Foto: Shutterstock
Ārzemju mediji vēsta - saimniekiem nevajadzētu kā sava mīluļa rotaļlietu izvēlēties koka zaru, jo tas var ietekmēt suņa veselību. Vai tas nozīmē, ka pastaigas laikā nav vēlams no zemes pacelt un sava mīluļa priekam aizmest kādu zaru? Vaicājām speciālistiem.

Kinologs Leons Markelovs uzskata, ka visu ir jādara ar prātu, turklāt arī kociņa mešanu nevar veikt bezmērķīgi. "Ir gadījumi, kad saimnieks ar suni iet pa ceļu, saimnieks paņem koku un met apsnigušā laukā, taču nevar zināt, kas atrodas zem sniega, jo tur var būt, piemēram, betons," raksturo kinologs. No tā veidojas vēl kāda problēma - suns izskraidās pa dziļu sniegu, tas salīp dzīvnieka kažokā, turklāt tur arī izkūst, veicinot aukstumu. Tādā veidā sunim ilgi ir auksti.

Skaidrojot spēlēšanos ar koka zaru, Markelovs stāsta, ka saimnieki bieži vien dara nepareizi. "Suns var traumēt zobus, ja saimnieks rauj zaru no suņa mutes," tā kinologs. Viņš skaidro - ja uz zara parādās asiņainas siekalas, tad suņa veselība ir pasliktinājusies. Lai arī šāda nodarbe, raustot koka zaru, varētu šķist pilnīgi nevainīga, tā tomēr var ietekmēt gan suņa zobus, gan veselību kopumā, jo suns mēdz arī pakrist vai paslīdēt.

Kinologs apstiprina, ka spēlēm noder īpašas suņu rotaļlietas. Zooveikalos tās iegādājamas plašā klāstā, turklāt ir īpašas rotaļlietas, kas trenē dažādas suņa ķermeņa daļas, piemēram, žokli, kaklu.

Dr. Beinerta klīnikas veterinārārsts Lauris Muldiņš apstiprina, ka spēlēšanās ar koku var ietekmēt dzīvnieka veselību, bet Latvijā tā nav izplatīta problēma. Biežāk mēdz būt tā, ka starp suņa zobiem iesprūst koka daļiņas.

Arī Muldiņš iesaka izvēlēties īpaši dzīvniekiem paredzētās rotaļlietas no gumijas, kā arī dažādas bumbiņas, ar ko mīlulis var spēlēties. Bumbiņas izvēlē gan jāņem vērā suņa izmērs, lai spēļmantiņa nebūtu par lielu vai par mazu. Taču Muldiņš neuzskata, ka saimniekiem varētu aizliegt spēlēšanās laikā kā rotaļlietu izmantot koka zaru.

Veterinārārsts piemin, ka biežāk nākas dzīvniekus operēt, lai izņemtu kādas norītas lietas, piemēram, naudu vai izmērā mazākās sporta spēļu bumbiņas. Tās vieglāk norīs liels suns.

Foto: Shutterstock

Arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārās klīnikas veterinārārsts Agris Ilgažs piekrīt, ka spēlēšanās laikā suns var gūt traumas, taču ne tikai no kociņa mētāšanas. "Ir bijuši gadījumi, ka suns pats nēsā koku, kaut kur ieskrien un koks ieduras smaganās un kakla rajonā," raksturo veterinārārsts.

Ilgažs min, ka suns traumas var gūt arī tad, ja grauž kādu kaulu vai nēsā akmeņus, ko suņiem patīk darīt. Tāpat suņiem patīk arī mazas lietas - kaučuka bumbiņas, stikla bumbiņas, šokolādes olu rotaļlietu iepakojumi, ko var gadīties norīt.

Raksturojot traumas no spēlēšanās ar koku, veterinārārsts Ilgažs stāsta, ka suņa mutē reizēm var būt ieķērušās ne tikai skabargas, bet arī samērā liela izmēra sprunguļi. Kā saimnieks to var pamanīt? "Dzīvnieks, gluži kā cilvēks, traucēkli gribēs dabūt ārā no mutes, ar ķepām kasot purnu," skaidro Ilgažs. Tāpat sunim var būt vairāk siekalu nekā parasti.

Par kociņu kaitīgumu ziņojis arī portāls Mirror, publicējot informāciju, ka Lielbritānijas Veterinārārstu asociācijas prezidente Greisa Vebstere suņu saimniekiem iesaka izvēlēties drošākas rotaļlietas, piemēram, gumijas nūjiņas vai bumbiņas, kas sunim nekaitē. Koka zari var radīt būtiskus suņa veselības traucējumus, piemēram, traumēt žokli, iedurties kaklā vai mēlē. Ja sunim rotaļājoties tiek mesti zari, koka skabargas var palikt dzīvnieka mutē.

Mirror ziņo par gadījumiem, kad suņi ir atteikušies ēst un dzert, turklāt viņu žoklis bijis uzpampis. Nogādājot dzīvnieku pie veterinārārsta, noskaidrots, ka suns ir aizrijies ar koku, turklāt tā izņemšanai bija nepieciešama operācija. Suņu saimnieki Lielbritānijā aicina citus neizmantot kociņus, jo tas ir "pārāk bīstami".

Traumas, kas gūtas, spēlējoties ar koku, var nebūt redzamas uzreiz un var radīt ilgtermiņa veselības problēmas. Turklāt, ja arī lielākās problēmas ir novērstas, Mirror ziņo, ka joprojām koka skabargas var palikt nepamanītas un turpināt kaitēt dzīvnieciņa veselībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!