Gan ielas kaķiem, gan brīvi skrienošiem lauku runčiem bieži vien redzamas acu veselības problēmas, kad āda un gļotāda ap actiņām ir iekaisusi un apsārtusi. Vai tas ir vīruss, vai tikai ielas kaķu novājinātās imunitātes sekas, kas mājas kaķim nekad nedraud? Skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes docente Dr.med.vet. Līga Kovaļčuka.

Acu veselības problēmas var rasties ne tikai ielas kaķiem, ar dažādiem vīrusiem iespējams saslimt arī mājas minkam, kurš nekad nav bijis kontaktā ar citu mīluli un devies pastaigāties ārpus dzīvokļa.

Kaķi ir tie, kuriem pirmajā vietā no acu slimībām ir dažādas vīrusa izraisītas problēmas, piemēram, konjuktivīti, radzenes un nopietnāki iekaisumi, kas skar arī dziļākus acs slāņus. Viens no biežākajiem ierosinātājiem ir augšējo elpošanas ceļu vīruss, piemēram, herpess un kalici vīruss, skaidro Kovaļčuka.

Pirmās acu veselības problēmu pazīmes

Pirmā pazīme, ka kaķim varētu būt veselības problēmas ir šķaudīšana un neveselas acs izskats, piemēram, pastiprināta asarošana, iekaisums, izdalījumi no acīm, duļķots acs izskats, acs nav skaidra un spīdīga kā veselam murrātājam.

Otrs biežākais veids, kā rodas acu veselības problēmas, ir traumas, īpaši kaķiem, kas dzīvo kontaktā ar citiem, piemēram, ielas minčiem.

Pirmā pazīme, ka dzīvniekam ir diskomforts un nepatīkama sajūta, noteikti ir acu asarošana, kas arī ir biežākais iemesls, kāpēc cilvēki ierodas klīnikā. Viņi redz, ka dzīvniekam ir mitras acis, viņš raud. Vēl var novērot acs apsārtumu, izdalījumus, kā arī, ja actiņa vairs nav tik spoža un kaut kas manāmi izmainījies acs izskatā.

Kad dzīvniekam sāk asarot acs, nav uzreiz jāapmeklē klīnika, jo, iespējams, ka dzīvniekam vienkārši kaut kas iekritis acī. Sākumā iespējams patīrīt actiņu klasiski ar kumelīšu tēju, ja arī pēc tam parādās izdalījumi, apsārtums un duļķojumi, tad noteikti jādodas pie veterinārārsta. Jānovēro arī dzīvnieka garastāvoklis, ja kaķis ir noguris, negrib spēlēties vai ēst, arī tā ir pazīme, gluži tāpat kā cilvēkam, ka dzīvniekam nav laba pašsajūta, norāda speciāliste.

Kas ir radzeņu čūla?

Iekaisums nav vienīgais acu veselības problēmu iemesls. Pastāv arī dažādu izcelsmju radzenes čūlas. Tā ir viena no nepatīkamākajām nelaimēm, jo tas dzīvniekam ir diezgan sāpīgs process, kas rada diskomfortu, citreiz pat redzes problēmas.

Čūlas var būt vīrusu izraisītas, bet bieži vien arī grūti noskaidrot, kas izraisījis radzenes čūlu, norāda Kovaļčuka.

Arvien vairāk tiek runāts par spontānām radzenes čūlām, pagaidām ir aizdomas, ka pašā pamatā ir vainīgs vīruss, bet tas nav pierādīts. Kaķis var būt veselīgs, labi kopts, dzīvot mājās, būt vakcinēts, bez paaugstinātiem stresa apstākļiem, kad pēkšņi vienā dienā parādās radzenes čūla.

Vai mājas kaķis var inficēties ar vīrusu?

''Vīrusu kaķis visbiežāk var iegūt no savas mammas, kā arī, kontaktējoties ar citiem dzīvniekiem, lietojot kopīgus traukus, guļvietu ar kaķi, kas ir vīrusa nēsātājs. Pat, ja kaķis dzīvo tikai mājās un ar citiem murrātājiem netiekas, iespējams, ka trepju telpā esošais kaķis, kurš nav vakcinēts, iespējams ir slims un visbiežāk arī vīrusa nēsātājs, nošķaudās, tādējādi izplatot vīrusu četru līdz septiņu metru rādiusā. Arī saimnieks var būt šī vīrusa mehāniskais pārnesējs, tāpēc pastāv iespēja vīrusu atnest arī mājas mīlulim,'' skaidro Kovaļčuka.

