Mājdzīvnieki ir sabiedriski - lai arī tie nerunā, tomēr ar uzvedību pauž savu nostāju un sajūtas. "Purina" Saimnieku skola sniedz padomus, kā izprast savu mīluli un tikt galā ar dažām spilgtākajām emocijām. Katram saimniekam jābūt atbildīgam, vērojot un mēģinot izzināt savu kaķi.

Par dzīvnieka emocijām var spriest pēc tā ķermeņa valodas, kā arī uzvedības. Augsti attīstīti zīdītāji spēj paust prieku, bailes vai dusmas. Kaķis izjūt emocijas, atpazīst tās, izprot un pielāgojas cilvēka izjūtām.

"Mūsu Mikinens ir mierīgs, nedaudz bailīgs un piesardzīgs runcis. Jau kopš bērnības nav bara līderis, drīzāk - maigā un liriskā dvēsele. Mikinens arī neiztiek bez niķiem un stiķiem – patīk asināt nagus pret mēbelēm un dažkārt nogāzt kaut ko. Parasti pietiek ar uzsaucienu, kad mincis, buksējot uz pagriezieniem, aizjož projām," stāsta Kristaps Skutelis, tehnoloģiju speciālists, Kursors.lv redaktors un runča saimnieks.

"Kopš ģimenē ir bērns, runcis vairāk izrāda, ka arī vēlas savu daļu glāstu un sēdēšanu klēpī. Pret mazuli izturas ar piesardzību, labāk apiet lielu riņķi apkārt, jo mazās rociņas jau mēdz paplūkāt spalvu. Žetons par to, ka pagaidām ir visai iecietīgs pret mazuļa mīlestības apliecinājumiem," saka Skutelis.

"Man kaķi patīk labāk par suņiem, lai gan mājās ir gan kaķis, gan divi suņi. Kaķis dara, ko vēlas, un mīlulim neko neviens nevar aizliegt. Nekad neesmu saskārusies ar agresīvu kaķi, jo mums ir absolūts miera mika, kuram, manuprāt, ir ideāli dzīves apstākļi. Mincis var izgulties uz muguras pašā ceļa vidū, jo zina, ka neviens nekad viņam nenodarīs pāri. Kā es kaķi raksturotu? Beznosacījuma mīlestības paraugs - mīlēt otru tieši tādu, kāds viņš ir," saka Liene Skulme, deju pasniedzēja un gleznotāja.

Katrs saimnieks uzskata, ka viņa mīlulis ir vislabākais kaķis pasaulē. Tomēr pastāv pāris emocijas un uzvedības, kas brīdina - mājdzīvniekam jāpievērš pastiprināta uzmanība.

Agresīvs vai bailīgs kaķis

Kaķi ir dzīvnieki, kurus raksturo pieķeršanās noteiktai teritorijai un reizēm - pārsteidzoša emocionalitāte. Vides un sociālās pārmaiņas, piemēram, suņa ienākšana mājās, pārcelšanās uz jaunu mītni, var izraisīt dažādas reakcijas kaķa uzvedībā.

Lielās bailēs kaķis var šņākt, spļaut, iepļaukāt pretinieku vai bēgt. Lai aizsargātu teritoriju pret citiem sugas brāļiem, kaķi var stīvi staigāt, spalgi ņaudēt vai ņurdēt un pat uzklupt radījumam, kas iedrošinājies pārkāpt robežu telpā. Reakcija var tikt vērsta pret kādu tuvāku un pieejamāku mērķi, piemēram, citu kaķi mājās.

Ko darīt? Ja zināms iemesls pēkšņām bailēm vai agresijai, tas jānovērš. Ja nav bijis kāds īpašs notikums vai apstākļi, kas mudinājuši kaķi kļūt agresīvam vai bailīgam un šīs emocijas nepāriet dienas laikā, vispirms kaķi ieteicams aizvest pie veterinārārsta. Tā tiks izslēgti jebkādi medicīniski iemesli, kas varētu mudināt dzīvnieku uz šādu uzvedību.

Ja kaķa fiziskais veselības stāvoklis ir labs, veterinārārsts vai nu sniegs jums padomu uzvedības problēmu risināšanai, vai ieteiks kādu dzīvnieku uzvedības konsultantu.

Destruktīvs kaķis

Saplosīts mēbeļu polsterējums un nekārtība mājās parasti asociējas ar kucēniem, tomēr arī kaķi graužot vai skrāpējot, spēj papostīt mēbeles un interjeru, emociju un garastāvokļa, piemēram, greizsirdības, garlaicības vai uzmanības trūkuma iespaidā. Skrāpēšanās ne tikai palīdz kaķiem atbrīvoties no vecajām nagu daļiņām, tā atstāj redzamas un ar smaržu iezīmētas robežas, kas norāda uz tā teritoriju.

Ko darīt? Lai novērstu kaķa plosīšanos pa spilveniem, var piedāvāt viņam citus priekšmetus - auduma vai paklāja gabalus, ar mizu klātus koka bluķīšus, skujkoku zarus vai dabiska materiāla šķiedru - nagu asināšanai.

Vajadzētu mēģināt atturēt kaķi no kartona, lenšu, tālruņa vadu, audumu, šujamo diegu, adatu un citu lietu graušanas vai norīšanas. To visu jāpaslēpj kaķim nepieejamā vietā. Ja šķiet, ka kaķa uzvedība ir pārāk destruktīva, jādodas pie veterinārārsta.

Skaļš kaķis

Kaķis bieži un skaļi ņaud? Saimnieks nesaprot, ko mīlulis ar to vēlas teikt. Ņaudēšana ir veids, kā paust savas emocijas un norādīt uz kādu satraukumu vai problēmu. Kaķi spēj radīt vairākus desmitus dažādu skaņu. Satraukumam nevajadzētu būt par murrāšanu vai pāris epizodiskiem ņaudieniem. Savukārt skaļa un vairāku dienu ilga ņaudēšana liecina, ka mīlulim jāpievērš pastiprināta uzmanība.

Ko darīt? Ja ņaudēšana ir ilgstoša un nepāriet pāris dienu laikā, jākonsultējas ar veterinārārstu, iespējams, kaķim ir kādas veselības problēmas.

Pastāv iespēja, ka kaķis jūtas garlaikots un tam gluži vienkārši trūkst uzmanības un rotaļu. Tādā gadījumā risinājums ir veltīt vairāk laika savam mīlulim un atrast tam piemērotas izklaides.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!