Foto: Shutterstock

Vai suņa mikročipēšana garantē pareizu datu ievadi? Grauda lieluma čips palīdz gan reģistrēt dzīvniekus, gan arī atrast to saimniekus, ja dzīvnieks pazūd un reģistrā uzrādīta aktuālā saimnieka kontaktinformācija. Mirror vēsta, ka Lielbritānijā atrasta dzīvnieka mikročipa dati liecina – suns reģistrēts kā kaķis.

Protams, atšķirt kaķi no suņa nav vizuāli grūti, tāpēc situācija ir vēl neskaidrāka. Melnbaltais dzinējsums, kas augumā ir krietni lielāks par jebkuru kaķi, reģistrēts kā kaķis.

Kad suns nonācis patversmē, tās darbinieki uzreiz pārbaudīja suņa mikročipu. Tas vairumā gadījumu palīdz sazināties ar pazudušā mājdzīvnieka saimniekiem. Taču darbinieki piedzīvojuši pavisam negaidītu un unikālu gadījumu – suņa mikročips vēstīja, ka tas ir kaķis.

Patversmes darbinieki ziņo, ka atrastajiem un patversmē nonākušajiem dzīvniekiem mikročipa pārbaudes tiek veiktas regulāri. Lai gan ne vienmēr mikročipa dati ir aktuālākie un atbilst, piemēram, saimnieka pašreizējai dzīvesvietai vai tālruņa numuram, sniegtā informācija ir nozīmīga, lai saimnieks ar noklīdušo dzīvnieku atkal varētu atgūt viens otru. Taču gadījums, kad mikročipa dati liecina par kaķi, taču pati ierīce ievadīta sunim, patversmē konstatēts pirmo reizi.

Tiek izteikts pieņēmums, ka kļūda varētu būt notikusi kādā veterinārajā klīnikā, kur veterinārārsts suni mikročipējis un sajaucis datus ar citu dzīvnieku. Atrastajam sunim patversmes darbinieki meklē jaunas mājas.

Lauksaimniecības datu centra (LDC) Lauksaimniecības departamenta Reģistru uzturēšanas nodaļas vadītāja Mairita Elbrete skaidro, ka nepareizi dati var būt norādīti jau iesnieguma aizpildīšanas laikā. Saimnieks, sniedzot datus par savu mājdzīvnieku, var būt nepareizi norādījis tā sugu, piemēram, kaķa vietā atzīmējot suni.

Taču kā biežākās neprecizitātes dzīvnieku reģistrā nodaļas vadītāja min kaķu vai suņu šķirņu neatbilstību dzīvniekam. Reizēm arī paši veterinārārsti, kuri pārsvarā mikročipē un aizpilda vajadzīgos dokumentus par dzīvniekiem, nejauši nepareizi ievada datus, taču tādos gadījumos viņi sazinās ar LDC un paši norāda, kas norādīts nepareizi. Tad LDC šos datus anulē un tie tiek ievadīti no jauna. Citādi ir ar dzīvniekiem, kas ir bezšķirnes, jo tie var būt gan kaķi, gan suņi, savukārt specifiskajās suņu un kaķu šķirnēs ir grūtāk kļūdīties

Tiklīdz LDC ir reģistrēts dzīvnieks, saimniekam tiek nosītīta e-pasta vēstule ar ievadītajiem datiem. Elbrete skaidro, ka tad saimnieks pats var pārliecināties gan par savu datu atbilstību, gan arī pareizu dzīvnieka klasifikāciju, piemēram, pārbaudot, vai kaķa šķirne atbilst patiesībai.

Atgādinām, ka šī gada 1. jūlijā stāsies spēkā noteikumi, kas paredz obligātu suņu mikročipēšanu un reģistrēšanu. MansDraugs.lv jau vēstīja par gadījumiem, kad čipētus saimnieku mīluļus atrod arī ārzemēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!