Foto: Shutterstock
Joprojām nav skaidri suņu barības vada dilatācijas iemesli, un Zemkopības ministrija (ZM) nav plānojusi piešķirt papildu līdzekļus, lai pētījumu turpinātu. Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) pārstāvji ziņo - pētījumu finansēt varētu jebkurš, kam nav vienaldzīga šī suņu slimība.

ZM pētījumam par to, kāds ir pēkšņās vairāku suņu slimības - barības vada paplašināšanās jeb dilatācijas - cēlonis, papildu finansējumu nepiešķirs, kaut arī pētījums konkrētu vaininieku joprojām neuzrāda. LVB priekšsēdētāja Māra Viduža informē, ka vēršas pie ārvalstu kolēģiem un potenciālajiem pētījuma atbalstītājiem Latvijā. Ar finansējumu aicina palīdzēt ikvienu, kuram rūp suņu slimības cēloņu noskaidrošana.

Šobrīd finansējums lūgts vien no suņu saimnieku vainotās suņu barības "Dogo" ražotāja AS "Tukuma straume". Taču Viduža uzsver - nevajadzētu pieļaut, ka "Tukuma straume" ir vienīgais pētījuma finansētājs, kas varētu ietekmēt pētījuma rezultātus un tā objektivitāti. Priekšsēdētāja uzskata, ka finansēšanā varētu iesaistīties vēl kāds suņu barības ražotājs.

Līdz šim pētījuma ietvaros veiktajās barības analīzēs neesot atrastas toksiskas vielas, un līdzšinējie izmeklējumi ļauj izslēgt smago metālu, tallija un akrilamīda klātbūtni barībā. Taču iesaistītās puses uzskata, ka pētījums būtu jāturpina.

MansDraugs.lv jau vēstīja, ka LVB un "Tukuma straume" sēdīsies pie viena galda, lai pārrunātu tālāko rīcību slimības cēloņu noskaidrošanā. "Tukuma straume" ir paudusi gatavību iesaistīties pētījumā, taču ZM neredz iespējas piešķirt papildu finansējumu turpmākajam pētījumam. Turklāt slimības pabeigšanai nepieciešami aptuveni 30 tūkstoši eiro, ko ZM atteikusies piešķirt.

Suņu barības vada paplašināšanās jeb dilatācija ir slimība, kas suņiem masveidā tiek diagnosticēta jau aptuveni gadu, un cietušo suņu saimnieki kā iemeslu min "Tukuma straumes" ražoto "Dogo" suņu barību, kuru ēduši 94 procenti saslimušo dzīvnieku. Līdz šim gan nav apstiprināts, ka vainojama tieši šī zīmola barība, un tās ražotājs par barības kvalitāti un nekaitīgumu ir pārliecināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!