Drīzumā plānots pabeigt pētījumu, lai gūtu skaidrību, kādēļ Latvijā ir uzliesmojusi suņiem letālā slimība - barības vada paplašināšanās jeb dilatācija un vai tajā nav vainojama suņu barība, trešdien tika norādīts Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) ikmēneša sēdē.

"Latvijas Veterinārārstu biedrība dara visu iespējamo, lai slimības cēloņi tiktu atrasti zinātniski un profesionāli. (..) Šobrīd, izmanojot iespēju, mēs lūdzam LOSP atbalstīt pētījuma turpināšanos, lai tiek noslēgta kontrolgrupa, ņemot vērā, ka tas ir visu iesaistīto pušu interesēs, it īpaši suņu īpašnieku interesēs," teica Latvijas Veterinārārstu biedrības valdes priekšsēdētāja Māra Viduža.

Vienlaikus viņa noraidīja publiskajā telpā izskanējušo, ka šāds pētījums tiek veikts pēc ārvalstu ražotāju pasūtījuma ar mērķi graut Latvijas ražotājus.

Viduža sacīja, ka pētījums vēl nav noslēdzies - vēl ir jāveic kontrolgrupas pētījums. Tostarp uz Vāciju ir nosūtītas pēdējās analīzes, kuru rezultāti tiek gaidīts divu nedēļu laikā.

Tāpat viņa noraidīja Latvijas Veterinārārstu biedrībai iepriekš izteiktos aizrādījums par nepietiekami kompetentu pētnieku darbību. "Mēs noteikti noraidām šo pieņēmumu, jo pētnieku grupu vada Ilze Matīsa van Houtana, kura ir absolvējusi ASV veterināro augstskolu Aijovā un ir ieguvusi Amerikas veterinārās koledžas diplomāta statusu. (..) Viņas kompetence atļauj veikt pētījumus jebkurā pasaules malā ne tikai Latvijā," uzsvēra Latvijas Veterinārārstu biedrības valdes priekšsēdētāja.

Viduža arī atzīmēja, ka no visiem līdz šim pētījumā apzinātajiem suņu saslimšanas gadījumiem 94% dzīvnieku ir lietojuši vienu konkrētu barību.

LOSP sēdē atsevišķi klātesošie norādīja, ka ir absurdi publiskajā telpā apgalvot, ka iespējamais slimības izplatītājs Latvijā ir bijusi "Tukuma straumes" ražotā suņu barība "Dogo", jo attiecīgajai suņu barībai Pārtikas un veterinārais dienests, kā arī pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR" ir veicis pārbaudes un barībā nav konstatēts neviens pārkāpums. "Šeit barība tiek pētīta 15 reizes. Noņemti 40 paraugu neko neatrod, bet vēl joprojām turpinām pētīt, cik ilgi vēl?," sēdē retoriski jautāja LOSP valdes loceklis Guntis Gūtmanis.

Arī Zemnieku Saeimas valdes locekle Edīte Strazdiņa norādīja - iekams kāds ražotājs nav atzīts par vainīgu, tā vārdu nevajadzētu publiski nosaukt. "Vienojošais faktors, ja suņi vispār saslimst, ir tas, ka ļoti daudzi Latvijā patiešām izmanto šo barību. Tas nav iemesls publiskai pazemošanai šādā veidā, kamēr tas nav apstiprinājies," viņa sacīja.

Viduža norādīja, ka Latvijas Veterinārārstu biedrība ne reizi nav minējusi publiskajā telpā konkrētu zīmolu, iekams šāda informācija neparādījās no citiem avotiem.

Publiskajā telpā pērn maijā izskanēja informācija, ka Latvijā ir novērojama suņiem nāvējošas slimības - dilatācijas jeb barības vada paplašināšanās uzliesmojums, tāpēc suņu īpašniekiem ieteicams pārliecināties, vai sunim nav jaušanas saslimšanas pazīmes un savlaicīgi vērsties klīnikā. Kā iespējamais slimības izplatītājs medijos tika minēta "Tukuma straumes" ražotā suņu barība "Dogo".

Savukārt suņu barības ražotājs uzsvēra, ka uzņēmumu nepatīkami pārsteidza atsevišķi mēģinājumi saistīt kompānijas zīmolu ar šo saslimstību sevišķi tāpēc, ka joprojām nav skaidrs, kas ir saslimšanas īstie cēloņi, ko apliecina arī Latvijas Veterinārārstu biedrības un citu speciālistu izteikumi.

"Tukuma Straumes" valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks iepriekš norādīja, ka suņu barība "Dogo" ir ražota pēc augstākajiem kvalitātes standartiem un visām Eiropas Savienības un Latvijas noteiktajām normām, kā to pierāda vairākkārtīgi Pārtikas un veterinārā dienesta slēdzieni.

Latvijas Veterinārārstu biedrība par pēkšņo slimību pagājušajā gadā vērsās pie Zemkopības ministrijas ar lūgumu sākt meklēt slimības cēloņus un Zemkopības ministrija nolēmai pabeigt iesākto bīstamās suņu slimības uzraudzības projektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!