Milzu ažiotāžu oktobra vidū izraisīja ziņa par 41 jorkšīras terjera konfiscēšanu un suņu nonākšanu dzīvnieku patversmē "Mežavairogi". Lai dzīvniekus adoptētu, pāris dienu laikā pieteicās vairāk nekā 1500 gribētāju. Dzīvnieku draugiem gan lielā ieinteresētība radīja bažas, ka vairums suņus vēlas pārdot tālāk, nevis uzņemt savā ģimenē, jo šīs šķirnes suņu cena internetā ir no 350 līdz 500 eiro. Kas šobrīd notiek ar konfiscētajiem terjeriem?

No 41 jorkšīras terjera dzīvi šobrīd palikuši tikai 33. Viens nomira, bet septiņus veterinārārsts bija spiests iemidzināt, jo viņi bija neglābjami slimi. Suņi mitinās trīs patversmēs, 15 no visiem dzīvo Juglas patversmē.

Patversmē suņiem salaboti zobi, sakopts kažoks un ausis atbrīvotas no ausu ērcēm, taču paša galvenā - katram sava saimnieka mīlestības - pietrūkst.

"Viņam katram vajadzētu būt pie sava saimnieka, mīlētam, lolotam azotē, visur braukāt līdzi un gulēt dīvāna. Patversmē, kur šie jorkšīras terjeri nav vienīgie, mums jādala uzmanība uz ļoti daudziem ķepaiņiem," raidījumā "Ķepa uz sirds" stāsta patversmes "Labās mājas" administratore Lolita Roze.

Pārtikas veterinārais dienests pieņēmis lēmumu visus 33 terjerus pārdot izsolē. Patversmēm būs pirmpirkuma tiesības. Juglas patversme suņus nolēmusi izpirkt un pēc tam meklēt viņiem īstas mājas. Lolita Roze skaidro, ka patversmes lēmumā jokršīras tejerus izpirkt nav savtīgu biznesa interešu.

Foto: Kadrs no video

"Mēs suņus neatdosim paziņām pa blatam, visi varēs pieteikties, jo mūsu pieredze liecina, ka, līdzko ir šķirnes suns, viņu vēlas aizvest mājās krietni lielāks cilvēku skaits. Nebūs arī tā, ka, kurš pirmais brauc, tas pirmais maļ, cilvēki varēs pieteikties, mēs izvērtēsim visus gribētājus un atdosim piemērotākajam," skaidro patversmes administratore.

Izvēloties jaunos saimniekus, patversmes darbinieki ņems vērā arī potenciālā saimnieka finansiālās iespējas. Daudziem suņiem pēc pārciestā visu mūžu būs nepieciešama speciāla ārstnieciskā barība, kas ir dārga.

Vēl jaunajiem saimniekiem jārēķinās, ka šie jorkšīras terjeri, ilgu laiku dzīvojot barā, bez uzraudzības un kontroles, ir kļuvuši mazliet mežonīgi.

"Neviens no suņiem nav mācīts nokārtoties atsevišķā vietā vai gaidīt, kamēr viņus izved ārā. Puikas noteikti aktīvi iezīmēs visus jaunā mitekļa stūrus, ar to ir jārēķinās. Svarīgi zināt, cik gatavi tam būs jaunie saimnieki, jo daudzi par to neaizdomājas, suņus neviens līdz šim nav apmācījis," norāda Roze.

Pagaidām nav zināms, kad notiks izsole.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!