Vairumā gadījumu komandas domātas suņa drošībai, lai saimnieks spētu viņu savaldīt, ja tuvumā ir cits ķepainis, vai pieradinātu savu mīluli neēst visu, kas uz ielas atrodams, jo tas var kaitēt viņa veselībai. Portāls MansDraugs.lv piedāvā piecas vienkāršākās komandas noteikti jāiemāca katram sunim, lai veicinātu vieglāku saimnieka un ķepaiņa komunikāciju, kā arī ļautu labāk rūpēties par dzīvnieka drošību.

Šīs piecas pamata komandas ir ieteicams iemācīt jebkuram sunim, ne tikai tiem, kuri plāno apmeklēt suņu skolu vai piedalīties īpašos suņu sporta veidos un citās aktivitātēs, kur disciplīnai ir neatsverama nozīme.

Triku iemācīšanai ieteicams izmantot slavināšanas tehniku, nevis pelšanas, jo suns daudz labāk reaģēs uz gardumu un uzslavu, kad komanda ir pareizi izpildīta, nevis bārienu un dusmīgu saimnieka balsi, ka tas nav izdarīts. Sākumā dzīvnieks var nesaprast, ko saimnieks no viņa vēlas, tāpēc cilvēkam jābūt pacietīgam.

Veiksmīgai suņa apmācībai nepieciešams komandas mācīt jau no mazotnes, to var darīt jau trīs, četru mēnešu vecumā, bet to nevar darīt ilgi. Ja dienā 10 vai 15 minūtes tiks veltītas komandu mācīšanai, kucēnam tas jau būs liels darbs. Pēc mācīšanās noteikti jābūt rotaļu laikam, lai suns ielāgo, ka pēc labi padarīta darba būs atpūta un pēc tam vēlētos treniņus atkārtot arī turpmāk.

Sēdi

Šī komanda jāiemāca katram sunim, lai viņu būtu vieglāk savaldīt. Ja sunim liek apsēsties, viņš visdrīzāk sapratīs, ka nedrīkst skriet prom, jo attiecīgajā brīdī jāpaliek mierīgam un uz vietas.

Izpildot šo komandu, suns parāda, ka ir mierīgs un gaida turpmākos saimnieka norādījumus. Šī komanda suņiem, kurus saimnieks vēlas apmācīt vairāk, ir lieliski piemērota sākuma komanda, lai nomierinātu dzīvnieku un sagatavotu turpmākajām komandām, uzdevumam vai sportiskām aktivitātēm.

Komandu var izpildīt jebkurā vietā, galvenais sunim likt to izpildīt dažādās vietās, piemēram, mājās, parkā un vidē, kur ir arī citi cilvēki un dzīvnieki, lai trenētu suņa koncentrēšanās spējas.

Paliec


Iemācīt sunim ''sēdēt'' komandu ir viegli, bet ko darīt, kad suns to ir apguvis? Viņš var uz mirkli apsēsties, bet pēc tam celties un doties prom, tāpēc viņam jāiemāca klausīt arī vārdam ''paliec''.

Šī komanda ir īpaši svarīga suņa drošībai, jo palīdzēs izvairīties no konfliktiem, piemēram, kontaktējoties ar citiem dzīvniekiem. Suns, kurš ielāgos šo saimniekam pavēli, neuzbruks citiem vai, nedosies klāt nepazīstamiem suņiem, kuri, iespējams, nav tik draudzīgi, pasargās savu veselību un izvairīsies no konflikta.

Guli


Kad suns ir nomierināts ar pirmajām divām komandām ''sēdi'' un ''paliec'', tikai loģiska nākamā komanda būtu ''guli''. Ar abām iepriekšējām šī atšķiras ar to, ka suns saprot, ka viņam ir jānomierinās. Ja dota ''sēdi'' un ''paliec'' komanda, drīz pēc tam var sekot atļauja atkal brīvi skriet, bet, kad sunim likts apgulties, dzīvnieks saprot, ka tas ir uz ilgāku laiku, līdz ar to, uzmanību var atslābināt.

Kad dota šī komanda, suni vieglāk ir apmācīt un kontrolēt. Pirms atļaujas saņemšanas, ka var skriet un rotaļāties, sekos vēl vairākas komandas, piemēram, atkal ''sēdi'', '' piecelies'' un ''paliec'' un tikai tad ''skrien pakaļ''. Ja sunim likts tikai sēdēt vai palikt blakus saimniekam, viņš ir gatavs jebkurā brīdī uzreiz skriet un atkal būt brīvs.

Nāc

Komanda "nāc" ir viena no svarīgākajām, lai saprastos ar savu mājdzīvnieku un spētu ierobežot viņa vaļu. Protams, suni var saukt vārdā, kuru viņš noteikti atpazīst, bet suņa vārds tiek izmantots arī spēlējoties, mīļojoties, barot suni, tāpēc ne vienmēr, kad atrodaties parkā un vēlaties sasaukt suni, uz savu vārdu viņš atsauksies. Labāk šai darbībai izvēlēties atsevišķu vārdu jeb komandu "nāc" vai "šurpu".

Sunim šīs komandas izpildīšana varētu sagādāt vislielākās problēmas, jo daudzus ķepaiņus ir grūti sasaukt, atvilināt no rotaļāšanās un komunicēšanas ar citiem mājas sargiem.

Lai sunim iemācītu ik reizi klausīt šai komandai, saimniekam ieteicams paņemt līdzi ko gardu, ar ko apbalvot ķepaini. Jo ātrāk suns sapratīs, ka ik reizi, kad izpildīs komandu, saņems ko gardu, jo vieglāk saimniekam.

Met zemē vai laid vaļā



Komanda ''met zemē'' vai ''laid vaļā'' ir ļoti svarīgas, rūpējoties ar paša dzīvnieka veselību. Dodoties pastaigās, uz ielas ir ne mazums dažādi, dzīvniekam šķietami gardi, bet bīstami atradumi, tāpēc ir svarīgi sunim iemācīt komandu, kas viņu var pasargāt no saindēšanās un citām veselības problēmām.

Šo komandu ir svarīgi iemācīt jau agrā bērnībā, lai suns pierod jau no mazotnes, ka nedrīkst likt mutē neko uz ielas atrastu. Arī šī trika ielāgošanai ieteicams izmantot kaut ko gardu, bet nedrīkst sunim dot gardumu pirms viņš nav pilnībā izmetis no mutes nevēlamo atradumu, citādi dzīvnieks nesapratīs, par ko tiek apbalvots.

Ja suns ir pie siksniņas, brīdī, kad viņš izpilda komandu, ar īsu un asu kustību viņu var pavilkt nost no bīstamā priekšmeta, jo suns, pildot komandu, var izmest no mutes kaulu vai ko citu, kas atrasts uz ielas, bet uzreiz arī paņemt atpakaļ mutē, saimniekam jābūt acīgam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!