņi ir ļoti sportiski, derēs aktīvam cilvēkam, ''mājās sēdētājam'' gan nē. Stafordšīras bulterjeri grib skriet, lekt, aktīvi darboties. Senioram šie suņi nederēs, viņi ir maziņi augumā, tāpēc vizuāli var radīt mānīgu pirmo iespaidu, patiesībā ķepaiņi ir ļoti spēcīgi. Pēc rakstura suņi būtu piemēroti vecāka gada gājuma cilvēkam, bet pēc fiziskā spēka - jaunietim, kurš tiek līdzi viņu aktīvajam dzīvesveidam, kas noteikti nepieciešams. Izteiktu veselības problēmu nav, ar noteikumu, ka ar suņiem attiecīgi darbojas - viņiem vajadzīgas regulāras kustības un kvalitatīvs ēdiens, pamāca kluba vadītāja.

''Suni ir elementāri apmācīt, labprāt pilda komandas, nav spītīgs. Mans mīlulis ātri iemācījās gan sēdēt, gan gulēt - visu dara ar prieku. Ja pareizi ar suni darbojas, izskolot var jebkuru šķirni. Mans galvenais priekšnoteikums ir pavisam vienkāršs - neļaut sunim maziņam darīt to, ko cilvēks negrib, lai viņš dara tad, kad izaugs liels," skaidro Lolita Ķuze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!