Lai gan Jaunais gads sagaidīts jau pirms nepilna mēneša, cilvēki joprojām jūt tā sekas, īpaši tie suņu saimnieki, kuru mīluļi Jaungada naktī pazuduši. Raidījums Ķepa uz sirds vēsta, ka "salūta suņi" tiek atrasti ik dienu.

Uzsverot dzīvnieku patversmē "Mežavairogi" pieaugošo suņu skaitu, patversmes vadītāja Danuta Priede apstiprina, ka gads daudziem suņiem sācies dramatiski. "Tā ir ikgadēja Latvijas dzīvnieku patversmju problēma. Janvārī un februārī pie mums nonāk "salūtu suņi". Nav neviena novada, kuros viņu nebūtu," stāsta Priede. Salūtu viņa raksturo ar vārdiem "cilvēku prieks un dzīvnieku bieds".

Arī strauji pieaugušais sludinājumu skaits sociālajās vietnēs apstiprina to, ka, neskatoties uz informācijas kampaņām, situācija nav uzlabojusies. Suņu saimnieks Mārtiņš zinājis par salūta bīstamību, taču viss noticis zibenīgi. Viņš stāsta, ka viņa pazudušais suns ir lauku suns, kas nav pieradis pie raķetēm. Saimnieks zinājis, ka salūta laikā jābūt piesardzīgiem, taču suns no kaimiņu mājas radītā salūta nobijies, pārlecis pāri sētai un aizskrējis uz mežu.

Jāatceras, ka suņa dzirde ir ārkārtīgi jutīga, pat četras reizes labāka nekā cilvēkam. Tā sunim dota, lai viņš jau laikus spētu sadzirdēt tuvojošās briesmas. Izturēt tādu troksni, kādu rada salūta raķetes, sunim ir fiziski nepanesami. "Maziem bērniem uzliekam austiņas, bet sunim šādas opcijas nav. Viņš nesaprot, ka ir 1. janvāris un ka mēs svinam," stāsta Priede.

Šādos gadījumos suni jau laikus jāpasargā no gaidāmā salūta, ievedot mīluli kādā klusā, mierīgā vietā, kur viņš netraucēti varētu pārlaist šo nakti. Tas var būt piemājas šķūnītis, garāža, pat vannasistaba. Jebkura vieta, kur valdīs klusums, būs piemērota, lai suns salūta laikā justos komfortabli.

Gadījumos, kad pazūd mīlulis, noteikti jāturpina meklēšana, pat ja pagājušas vairākas nedēļas. Pazudušo mīluļu saimniekiem pašiem jāapstaigā tuvējā apkārtne, jo, iespējams, suns ir ievainots un saviem spēkiem nespēj nokļūt mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!