Vecums nav šķērslis, un šis teiciens noteikti atbilst 65 gadus vecajai albatrosu mātītei, kas laidusi pasaulē mazuli, vēsta TheDodo.com. Albatross Visdoma pārspēj ilgdzīvošanas rekordus, un putna kopējais nolidotais attālums šo gadu laikā salīdzināms ar vairākiem ceļojumiem no Zemes līdz Mēnesim.

Albatross Visdoma (Wisdom) jeb Gudrība ir pasaulē vecākais savvaļā dzīvojošais putns, mātīte ir jau 65 gadus veca. Turklāt putns joprojām ir spējīgs radīt pēcnācējus.

"Visdoma ir iedvesmas un cerības simbols," stāsta Roberts Peitons, nacionālā savvaļas parka ASV darbinieks, raksturojot arī albatrosu mātītes ilgo mūžu. "Visdoma par desmit gadiem pārspēj visus ilgdzīvošanas rekordus."

Kopumā Visdomas bērnu buciņā ir aptuveni 40 mazuļu, kas izšķīlušies visa mātītes mūža laikā, tostarp astoņi, kuri dzimuši pēdējo 10 gadu laikā. Kopš Visdoma 1956. gadā tika iezīmēta, albatrosu mātīte nolidojusi nepilnus 5 miljonus kilometru. Salīdzinājumam – attālums no Zemes līdz Mēnesim ir nepilni 400 tūkstoši kilometru, ziņo mājaslapā.

Albatrosu mazulis izšķīlies 1. februārī, taču Visdoma šajā brīdī nav bijusi putnēnam blakus. Albatrosu mātīte jau 20. janvārī esot pametusi ligzdu, lai dotos barības meklējumos, tapēc albatrosu tēviņš palicis ligzdā ar oliņu. Visdoma atgriezusies 7. februārī, kad pirmo reizi ieraudzījusi izšķīlušos mazuli, vēsta LiveScience.com.

Mazais albatrosiņš nosaukts par Kūkini, kas ir havajiešu valodas vārds un tulkojumā nozīmē "ziņotājs".

Zīmīgi, ka Visdoma daudzo dzīves gadu laikā atgriežas tajā ligzdošanās vietā, kur iezīmēta.

Tiesa, Visdoma nav vienīgā ilgdzīvotāja dzīvnieku vidū. Kakadū Kukijs jeb Cepumiņš ir nedaudz vairāk nekā 80 gadus vecs, bet bruņurupucis Džonatans pārsniedz 100 gadu slieksni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!