Foto: Shutterstock
Suņu barības vada paplašināšanās slimības turpmāko pētījumu gatavs finansēt barības "Dogo" ražotājs AS "Tukuma straume". Ražotājs vēlas, lai pētījums tiktu pabeigts, un izteicis gatavību to finansēt, informē Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) pārstāve Lita Konopore.

Konopore stāsta, ka Zemkopības ministrijā (ZM) notikusi tikšanās, kurā piedalījās LVB, AS "Tukuma straume", ZM, Zinātniskā institūta "Bior", ka arī Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvji. Sanāksmē ražotājs AS "Tukuma straume" izteica atbalstu pētījuma pabeigšanai un pauda gatavību to finansēt.

"Esmu pilnībā pārliecināts par AS "Tukuma straume" ražotās suņu barības "Dogo" kvalitāti, tās ražošanā ievērojam visaugstākos standartus. Mums rūp suņu veselība, tāpēc esam gatavi nākt talkā Latvijas veterinārārstiem un pētniekiem, lai noskaidrotu patiesos saslimstības cēloņus," teica AS "Tukuma straume" valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks.

Pašlaik tiek domāts, ka darbs pie pētījuma varētu tikt atsākts pēc aptuveni divām nedēļām, kad būs precizēts pētījuma plāns, tāme, kā arī atrisināti juridiskie un administratīvie jautājumi. Pētnieku grupu plānots saglabāt pašreizējā sastāvā.

"Mēs ļoti augstu vērtējam šādu ražotāja soli. Sākumā lūkojāmies uz situāciju nedaudz skeptiski, taču šobrīd uzskatām, ka šādi izteikta ražotāja griba parāda patiesu ieinteresētību par suņu veselību un megaesophagus slimības cēloņu noskaidrošanu. Bažu par to, ka pētījuma rezultāti varētu tikt ietekmēti, mums nav, jo iecerētās sadarbības pamatā būs trīspusējie līgumi starp Zemkopības ministriju, valsts zinātnisko institūtu "Bior" un AS "Tukuma straume"," uzsver LVB priekšsēdētāja Māra Viduža.

Mērķis esot pabeigt pētījuma otro posmu, kas paredz dzīvnieku kontrolgrupas izveidošanu un suņu audu, asiņu un barības specifiskus izmeklējumus uz toksiskām vielām, kas var izraisīt suņu barības vada paplašināšanos.

Plānots, ka pētījums tiks pabeigts 2016.gada maija beigās, kad pētnieki sniegs izpētes kopsavilkumu un secinājumus.

Konopore informē, ka ZM joprojām neplāno piešķirt papildu finansējumu pētījuma turpināšanai, kā rezultātā finansējumu piedāvājusi AS "Tukuma straume". Lai pētījumu turpinātu neatkarīgi no ZM lēmumiem attiecībā uz finansējumu, LVB jau bija sākusi sarunas ar vairākiem iespējamajiem finansētājiem. Interesi par pētījuma turpināšanu izrādījuši arī suņu īpašnieki, piemēram, vairāki no saimnieki, kuru mīluļi cietuši slimības iespaidā, apsver iespēju veidot pētījuma atbalsta fondu.

Arī lielākā suņu audzētāju organizācija - Latvijas Kinoloģiskā federācija (LKF) - nepieciešamības gadījumā ir gatava finansēt pētījumu, atklāj Konopore. "Mums rūp ne tikai šķirnes suņu veselība. Ir jādara viss iespējamais, lai slimības cēlonis tiktu atklāts. Ja tam var būt noderīgs mūsu atbalsts, mēs esam gatavi to sniegt," uzsvēra LKF prezidente Vija Klučniece. Arī viņa augsti novērtēja ražotāja soli finansēt pētījumu, jo rīcība norāda uz atbilstību biznesa pasaules standartiem.

Atgādinām, ka ar suņu barības vada paplašināšanos pēdējā gada laikā Latvijā saslimuši netipiski daudz suņu. Sabiedrībā izskanējis viedoklis, ka vainojama ir AS "Tukuma straume" ražotā barība "Dogo", taču ražotājs par barības kvalitāti ir pārliecināts. ZM bija piešķīrusi finansējumu pētījumam, taču tagad to turpināt neplāno.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!