Sise pie jaunajiem saimniekiem dzīvo jau piecus gadus. Andris un Ilona kaķeni paņēma no patversmes, kur viņa tika raksturota kā mīlīgs un nosvērts mājas kaķis. Jau pēc pirmajām dienām, kas pavadītas kopā, Sises jaunie saimnieki saprata, ka ar viņu nebūs viegli. Kā rīkoties, ja mīlulis izrādās bravurīgs, kož un neklausa saimniekus? Par to - raidījuma "Ķepa uz sirds" sagatavotajā sižetā.

Sākumā Sise grauza visu, ko var uzlikt uz zoba, un izturējās īpaši agresīvi pret saimnieci Ilonu. Lai arī agresija pret saimniekiem Sisei ar laiku ir mazinājusies, visu grauzt viņai joprojām ļoti patīk.

Šobrīd Sisei jau ir septiņi gadi un viņa ir kļuvusi daudz rāmāka nekā agrāk, taču dažkārt vēl aizvien māju pārvērš kara laukā.

Ja kaķis paņemts no patversmes un zināms, ka iepriekšējās mājās dzīvnieks ir fiziski iespaidots, tas nenozīmē, ka pret jaunajiem saimniekiem mincis izturēsies agresīvi tieši šī iemesla dēļ. Bieži vien runči izvēlas par saimnieku sievieti, bet kaķenes - vīrieti.
kaķu eksperts Jans Lavrentjevs

"Telefona lādējamais, austiņas, visi iespējamie vadi un, protams, dažādas tekstīlijas. No sākuma es domāju, ka viņai patīk tikai dabīgie materiāli, piemēram, vilna un kokvilna, tāpēc, lai pasargātu mēbeles, mēs pirkām sintētikas pārvalkus, bet arī tos viņa neskādēja," raidījumā "Ķepa uz sirds" atklāj kaķa saimniece Ilona.

Pārsteidzošākais ir tas, ka Sise mēbeles apskādē nevis ar nagiem, kā ierasts minkām, bet gan grauž. Saimniekiem nav izprotama arī kaķa agresija, kāpēc tā ir vērsta tieši pret Ilonu. Reizēm Sises uzbrukumi beigušies ar pamatīgām rētām.

"Mums bija doma vest kaķi atpakaļ uz patversmi, jo nebija atlikuši daudz variantu, kā uzlabot situāciju mājās," stāsta Andris.

Saimniekam jāsāk pārmaiņas arī pašam ar sevi, piemēram, lai nesagrauztu vadus, tos nedrīkst atstāt redzamā vietā. Ja nu ir tādi, kurus paslēpt nav iespējams, vadus var apsmērēt ar sinepēm, kaķis noteikti nebūs priecīgs.
kaķu eksperts Jans Lavrentjevs

Bet Ilona vīram neļāva to darīt, jo kaķis taču ir paņemts no patversmes, atvests mājās, nedrīkst atteikties no dzīvnieka, par kuru piekrists rūpēties.

Lai gan šobrīd Sise ir kļuvusi daudz mīļāka, saimnieki tik un tā vēlas noskaidrot, kas kaķim izraisa šādu reakciju.

Kaķa mūžīgām dusmām un agresijai varētu būt dažādi iemesli. Ko iesākt?

  • Noteikti jāapmeklē veterinārārsts, lai noskaidrotu, vai graušanas kāri neizraisa zobu vai smaganu problēma;
  • Neremdināmā enerģija un dusmas var radīt arī bezdarbība. Šajā gadījumā nepieciešams iegādāties daudz un dažādas rotaļlietas, kas novērstu kaķa uzmanību. Rotaļlietas jāizliek visā mājā, lai dzīvniekam tās būtu brīvi pieejamas un nemitīgi par sevi atgādinātu. Saimniekam arī pašam biežāk jāspēlējas ar junkuru, bet jāizmanto mantas, nevis jāļauj kost rokās, lai dzīvnieks pierod pie spēlmantiņām, saprot, ka tās var plosīt, nevis saimnieka pirkstus, mēbeles un visu citu, kas mājā atrodas.
Kaķis bieži vien uzskata, ka mājā ir saimnieks, viņš ir Dievs, bet pārējie viņas padotie - šo uzskatu izmanīt nav iespējams.
kaķu eksperts Jans Lavrentjevs

"Kaķim jāsaprot, ka jāspēlējas ar lāzeri, mantu, spalviņu, peli, nevis ar saimnieku vai viņa roku. Septiņu gadu vecumā kaķi pārmācīt ir grūti, bet nav neiespējami. Saimniekam jāsāk pārmaiņas arī pašam ar sevi, piemēram, lai nesagrauztu vadus, tos nedrīkst atstāt redzamā vietā. Ja nu ir tādi vadi, kurus paslēpt nav iespējams, tos var apsmērēt ar sinepēm, kaķis noteikti nebūs priecīgs," skaidro kaķu eksperts Jans Lavrentjevs.

Ja kaķis paņemts no patversmes un zināms, ka iepriekšējās mājās dzīvnieks ir fiziski iespaidots, tas nenozīmē, ka pret jaunajiem saimniekiem mincis izturēsies agresīvi tieši šī iemesla dēļ. Eksperts skaidro, ka tā bieži vien notiek, ka runči izvēlas par saimnieku sievieti, bet kaķenes - vīrieti.

Kaķis nereti uzskata, ka mājā ir saimnieks, viņš ir Dievs, bet pārējie viņa padotie - šo uzskatu izmanīt nav iespējams. Cilvēki dzīvnieku baro, tīra viņa kastīti un citādi apkalpo, vieglākais, kā iespējams uzlabot attiecības ar skrāpētāju, ir iemācīt spēlēties ar rotaļlietām un atturēt no mēbeļu graušanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!