Foto: Publicitātes foto
ASV tradicionāli 2. februārī tiek svinēta Murkšķa diena, kad iespējams noteikt - iestājas pavasaris vai turpinās ziema. To parāda murkšķis, kas izlien no savas alas, taču pašmāju dzīvnieki, Alsungas novada Reģos mītošie murkšķi, pašlaik vēl guļ ziemas miegā, stāsta murkšķu audzētavas "Jaunstuči" pārstāve Silvija Tetere.

Iespējams, murkšķis nav nepieciešams, lai saprastu, ka laikapstākļi jau šobrīd ir pavasarīgi, taču Latvijas murkšķi, to pat gribēdami, nevarētu paredzēt, jo "vēl joprojām guļ ziemas miegā un laika pareģošanas rituālos ar savas ēnas ieraudzīšanu nepiedalās", stāsta murkšķu audzētavas pārstāve Tetere.

Latvijā murkšķi parasti uz ziemas guļu dodas oktobrī vai novembrī. "Ziemas miegā murkšķi pavadīs līdz februāra beigām vai marta sākumam, tad pamazām katrs pēc savas sajūtas modīsies," stāsta Tetere. Murkšķu ziemas miega ilgumu ietekmē laikapstākļi, tāpēc, ja turpināsies silts laiks, murkšķus var gadīties redzēt ātrāk. Taču, ja pēkšņi parādīsies sals, tad gan murkšķi no siltajām migām nesteigsies un vēl kādu brīdi nosnaudīsies. Tetere min, ka murkšķu tūrisma sezonas sākums prognozējams 30. aprīlī, kad dzīvnieciņi noteikti būs pamodušies un gaidīs ciemos interesentus.

2. februārī Latvijā tiek atzīmēta Sveču jeb Ziemas Māras diena. Dažviet pasaulē šī diena tiek dēvēta arī par Murkšķa dienu. Katru gadu mazā ASV Pensilvānijas štata Panksatonijas pilsētiņa kļūst ievērojama ar to, ka slavenākais Amerikas murkšķis Fils pavēsta, vai drīzumā gaidāms pavasaris, vai arī vēl būs gara ziema.

Murkšķa dienu ASV Pensilvānijas štata Panksatonijas pilsētiņā svin jau kopš 1887. gada. Tā pakāpeniski pārvērtusies par valsts mēroga notikumu un ievērojamiem svētkiem ar dažādām atrakcijām, konkursiem un cita veida izpriecām.

Šos svētkus pasaulē vēl populārākus padarīja 1993. gada filma "Murkšķa diena" ("Groundhog Day") ar Bilu Mureju un Endiju Makdauelu galvenajās lomās.

Kas ir murkšķis un kā viņš dzīvo?

Foto: Publicitātes foto

Murkšķi Latvijā

Foto: Publicitātes foto

Silvijas Teteres piemājas lauku saimniecība "Jaunstuči", kas atrodas Alsungas novada Reģos, ir vienīgā specializētā murkšķu saimniecība Latvijā un visā Baltijas reģionā. Saimniecībā mīt vairāk nekā 22 stepes murkšķi.

Atsevišķus stepes murkšķus jeb baibakus Latvijā tur vairākās saimniecībās kā eksotiskus dzīvniekus, bet, tā kā tiem nepieciešams nodrošināt speciālus apstākļus ziemas guļai, tad murkšķu turēšana Latvijas klimatiskajos apstākļos nav populāra.

Par to, kā portāls Delfi viesojās pie murkšķiem Alsungā, lasiet šeit.

Plašāk par murkšķiem Latvijā lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!