Suņi ir aktīvi dzīvnieki, kuriem patīk rotaļāties, daudz laika pavadīt svaigā gaisā, pastaigājoties pa mežu, izbrienot brikšņus un citas vietas, kurās viegli var iegūt traumas. Aktīvs dzīvesveids var ietekmēt arī suņa acu veselību, par kuru dažu šķirņu pārstāvjiem jāuztraucas īpaši. Kā pasargāt savu ķepaini un rūpēties par viņu acu veselību, skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes docente Dr.med.vet. Līga Kovaļčuka.

Visbiežāk acu veselību var ietekmēt traumas, pēc pastaigas mežā, kuras laikā dažādi svešķermeņi var iekļūt acs gļotādā vai uz pašas acs. Traumas bieži iegūst arī no kaķu skrāpējumiem, ja ķepainis dzīvo kopā ar citiem dzīvniekiem.

Acu veselība ir vairāk jāuzmana kaķiem un suņiem, kuriem ir saīsināts purniņš un no orbītas vairāk izvirzītas acis. Tie ir franču buldogi, mopši, angļu buldogi, bokseri.
dr.med.vet. Līga Kovaļčuka

''Ļoti uzmanīgiem jābūt jaunu suņu īpašniekiem, kas paņem kucēnu. Ja ģimenē jau dzīvo kaķis, tad var sanāk nepatīkama situācija, jo kucēns vēlas spēlēties, bet kaķis nav pieradis pie aktivitātēm, pie jaunās situācijas. Tas ļoti bieži beidzas ar to, ka kaķis ieskrāpē sunim,'' skaidro Kovaļčuka.

Nozīme ir arī sezonai, piemēram, vasarā dzīvnieki pavada laiku mežā vai jūrmalā, tad smiltis, vējš un putekļi, kā arī pelde jūrā var izraisīt acu iekaisumu. Rudens sezonā bīstami ir arī dažādi augi, kuru sēklu apvalki var iekļūt dzīvnieka acī, pielipt radzenei, traucējot un kairinot acis.

Otra riska grupa ir vācu aitas suņi, vecumā pēc pieciem gadiem. Viņiem ir pastiprināta jutība pret ultravioleto starojumu, saules gaismu. Šiem suņiem veidojas specifiski iekaisumi, kas ir kontrolējami un uzturami, bet nav izārstējami.
dr.med.vet. Līga Kovaļčuka

Kāpēc acis biežāk var iekaist vācu aitas suņiem un mopšiem?


Acis īpaši jāuzmana tiem kaķiem un suņiem, kuriem ir saīsināts purniņš un no orbītas vairāk izvirzītas acis. Tie ir franču buldogi, mopši, angļu buldogi, bokseri, skaidro Kovalčuka un uzsver, ka īpaši pēc pastaigām mežā vai jūrmalā, acis iekaist vairāk. Tiek uzskatīts, ka dzīvniekiem, kuriem ir izvirzītākas acis, ātrāk nožūst asaru plēvīte, kas var radīt kairinājumu. Vairākām šķirnēm asaru dziedzeri nespēj pilnvērtīgi apasarot actiņas, tāpēc šie suņi ir pakļauti lielākam acu iekaisuma riskam un biežākam traumatisms.

Acu asarošana ir biežākais iemesls, kāpēc cilvēki ierodas klīnikā. Viņi redz, ka dzīvniekam ir mitras acis, novērots acs apsārtums, izdalījumi, kā arī, actiņa vairs nav tik spoža.
dr.med.vet. Līga Kovaļčuka

Otra riska grupa ir vācu aitu suņi vecumā pēc pieciem gadiem. Viņiem ir pastiprināta jutība pret ultravioleto starojumu, saules gaismu. Šiem suņiem veidojas specifiski iekaisumi, kas ir kontrolējami un uzturami, bet nav izārstējami, skaidro speciāliste.

Kādas ir acu iekaisuma pazīmes?


Pirmā pazīme, ka dzīvnieks izjūt nepatīkamu diskomfortu, noteikti ir acu asarošana, kas arī ir biežākais iemesls, kāpēc cilvēki ierodas veterinārajā klīnikā. Viņi redz, ka dzīvniekam ir mitras acis, viņš raud. Vēl var novērot acs apsārtumu, izdalījumus, kā arī, ja actiņa vairs nav tik spoža un kaut kas manāmi izmainījies acs izskatā.

Kad dzīvniekam sāk asarot acs, nav uzreiz jāapmeklē klīnika, jo, iespējams, ka dzīvniekam vienkārši kaut kas iekritis acī. Sākumā iespējams patīrīt actiņu klasiski ar kumelīšu tēju, ja arī pēc tam parādās izdalījumi, apsārtums un duļķojumi, tad noteikti jādodas pie veterinārārsta.

Iespiesto purniņu suņu saimniekiem nevajadzētu profilaktiski ikdienā tīrīt sunim acis. Ja novēroti pirmie redzes problēmu simptomi, Kovalčuka iesaka doties pie veterinārārsta, lai noskaidrotu, kas izraisījis veselības problēmas, un tikai pēc tam uzsākt ārsta nozīmēto ārstēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!