Lai gan daudziem šķiet, ka žurkas ir netīrīgas, slimīgas un biedējošas, tie ir tikai nezinātāju aizspriedumi. Portāls Allpetnews.com piedāvā piecus iemeslus, kāpēc šie grauzēji ir lieliski kompanjoni.

Žurkas ir sabiedriskas

Žurkām patīk, ja tās ņem laukā no būra, turklāt, ja dzīvnieki ir pieraduši, labprāt spēlējas ar saimnieku, izpēta apkārtni un draudzējas ar visiem. Grauzējus jau no mazotnes jāpieradina spēlēties, nākt klēpī, lai žurkas nebaidītos. Ja grauzēji visu laiku dzīvos tikai būrītī, ar viņiem nebūs iespējams kontaktēties, jo aiz bailēm kodīs pirkstos.

Ja plāno iegādāties žurku, noteikti zooloģiskajā veikalā pirms tam pajautā, cik vecs ir grauzējs, vai radināts pie fiziska kontakta ar cilvēku, jo ir veikali, kuros pārdevējas to dara un ir veikali, kuros nedara.

Inteliģents mājdzīvnieks

Žurkas ne tikai mīl būt uzmanības centrā, bet arī ir pārsteidzoši gudras, ļoti individuālas un unikālas personības. Žurkas atpazīst savu saimnieku, viņa smaržu, reaģē uz pazīstamiem priekšmetiem, zina, kad viņām būs rotaļāšanās laiks.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Žurkas ir tīrīgas

Lai gan lielākā daļa cilvēku domā, ka žurkas ir netīrīgas, patiesībā tas ir pavisam pretēji. Šie grauzēji, salīdzinot ar citiem, ir patiešām tīrīgi. Žurkas, līdzīgi kā kaķi, vienmēr sevi nomazgā, sakopj un tīra, lai kažoks un aste būtu tīra, nekas nebūtu pielipis vai saķepis uz muguriņas.

Ja mājās dzīvo vairākas žurkas, noteikti būs redzams, kā viņas viena otru tīra un mazgā, palīdz apkopt vietiņas, kas pašam dzīvniekam nav viegli aizsniedzamas.

Grauzēji lieliski satiek ar bērniem

Lai gan sākumā, protams, bērni pie žurkām un žurkas pie bērniem ir jāpieradina, kā arī rotaļāšanās laikiem vajadzētu notikt tikai vecāku klātbūtnē, grauzēji ar jaunākajiem ģimenes locekļiem parasti labi satiek.

Žurkas ir pateicīgākas rotaļām ar bērniem, jo ir lielākas par citiem grauzējiem, piemēram, kāmjiem, kas ir krietni sīkāki, ātri var ielīst kabatā, piedurknē vai kur paslēpties.

Žurkas ļoti viegli pierod pie cilvēka dienas režīma - pa nakti guļ un labprāt spēlējas dienas gaišajā laikā.

Par žurkām ir viegli rūpēties

Lai gan žurkas ir lielākas par daudziem citiem grauzējiem, viņas ir viegli aprūpēt, jo ir tīrīgas, sabiedriskas un viegli apmācāmas.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Žurku barošanai vislabāk izmantot gatavos granulētos barības maisījumus, kas satur visas nepieciešamās uzturvielas. Papildus žurkām var dot zaļumus, dārzeņus un augļus. Grauzēji droši var ēst arī liesu gaļu, biezpienu, olu un pienu. Žurkām nedrīkst dot sieru un desu vai citus sāļus ēdienus.

Noteikti vienmēr jābūt pieejamam dzeramajam ūdenim. Ļoti ērtas un higiēniskas ir automātiskās dzirdinātavas, kuras žurkas ātri iemācās lietot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!