Brīvdienu rītos četri atraktīvi kaķi kopā ar saviem saimniekiem spēlē futbolu, jautri skrien pakaļ bumbai un sacenšas viens ar otru. It kā jau nekas īpašs, bet, izrādās, ka divi no galvenajiem spēlētājiem ir neredzīgi. Kā atšķiras rūpes par aklu kaķēnu, salīdzinot ar redzīga dzīvnieka kopšanu?

"Kad redzu, ka uz ielas ir mazs suns vai kaķītis, vienkārši paiet garām nevaru, vienmēr cenšos palīdzēt. Tā nu sākumā pie mums pieklīda viens kaķēns, tad divi un tagad jau četri," raidījumā "Ķepa uz sirds" stāsta minču saimnieks Valters.

Foto: Kadrs no video

Pelēkā Aleksandra tika atrasta uz ielas pavisam maziņa un slima. Viņa tika ilgstoši ārstēta, taču redzi saglabāt neizdevās. Savukārt strīpainā Muša ir paņemta no patversmes. Kaķene ir bezgala mīļa, taču arī neredzīga. Valters viņu satika, kad kā fotogrāfs brauca sarīkot fotosesiju kaķiem, kuri meklē mājas.

Pats svarīgākais šajā stāstā ir tas, ka cilvēkiem jāsaprot - akls kaķis var dzīvot tāpat kā redzīgs. Viņam nav nepieciešama speciāla kopšana, noslēgta telpa vai kas tamlīdzīgs. Kaķis uzvedas tieši tāpat kā redzīgs dzīvnieks.
četru kaķu saimnieks Valters

"Katru reizi, kad braucu uz patversmi, Muša vienmēr skrēja klāt mīļoties. Pēdējā reizē saņēmos un paņēmu kaķeni līdzi uz savām mājām," atceras Valters.

Gan Aleksandra, gan Muša spēj brīvi pārvietoties pa māju - skriet, lēkt, spēlēties un dzīvot pilnvērtīgu kaķa dzīvi. Reizēm, patiesībā gan ļoti reti, gadās kāds pārpratums, kad istabā krēsli pārbīdīti vai kas cits pēkšņi novietots vietā, kur kādreiz varēja brīvi jozt.

Foto: Kadrs no video

"Atceros, kā vienreiz aklā Muša skrēja pakaļ redzīgajai Pogai, bet istabas vidū bija palicis krēsls, kaķene kā skrēja, tā ātrumā ietriecās tajā krēsla kājā iekšā. Atsitiens bija stiprs, bet viņa laikam neņem galvā, skrien tālāk," par komiskiem atgadījumu stāsta saimniece Kristīne.

Kaķu saimnieki vairākas reizes uzsver, ka aklam kaķim nav nepieciešama īpaša aprūpe - viņi ir vienlīdz spējīgi, aktīvi, tikpat mīļi un labi kā jebkurš cits kaķis.

"Pats svarīgākais šajā stāstā ir tas, ka cilvēkiem jāsaprot - akls kaķis var dzīvot tāpat kā redzīgs kaķis. Viņam nav nepieciešama speciāla kopšana, noslēgta telpa vai kas tamlīdzīgs. Kaķis uzvedas tieši tāpat kā redzīgs dzīvnieks," apgalvo Valters.

Ja ģimenē dzīvo sunītis vai kaķītis, tad uz fotografēšanos arī viņš ir līdzi, citreiz tie ir pat vairāki kaķi un suņi, tad top kārtīgas ģimenes bildes visiem kopā. Cilvēki uzskata, ka bez dzīvnieka, atstājot viņu mājās, nav pilns komplekts.
četru kaķu saimnieks Valters

Četri kaķi mājās noteikti ienes daudz prieka un jautrības. Augot bariņā, kaķi kļūst atvērtāki un vieglāk sadraudzējas arī ar cilvēkiem. Tam labs piemērs ir melnais runcis, kurš pamanījies sadraudzēties arī ar kaimiņiem. Kādu dienu Valters dzirdēja, ka pie loga kāds klauvē. Vīrietis gājis skatīties, kas ir noticis.

"Es attaisu aizkarus vaļā, man skatās virsū kaimiņiene, kas atnākusi ciemos padraudzēties pie melnā kaķa," smejas Valters.

Foto: Kadrs no video

Jautāti kā sadzīvot ar četriem kaķiem, saimnieki ir vienisprātis - tieši tāpat kā ar vienu. "Nav jau tā, ka tie četri kaķi visi nemitīgi ir blakus. Viens guļ vienā stūrī, otrs - citā, dzīvniekus jau visu laiku tā nemaz nejūt. Mums netraucē fakts, ka mājās ir četri kaķi, patiesībā ir tieši patīkami, ka tik daudzi sagaida mājās," atzīst saimnieks.

Valters kā profesionāls fotogrāfs pamanījis, ka arvien vairāk ģimeņu vēlas fotosesijas kopā ar saviem mīluļiem. "Ja ģimenē dzīvo sunītis vai kaķītis, tad uz fotografēšanos arī viņš ir līdzi, citreiz tie ir pat vairāki kaķi un suņi, tad top kārtīgas ģimenes bildes visiem kopā. Cilvēki uzskata, ka bez dzīvnieka, atstājot viņu mājās, nav pilns komplekts," ar prieku atzīst Valters.

Valters un Kristīne aicina ikvienu nebūt vienaldzīgiem un palīdzēt dzīvniekam, kurš nokļuvis nelaimē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!