Kaķis ir ļoti neatkarīgs dzīvnieks, bieži vien šķiet, ka cilvēks tiek uzskatīts tikai par pārtikas devēju un kastītes tīrītāju, bet tā gluži nav. Ar kaķi vienkārši ir jāiemācās sadraudzēties, portāls Pet360 iesaka pāris elementārus veidus, kā sadraudzēties ar murrātāju.

Ar kaķi visvieglāk sadraudzēties, ja dzīvnieku kaut kādā veidā pielīdzina bērnam, kurš tā arī nekad neizaugs. Atkārtojot dzīvnieka darbības un rotaļājoties ar kaķi, ir viegli atrast kopīgu valodu.

Pazīmes, kas liecina, ka kaķis cilvēku pieņem

Kaķis pieglauž galvu, ielienot klēpī vai ejot garām. Izmantojot uz galvas un pie austiņām esošos dziedzerus, kaķis sasveicinās, jūt cilvēka smaržu un uz viņa atstāj savējo.

Kaķis mīcās ar ķepiņām. Šādi dzīvnieks parāda, ka uzskata cilvēku par savu mammu, jo šādu kustību veic kaķēns, kad no mammas vēlas saņemt pienu. Kaķis, kurš šādi mīca ķepiņas, ir apmierināts, laimīgs un cilvēka klātbūtnē jūtas omulīgi.

Rokas laizīšana. Ja kaķis nolaiza roku vai seju, tādā veidā viņš sajauc savas saimes smaržas, tātad kaķis cilvēku uzskata par savas ģimenes locekli, jo viņam piešķir savu smaržu un pierod pie viņa.

Pirkstu košļāšana. Šis ir vēl viens veids, kā dzīvnieks sajauc cilvēka un savu smaržu, visai ģimenei veidojot vienu kopīgu. Dzīvnieks izrāda savu uzticību, ar zobiem košļājot, bet neievainojot cilvēku.

Komunikācija, kaķa kustību un ieradumu atkārtošana, fizisks kontakts palīdzēs satuvināties ar kaķi.

Lai sadraudzētos ar kaķi var pamēģināt...

  • ...dziedāt vai dungot, tas kaķiem patīk. Viņi nesmādēs arī dziedātāju, kurš nespēj noturēties nošu līnijās.
  • ...katru reizi, kad kaķis atnāk pie cilvēka sasveicināties, lai kaķis jūt kaut vai mazliet mākslīgu, bet pamanāmu cilvēka sajūsmu par viņa parādīšanos.
  • ...ja kaķis ņaud, runāties ar viņu vai ņaudēt pretī, tas var šķist mazliet komiski, bet tādējādi veidojot sarunu, dzīvnieks noteikti būs ieinteresēts un jau būs izveidojies kāds kontakts.
  • ...slavēt un stāstīt, cik dzīvnieks ir labs, skaists un paklausīgs. Katrs mājdzīvnieks, kurš kādu laiku jau dzīvojis pie saimnieka, saprot vienkāršākos un biežāk teiktos vārdus, piemēram, "garšīgs", "nedrīkst", "labs" un "slikts". Komplimenti patīk ne tikai saimniekiem, bet arī četrkājainajiem draugiem.
  • ...pamasēt kaklu – ja kaķis ļauj, pakasīt zodiņu, tas kaķiem patīk, glaudīt.
  • ...ļaut gulēt klēpī – ja dzīvnieks pats nenāk pie cilvēka un neierāpjas klēpī, viņu ar varu piespiest nevajadzētu, tad labāk izmantot iepriekš nosauktos satuvināšanās paņēmienus, bet kad reiz murrātājs ir klēpī, labāk atļaut viņam tur kādu laiku pagulēt.
  • ...aizmest pelīti vai kādu citu rotaļlietu, liekot to atnest atpakaļ. Pat, ja kaķis ir jau pāris gadus vecs, rotaļāties patīk visiem, tāpēc šis ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ar spēļu palīdzību sadraudzēties. Kļūdaini tiek uzskatīts, ka šāda rotaļa tīk tikai suņiem, tā nav taisnība.
  • ...atgriezt krānu, lai tek ūdens un pasaukt kaķi. Dzīvnieks var padzerties, bet vēl vairāk par gardo ūdeni viņš novērtēs ūdens strūklu, ar kuru iespējams rotaļāties, kaķiem ļoti patīk tekošs ūdens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!