Negaidīti attiecību pavērsieni novērojami Durbes jūras ērgļu ligzdā, kur ērglis Roberts vairākkārt manīts ar svešu dāmu. Gan foruma dalībnieki, gan ornitologs ir vienisprātis – Durbe ligzdā nav manīta, bet Roberts ticis pie jaunas brūtes.

"Nu jau ar diezgan lielu pārliecību var teikt, ka šosezon te īpašumtiesības ir pieteikusi cita mātīte," Dabasdati.lv forumā raksta ornitologs Jānis Ķuze. Viņš pieļauj, ka kādā brīdī ligzdā atgriezīsies arī Roberta sākotnējā dzīvesbiedre Durbe, kuru attiecībām un ģimenes pieaugumam tika sekots līdzi pagājušajā gadā.

Šogad Durbe vēl nav manīta, kamēr Roberts gan ligzdu ik pa brīdim apdzīvo. Reiz gan Roberts no ligzdas pieklājīgi izstūmis kādu svešu jūras ērgļu dāmu.

Ķuze raksta, ka ziemas vidū tiešraidē bijušas dzirdamas tikai skaņas, ne attēls no ērgļu ligzdas. Viņš skaidro: "Dzirdējām, ka notiek konflikti, bet neredzējām, kā starpā. Sensora mainīšanas laikā sniegā varēja redzēt arī asinis, kas varētu liecināt par to, ka te ir gājis visai karsti..." Par sekām ir dažādi pieņēmumi, piemēram, putns ir gājis bojā vai saindējies ar svinu.

Ornitologs skaidro – saindēšanās ar svinu ir viens no galvenajiem jūras ērgļu mirstības iemesliem. Viņš gan min, ka ne tikai jūras ērgļi saindējas ar svinu, jo Latvijā ir konstatēts gadījums, kad svina dēļ bojā gājis klinšu ērglis.

Rodas jautājums – kā putniem svins ir pieejams? Izrādās – to atstāj mednieki, kuri izmanto svina munīciju. Tās daļas paliek mežā, no kura putni barojas. Ķuze izsaka pieņēmumu, ka pašiem medniekiem nevajadzētu ēst to dzīvnieku gaļu, ko ieguvuši medībās, šaujot ar svina munīciju. Ornitologs piemin jau ilglaicīgas diskusijas ar medniekiem, kuriem lūgts izmantot munīciju, kas nesatur svinu.

Lūgts raksturot to, vai tiešām ligzdā uzturas Roberts un sveša mātīte, ornitologs Ķuze stāsta, diezgan droši var apstiprināt - ērglis ir tas pats, kam sekots līdzi arī pagājušajā gadā. Tiesa, otru ērgli viņš ar Durbi nesaista, taču pieļauj, ka abi varētu sākt ligzdot. Tam gan vēl nepieciešams aptuveni mēnesis.

Jautāts, kāpēc jūras ērgļiem nav raidītāju, kas ļautu gan sekot viņu lidojumu virzieniem, gan arī noskaidrot, vai putni vēl ir dzīvi, Ķuze stāsta - to ir ļoti grūti izdarīt. Vispirms vajadzētu putnus noķert, taču aprīkot ērgļus ar raidīšanas ierīcēm būtu teju vai izaicinājums. Arī pasaules pieredze rāda - vairums ērgļu netiek aprīkoti ar raidītājiem.

Foruma dalībnieki aktīvi seko līdzi notikumiem ērgļu ligzdā, rūpīgi analizējot, vai tie putni, kas ielido ligzdā, ir pazīstami. Lielākoties tiek atpazīts Roberts, bet pārējās ērgļu dāmas forumā tiek apspriestas gan pēc spalvu krāsas, gan knābja un citām pazīmēm.

Rakstot par Durbi, foruma dalībnieki uzsver ērgļa smago elsošanu pērn, tāpēc nav izslēdzams, ka Durbei elpošanas problēmas saasinājušās un tāpēc ērgļu mātīte nav spējīga atlidot uz ligzdu.

Ornitologs Ķuze uzskata – putnus vajag apgredzenot, kas ļaus viņus ātrāk un labāk atpazīt. Tādējādi nebūs tik ļoti jāpievērš uzmanība katra putna individuālajām pazīmēm.

Sekot līdzi Durbes jūras ērgļu ligzdai un notikumiem tajā var šeit.

Savukārt lasīt par foruma dalībnieku novērojumiem un dalīties ar saviem iespaidiem var šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!