Mazajam krievu toterjeram vārdā Zirnis piemīt īpašs talants - viņš spēj atšķirt aptuveni 20 dažādu rotaļlietu nosaukumus un tos ir tik labi iegaumējis, ka saimniekam var atnest jebkurā laikā. Iespējams, ka Ugālē dzīvojošais ķepainis, ir viens no gudrākajiem suņiem Latvijā.

Raidījumā "Ķepa uz sirds" septiņus gadus vecā Zirņa saimnieki stāsta, ka neparasto talantu atklājuši pavisam nejauši. Sākumā Daigai šķitis, ka tā ir tikai sakritība, taču, kad vairākas reizes pēc kārtas Zirnis atnesis tieši prasīto mantu, nācies atzīt, ka suņuks ļoti labi apzinās, ko dara.

No tūkstoš suņiem viens būs tāds, kuram būs šī prasme, instinkts un gribēšana.
kinologs Leons Markelovs

Šobrīd Zirnim ir pieejama plaša rotaļlietu kolekcija. Ja citi suņi saimnieku iepirkumu maisiņos meklē gardumus, tad Zirnis - tieši jaunas rotaļlietas. Pēdējā laikā mantas sunim nevis tiek iedotas, bet viņš jau pirmais pats tās atrod. Saimnieki gan dod rotaļlietai vārdu, un tad jau pēc četrām, piecām reizēm Zirnis to ir ielāgojis.

Foto: Kadrs no video

"Cenšamies, lai mantas pēc vārdiem nav līdzīgas, jo mums bija tāds gadījums, kad vienu zaķi sauca Rabits, nopirkām jaunu mantu - Krabi, tad abi sāka suņukam jukt," stāsta suņa saimniece Daiga Šulca.

Kinologs Leons Markelovs uzskata, ka saimnieki ir kārtīgi strādājuši, lai sunim iemācītu atšķirt dažādās rotaļlietas, bet ne katrs toiterjers uz to ir spējīgs. No tūkstoš suņiem viens būs tāds, kuram būs šī prasme, instinkts un gribēšana.

"Rotaļlietas nedrīkst būt līdzīgas, saplūst pēc formas un materiālam, suns neatpazīs, piemēram, dažādu krāsu zeķes, viņam tās visas šķitīs vienādas, bet dažāda materiāla, formas un krāsas mantas atšķirt ir vieglāk," skaidro kinologs.

Ja citi saimnieki savus mīluļus lutina ar gardumiem, tad Zirnim lielāko prieku sagādā jauna rotaļlieta. Viņš nepaguris turpina apgūt jaunus priekšmetus, varbūt pēc jaunā gada to skaists jau būs dubultojies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!