Mēs visi ar nepacietību gaidām vienus no ģimeniskākajiem svētkiem – Ziemassvētkus. Arī četrkājainie draugi ir ģimenes locekļi un šajā laikā ir kopā ar mums, tomēr nereti svētku laiks nes sev līdzi apdraudējumu dzīvniekiem, ne velti veterinārajiem ārstiem darba svētku laikā un pēc svētkiem ir pilnas rokas.

Latvijas Kinoloģiskās federācijas (LKF) prezidente un Latvijas Felinoloģiskās asociācijas (LFA) "Felimurs" vadītāja Vija Klučniece atgādina par tiem faktoriem, ko ikdienā viegli aizmirst, bet, tos neievērojot, mājdzīvnieks svētku laikā viegli var gūt traumas vai pat iet bojā.

Bīstamās svētku eglītes un rotājumi

Daudziem tīk krāšņi pušķota eglīte, kur zaigo un laistās ne vien mantiņas, bet arī spožās vītnes.

Bet kaķim patīk arī vītni nogaršot – kaķa mēle ir atskabargaina, un viņš nevar atbrīvoties no pie tās pielipušajiem staniola gabaliņiem. Rezultātā - labākajā gadījumā operācija, kad jāatbrīvo dzīvnieka zarnas no spožajiem niekiem.

Nedariet pāri savam dzīvniekam, neņemiet viņu līdz uz salūtu – pat vispašpārliecinātākajam sunim salūts ir ārkārtīgi liels kairinājums un stresa izraisītājs.
Vija Klučniece Latvijas Felinoloģiskās asociācijas "Felimurs" vadītāja

Arī ne viena vien eglīte ir apgāzta, atstājot kaķi vienatnē ar svētku kociņu, jo kuram gan kaķim nepatīk mēģināt uzrāpties kokā, iešūpot un tvarstīt košās bumbas?

''Ja iekarinām eglītē konfektes, tad tādā augstumā, lai jūsu suns tās nevarētu aizsniegt. Suņiem oža ir daudz spēcīgāka nekā mums, cilvēkiem, tāpēc apakšējos zaros aizsniedzamās konfektes būs pārāk liels kārdinājums pat labi audzinātam sunim, bet egle var tikt apgāzta,'' skaidro LKF prezidente.

Salūtu bauda saimnieks, bet ne suns

Cilvēkiem svētkos patīk košie salūti, kad debesīs uzplaukst krāšņi ugunsziedi. Jāatceras, ka dzīvnieka dzirde ir daudzreiz spēcīgāka par jūsējo, ne suns, ne kaķis nespēs novērtēt salūta krāšņumu, jo tikai mēs esam apveltīti ar iespēju uztvert visas zaigojošās krāsas.

Visi pīrāgu gali, štovēti treknie kāposti un cepeša atgriezumi ir pilnīgi nepiemēroti jūsu dzīvniekiem – viens apēsts trekns kumoss un mēnesi jāārstē alerģija.
Vija Klučniece Latvijas Felinoloģiskās asociācijas "Felimurs" vadītāja

''Nedariet pāri savam dzīvniekam, neņemiet viņu līdz uz salūtu – pat vispašpārliecinātākajam sunim salūts ir ārkārtīgi liels kairinājums un stresa izraisītājs. Pažēlojiet savu suni. Ik gadu salūta laikā pazūd daudz suņu, kurus nesaprātīgie īpašnieki nav pieskatījuši vai ņēmuši līdzi vērot salūtu. Ja zināt, ka jūsu suns mājās baidās no salūta, tad vislabāk viņu šajā laikā ieslēgt telpā, kur vismazāk dzirdami ārpasaules trokšņi,'' brīdina Klučniece.

Svētku mielastā drīkst nedalīties

Latvijas iedzīvotāji izsenis ir iecienījuši bagātīgi klātu galdu svētkos. Mielojieties paši ar svētku labumiem, aiciniet draugus un cienājiet, saka LKF prezidente, bet turpina: "Nepārbarojiet savus mājas mīluļus ar svētku gardumiem vai pārpalikumiem no svētku galda."

''Visi pīrāgu gali, štovēti treknie kāposti un cepeša atgriezumi ir pilnīgi nepiemēroti jūsu dzīvniekiem – viens apēsts trekns kumoss un mēnesi jāārstē alerģija,'' skaidro Klučniece. Suņiem nereti rodas arī gremošanas traucējumi. Kaķi šajā ziņā ir labāk pasargāti, jo, būdami konservatīvi dzīvnieki, iepriekš neiepazītu ēdamo uzņem ar neuzticību un bieži tam nepieskaras.

Un vēl jāatceras, ka svētku jampadracī nekādā gadījumā nedrīkst atstāt mazus bērnus vienatnē ar pat vislabsirdīgāko vidēja vai liela auguma suni. Pat visgudrākais suns ir apveltīts ar trīsgadīga bērna intelektu, neprot detalizēti analizēt situācijas, viņam bērnu dauzīšanās un kņada var šķist kā agresijas pieteikums, kad no viņa puses jāiejaucas, lietā liekot zobus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!