Saimniekam savs šķīvis, sunim savs un kaķēnam arī sava bļodiņa - tādai kārtībai būtu jāpastāv katrās mājās. Cilvēkam garšo daudz un dažādi produkti, kurus mājdzīvnieks nedrīkst lietot, tie var pasliktināt veselību vai pat apdraudēt četrkājainā drauga dzīvību. Portāls Pet360 piedāvā pāris pārtikas produktus, kurus Ziemassvētkos noteikti var iedot pagaršot arī kaķim, neraizējoties par dzīvnieka veselības draudiem.

1. Lasis. Šī zivs ir labs olbaltumvielu un Omega 3 avots kā cilvēkam, tā kaķim. Lai gan daudzi kaķim dod jēlu zivi, jo arī paši tādu ēd, ieteicams tomēr labāk to uzvārīt, pirms dot dzīvniekam.

2. Spināti. Tie satur daudz vitamīnus, piemēram, A, C un K, minerālvielas, dzelzi, kalciju un citas vērtīgas vielas. Kaķim noteikti uzlabos veselību, nekādā gadījumā nedrīkst dot, ja mājas mīlulim bijuši urīnpūšļa akmeņi.

Foto: Shutterstock

3. Zivju eļļa. Lai gan parasti saimnieki ar paša gardumiem vairāk cienā suņus, nevis kaķus, zivju eļļa noteikti ir vērtīga un atļauta lietot kā vienam, tā otram. Vai tā būtu mencu vai laša vai Omega 3 zivju eļļa, tā var palīdzēt novērst sausu ādu ziemā un saglabāt kaķa kažoka spīdīgu.

4. Olas. Tās ir vēl viens labs olbaltumvielu un B vitamīna avots, bieži tiek pievienotas dažādām specializētām kaķu barībām. Lai pasargātu kaķa veselību, olām gan vienmēr jābūt kārtīgi izvārītām.

5. Melone. Šim auglim ir augsts antioksidantu un beta-karotīna līmenis, kas palīdz kopt dzīvnieka ādas un acu veselību. Melone ir viens no kaķim drošākajiem augļiem.

6. Vistas gaļa. Kaķi ir plēsēji, kuriem atšķirībā no visēdājiem suņiem, daudzi cilvēku produkti negaršo, bet jebkura veida gaļa, piemēram, vistas gan kaķim noteikti patiks. Vistas gaļa ir labs olbaltumvielu avots, ja vien tā ir liesa, tai jābūt kārtīgi izvārītai un bez ādiņas, jo tā dzīvniekam būs pārāk trekna. Vista ir vēl viens cilvēka iecienīts produkts, kurš bieži tiek pievienots arī kaķu specializētajiem ēdieniem.

7. Ķirbis. Tajā ir maz kalorijas, bet daudz šķiedrvielu, tāpēc šis gardums noteikti ir kaķim drošs un veselīgs.

8. Siers. Ja kaķis, laikā, kad saimnieks gatavo Ziemassvētku mielastu, izrāda interesi par sieru, viņam noteikti gabaliņu var iedot. Piemērotāks būtu cietais siers, piemēram, ''Čedaras'', ''Šveices'' vai ''Goudas''. Šiem sieriem ir augsts kalcija un olbaltumvielu daudzums, būs kaķim veselīgāki.

Foto: Shutterstock

9. Ābols. Šis auglis ir šķiedrvielu un C vitamīna avots, ko var ēst arī kaķis, ja vien ābolam ir noņemta miza - to dzīvniekam dot nedrīkst.

10. Mellenes. Šīs ogas ir lielisks A un C vitamīnu avots, droši var dot pagaršot saldās ogas arī kaķim, bet saimnieka jābūt uzmanīgam, jo dienā murrātājs drīkst apēst 20 kalorijas, tas būtu divas tējkarotes laša vai vistas un 10 līdz 15 mellenes.

11. Zirņi (protams, ka ne ar speķi). Zirņi ir labs šķiedrvielu, A un C vitamīnu avots, kuru droši var dot pagrauzt arī kaķim.

Kad kaķim tiek atļauts izbaudīt ko iepriekš nepagaršotu no saimnieka šķīvja, sākumā kaķa vēders var reaģēt uz uztura izmaiņām vai papildinājumiem, tāpēc noteikti stingrāk jāpaseko līdzi, vai murrātājam nav radušās veselības problēmas. Lai gan iepriekš minētie produkti nav veselībai bīstami, viss jādod mazās devās un tieši kādās attiecībā pret kaķa šķirni un svaru, vislabāk konsultēties pie veterinārārsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!