Cilvēkiem svarīgi atcerēties, ka, iegādājoties dzīvnieku, jāpievērš uzmanība ķepaiņa veselības stāvoklim. Ļoti bieži ir tā, ka saimnieks redz - mīlulim ir kādas problēmas, bet izvēlas to ignorēt, uzskatot, ka tas ir tikai tāpēc, ka radībiņa vēl ir pavisam maziņa, bet jau pirmajos mēnešos kaķēns var saslimt. Ja pie acīm ir izdalījumi, ja tiek novērots kas netipisks, cilvēkam jāapdomājas, vai viņš ir gatavs uzņemties atbildību un papildu rūpes par slimu dzīvnieku.

Liela daļa mazo kaķēnu ir tie, kas visspēcīgāk slimo ar vīrusiem, jo viņiem nav izveidojusies pietiekami spēcīga imunitāte, viņiem ir visizteiktākās klīniskās pazīmes - šķaudīšana, izdalījumi no acīm, pievērtas actiņas, apsārtums. Viens no nopietnākajiem vīrusiem kaķiem ir herpe.

Kas ir herpes vīruss?

Herpes vīrusu var apslāpēt, bet nevar pilnībā izārstēt. Pēc tam, kad dzīvnieks ir vesels, viņš tik un tā ir vīrusa pārnēsātājs. Gadījumos, ja dzīvniekam pasliktinās imunitāte, ir liels stress, pārdzīvojumi, piemēram, dzīvesvietas maiņa, mājās ierodas jauns dzīvnieks, vai arī parādās citas hroniskas saslimšanas, kas novājina imunitāti, herpes vīruss atkal var izpausties.

Visbiežāk ar herpi slimo mazi kaķēni un seniori. Sliktā ziņa - herpes vīrusam ir ļoti daudz izpausmju un tas var radīt vairākas, atšķirīgas slimības. Zāles pret šo vīrusu nav, norāda speciāliste. Lai gan cilvēkiem pieejami dažādi medikamenti - tabletes, acu ziedes, pilieni, tomēr cilvēku zāles domātas nedaudz citam vīrusa tipam, tās neder dzīvnieku veselības uzlabošanai.

Ko izraisa herpes vīruss?

Herpes vīruss var izraisīt arī vairākas, citādi savstarpēji nesaistītas slimības.

  • konjuktivītu - iekaisumu, kas raksturojams ar acu asarošanu, sāpēm, acu piemiegšanu, izdalījumiem, gļotādas apsārtumu;
  • līnijveida čūlas acs radzenē;
  • radzenes nekrozi - dzīvniekam uz acs radzenes parādās brūni melns laukums, kas nedzīst, tas ir sāpīgs. Šī ir viena no nepatīkamām saslimšanām, jo ārstēšana ir ķirurģiska;
  • eozinofīlo keratīnu - kad uz acs radzenes novēro baltus, nelielus pūšļus, kas arī dzīvniekam rada diskomfortu, redzes deficītus.
  • uveītu - acs asinsvadu apvalka iekaisumu. Ja šo iekaisumu laicīgi neārstē, tas var būtiski ietekmēt kaķa veselību un redzi.

Formas un ārstēšana visām šīm slimībām atšķiras, bet cēlonis iespējams var būt viens.

Kāpēc kaķim jāpārbauda asinsspiediens?

Kaķiem, kas ir vecāki par 10 un 11 gadiem var būt paaugstināts asinsspiediens. Kaķi par sliktu pašsajūtu nesūdzas, bet viena no redzamākajām pazīmēm ir pilnīga tīklenes atslāņošanās, kas ir neatgriezenisks redzes zudums.

Ieteikumi sekot senioru kaķu veselībai:

  • kontrolēt, cik daudz un kā kaķis iet uz kastīti;
  • kāda ir murrātāja pašsajūta;
  • reizi pusgadā veikt asins analīzes;
  • pārbaudīt, vai nieru darbība ir adekvāta;
  • izmērīt asinsspiedienu.

Paaugstinātā asinsspiediena rezultātā radusies tīklenes atslāņošanās ir neatgriezeniska. Šis ir smags process, jo dzīvnieks ir vecs. Kaķis redzi var zaudēt divu dienu laikā, stāsta speciāliste. Tā kā tas notiek ļoti ātri, dzīvniekam ir grūti pierast pie jaunās situācijas. Kaķis kļūst nomākts, depresīvs, ļoti pārdzīvo, krīt, skrien sienās.

Šis ir emocionāli grūts laiks - gan saimniekam, tajā noskatoties, gan dzīvniekam, to piedzīvojot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!