Foto: Shutterstock
Ja esat kādreiz apdomājuši iespēju adoptēt kaķēnu, bet skaidri zināt, ka jums no mazā mīluļa varētu būt alerģiska reakcija, arī šo dzīvnieku vidū nosakāmas šķirnes, kuras pārsvarā neizraisa komplikācijas. Protams, kaitīgais alergēns ir visos kaķos, taču dažās šķirnēs tas ir salīdzinoši mazāks. Turklāt būtiska ir arī kaķu spalva un tās garums. Tiesa, ne jau apmatojums ir iemesls, kāpēc saimnieki sāk šķaudīt vai klepot, bet gan kaķu siekalas, kurās rodama deva kaitīgā proteīna.

Lai arī neviens kaķis nav par simts procentiem brīvs no alergēniem, tomēr ir nosakāmas tās kaķu šķirnes, kurās alergēnu ir mazāk. Jāpiebilst, ka "mazāk" nenozīmē "nemaz", tātad jebkurš kaķis var izraisīt alerģiskas reakcijas.

Būtiski ir tas, ka alerģijas vairumos gadījumu izraisa tieši kaķu siekalas, nevis pa māju esošās kažoka spalvas. Proteīns Fel d1, kas atrodams siekalās, ir alerģisko reakciju veicinātājs. Tā kā kaķis savu kažoku mazgā pats, alergēns tiek pārnests uz tā spalvām. Kad tās izkrīt un klāj dažādas mājas vietas, saimnieks ir daudz vairāk pakļauts alerģiskām reakcijām.

Parasti kā alerģiju reakcijas novērojams deguna dobuma aizsprostojums un nespēšana caur to ievilkt gaisu, klepus un sēkšana, kā arī acu asarošana.

Ja topošais saimnieks vēlas adoptēt kādu kaķīti, bet baidās alerģijas un tās reakcijām, pirms mīluļa izvēles jāizpēta, kuras šķirnes ir tās, kuras ir "alerģiju draudzīgas". Piedāvājam tās kaķu šķirnes, kas vairumam saimnieku ar alerģiskām reakcijām ir kļuvuši par mīlošiem mājdzīvniekiem un precē ar savu klātbūtni ik dienu.

Ko darīt, kad mājās ienācis ilgi gaidītais mīlulis? Domājams, saimnieki negribēs palielināt iespējas uz pēkšņām alerģiskām reakcijām, tāpēc iesakāms, piemēram, regulāri mazgāt kaķa rotaļlietas, ar kurām viņš spēlējas un kuras grauž. Tas palīdzēs samazināt joprojām esošos alergēnus. Tāpat ieteicams regulāri tīrīt arī kaķa guļvietu.

Sfinkss

Foto: Shutterstock
Sfinksa spalva ir īsa, lai arī varētu šķist, ka kaķis ir vispār bez spalvas. Taču tas neatbrīvo saimnieku no kaķa kažoka kopšanas, jo dzīvnieka āda izdala eļļu, kas var atstāt nospiedumus, piemēram, uz mēbelēm.

Saimniekam, kas apsver iespēju par mājas mīluli izraudzīties sfinksa šķirnes kaķi, jānoskaidro, vai viņš nebūs alerģisks pret dzīvnieka ādas eļļu.

Taču vairumam saimnieku tieši šīs šķirnes kaķis ir bijis piemērotākais mājdzīvnieks, jo nerodas alerģiskas reakcijas. Tāpēc sfinkss tiek uzskatīts par vienu no kaķiem, kurš saimniekos neizraisa alerģiskas reakcijas.

Plašāk par sfinksa šķirnes kaķiem lasiet šeit.

Kornvolas rekss

Foto: Shutterstock
Šīs kaķu šķirnes maigais, mīkstais kažoks varētu būt katra saimnieka sapnis, taču, iespējams, cilvēki, kuriem ir alerģiskas reakcijas, Kornvolas reksu vairīsies adoptēt. Taču tieši šī kaķu šķirne ir starp tām, kuras uzskatāmas par alerģiju neizraisošām.

Kornvolas reksu siekalās nav tik daudz alergēna, kas izraisītu saimnieka alerģiju un komplikācijas.

Plašāk par Kornvolas reksu lasiet šeit.

Devonas rekss

Foto: Shutterstock
Devonas reksa šķirnes kaķi daudziem asociējas ar miesaskrāsas dzīvnieciņu bez gara apmatojuma, turklāt šī ir viena no šķirnēm, ko izvēlas cilvēki, kuriem ir alerģiskas reakcijas.

Taču Devonas reksu gadījumā ir jāatceras, ka šis nu gan nebūs tas kaķis, kurš radīs alerģiju ar spalvām, jo tās pa māju netiks atstātas. Drīzāk alerģiskas reakcijas var radīt kaķa āda.

