Foto: Shutterstock

Gada laikā nostaigāt 400 kilometru garu distanci kādam kaķim, kas nomaldījies no mājām, bijis pa spēkam. Lai atrastu kaķa Sebastiana saimnieci, izmantota mikročipā reģistrētā informācija, kas vēlreiz pierāda - mikročipētus dzīvniekus var atrast arī vairāku simtu kilometru attālumā, vēsta Mirror.co.uk.

Burmas kaķis Sebastians pirms gada pazudis no saimnieku mājām Jorkšīrā, taču tagad atradies Saseksā. Abas vietas Lielbritānijā šķir aptuveni 400 kilometri.

Pazudušais Sebastians atrasts zem kādas mašīnas Saseksā. Pēc tam dzīvnieks nogādāts veterinārajā klīnikā, kur pārbaudīts, vai kaķim ir mikročips. Klīnikas darbinieki pārbaudījuši mikročipa informāciju datubāzē un sazinājušies ar pazudušā kaķa saimnieci.

"Viņa bija absolūtā sajūsmā. Viņa domāja, ka Sebastians ir miris, jo viņš bija prom ilgu laiku un Burmas kaķi nav izteikti klaiņotāji," stāsta veterinārārste Kārena Belčere.

Kaķa veselībai briesmas nedraud, lai gan mazais mīlulis ir kļuvis diezgan tievs. Belčere stāsta, ka kaķim garajā ceļā noteikti bijusi pieeja ēdienam, citādi dzīvnieks, tik ilgi klaiņodams, nebūtu izdzīvojis.

Tāpat Sebastians ir neparasti mierīgs, jo pārsvarā tie kaķi, kuri tik ilgu laiku bijuši prom no mājām un gandrīz vai savvaļā, ir traumēti un var pat būt agresīvi. Savukārt Sebastians esot bijis ļoti mīļš, viņa piebilst.

Belčere skaidro, ka parasti kaķi no mājām iet aptuveni 30-40 minūšu gājiena attālumā, tāpēc Sebastiana gadījums ir īpašs un neparasts. Tiesa, tas tāds nav vienīgais, jo mēdz būt gadījumi, kad kaķi vairāku mēnešu laikā atnāk uz savām vecajām mājām, ja dzīvnieks kopā ar saimniekiem ir pārcēlies uz citurieni.

Taču Sebastiana stāsts beidzas laimīgi, jo viņš drīzumā atkal nonāks pie savas saimnieces.

Veterinārās klīnikas darbinieki cer, ka šis stāsts iedvesmos saimniekus čipēt savus mājas mīluļus, jo dzīvnieka pazušanas gadījumā mikročips palielina izredzes četrkājaino draugu atrast un atkalapvienot ar saimnieku.

MansDraugs.lv jau vēstīja par līdzīgiem gadījumiem, kad mikročipēti dzīvnieki tiek atrasti pat tālu no savām mājām. Piemēram, nesen bijušais jūras kājinieks mērojis 2700 kilometrus, lai dotos pakaļ savam kaķim, kas arī atrasts ar mikročipā ievadīto datu palīdzību. Reģistrs mēdz uzrādīt arī maldīgus datus, un tā gadījies kādam kaķim, kas atrasts Nīderlandē, reģistrēts Īrijā, bet nomaldījies no saimniekiem Vācijā.

Atgādinām, ka no šī gada 1. jūlija stāsties spēkā noteikumi, kas paredz obligātu suņu čipēšanu un reģistrēšanu. Lai gan šie noteikumi neattiecas uz kaķiem, arī šos mīluļus saimnieki ir aicināti čipēt un reģistrēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!