Plašāk par Devonas reksu lasiet šeit.

Javas kaķis

Foto: Shutterstock
Šai kaķu šķirnei raksturīgs mazāks apmatojums, līdz ar to mazāk alergēnu, kas saimniekos var izraisīt alerģiskas reakcijas. Viņu apspalvojums veidots tikai vienā kārtā, kas arī samazina apmatojuma apjomu un izkritušo spalvu daudzumu.

Turklāt kaķa kažoks nevelsies un neatstās biezus spalvu kamoliņus mājās.

Bali kaķis

Foto: Shutterstock

Reizēm šo kaķi mēdz dēvēt par garspalvainu Siāmas kaķi, tāpēc pirmajā mirklī var šķist šis kaķis nebūs piemērots mājdzīvnieks cilvēkiem ar alerģijām. Taču patiesībā ir pretēji.

Bali kaķi neizdala tik lielu proteīna Fel d1 daudzumu, kādu rada daudzi citi kaķi, tāpēc arī Bali šķirnes mīluļi ir atbilstoši cilvēkiem ar alerģijām.

Sibīrijas kaķis

Foto: Shutterstock
Līdzīgi kā Bali kaķis, arī Sibīrijas kaķis sākotnēji varētu nešķist piemērotākais kandidāts tāda mājdzīvnieka meklējumos, kurš neizraisītu alerģiskas reakcijas.

Tā kā alergēns rodams kaķu siekalās, tad Sibīrijas kaķim tā daudzums ir salīdzinoši mazs. Tiek minēts, ka tas ir mazāks par vidējo alergēna līmeni citos kaķos. Portāls Mom.me pat min, ka daži saimnieki neesot sajutuši nekādas alerģiskas reakcijas, atrodoties ne tikai viena, bet arī vairāku Sibīrijas kaķu kompānijā.

Laperma

Foto: Shutterstock
Lai arī lapermas šķirnes kaķiem ir mīksts un sprogains kažoks, šie dzīvnieki uzskatāmi par piemērotiem mājdzīvniekiem cilvēkiem ar alerģijām.

Kaķa spalva sprogainā kažoka dēļ tik ļoti neizplatās pa visu mājokli, tādējādi neveicinot alerģiskas reakcijas saimniekos.

Plašāk par šo kaķu šķirni lasiet šeit.

Bengālijas kaķis

Foto: Shutterstock
Bengālijas kaķim, līdzīgi kā daudziem, kuri piemēroti alerģiskiem cilvēkiem, ir īsa spalva, kas samazina alerģisko reakciju iespējamību.

Kad kaķis mazgā savu kažoku, siekalas, kurās rodams alergēns, uzkrājas spalvās, taču tās, manāmas daudzviet mājās, piemēram, uz gultas un pārvalka, saimniekam nekaitē. Siekalās proteīna daudzums ir mazāks, tāpēc arī nerada alerģiskas reakcijas.

Plašāk par šķirnes raksturojumu lasiet šeit.

Krievu zilais kaķis

Foto: Shutterstock
Krievu zilais kaķis ir viens no tiem, kurš proteīnu Fel d1 izdala vismazāk. Tāpat kaķim ir diezgan biezs kažoks, kas pasargā alergēnu izdalīšanos mājas telpā, tāpēc saimniekiem tie nav jāelpo.

Turklāt šīs šķirnes kaķi, raduši dzīvot bargos laikapstākļos Krievijā, pielāgojušies apkārtnei, un tā radies viņu biezais un noturīgais kažoks.

Plašāk par krievu zilo kaķi lasiet šeit.

Austrumu īsspalvainais kaķis

Foto: Shutterstock
Kā jau vēsta šķirnes nosaukums, tās pārstāvjiem ir īsa spalva, kas, saprotams, nozīmē ne tik daudz izkritušo spalvu. Tā kā kaķi mazgājas paši, to siekalās esošais alergēns paliek spalvā, kura ir daudz īsāka par citu kaķu šķirņu spalvām, tāpēc neapgrūtinās saimnieka elpošanu un neradīs liekas komplikācijas.

Turklāt austrumu īsspalvainajam kaķim spalva nemaz tik daudz nekrīt ārā, līdz ar to šīs šķirnes kaķēni tiek uzskatīti par īpaši piemērotiem tiem cilvēkiem, kuriem ir alerģiskas reakcijas.

Plašāk par austrumu īsspalvaino kaķi lasiet šeit.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem Mom.me, Petfinder.com, Russianbluelove.com, PetMD.com, cat-breeds-encyclopedia.com, kā arī Heteres Danfijas grāmatas "Kaķumīļa rokasgrāmata" (apgāds "Zvaigzne ABC").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!