Foto: Shutterstock
Sunim palielinās piena dziedzeri un apetīte, tiek vilkta miga... Šīs ir dažas no pazīmēm, kas var liecināt par suņa grūsnību. Taču – ko darīt gadījumos, kad ārsts neapstiprina gaidāmo ģimenes pieaugumu? Kas ir viltus grūsnība un kādi faktori to izraisa? Atbildes meklējām pie speciālistiem.

Esam saņēmuši lasītājas Aijas stāstu par savu 12 gadus veco vācu aitu suņu šķirnes kucīti, kura regulāri izrāda grūsnības pazīmes. Kāpēc tā?

12 gadus vecā saimnieku mīlule esot pārota divas reizes. Viena reize bijusi neveiksmīga, taču otrajā reizē, kad suns bijis četrus gadus vecs, dzimuši pieci kucēni. Viens no tiem gan piedzimis mazāks par citiem, turklāt neizdzīvojis un pēc diviem mēnešiem nomiris. Vairs kucīte nav pārota, taču ik gadu izrāda grūsnības pazīmes. Sunim ir piepampuši pupi, turklāt tiek aktīvi vilkta miga un rušinātas segas. Lai arī saimnieku mīlule ēdiena ziņā ir izvēlīga, šķietamās grūsnības laikā viņai palielinās apetīte.

Meklēšanās laiku suns joprojām izjūt. Tā kā viņa nedzīvo tikai pa āru, bet daudz laika pavada mājās, saimnieki ir pārliecināti par to, ka suns nav pārojies, taču pēc meklēšanās grūsnības pazīmes joprojām parādās.

Kucīte nav pārota, taču ik gadu izrāda grūsnības pazīmes.
Saimniece Aija jau ir novērojusi – tiklīdz būs pagājuši aptuveni divi mēneši kopš meklēšanās, mājās tiks savandītas segas un suņa guļvieta, tāpat mīlule leks uz dīvāna, ko parasti nedara un nedrīkst darīt. "Tas atkārtojas gadu no gada," tā Aija.

Kāpēc suns nav sterilizēts? Aija stāsta – ārsti to ieteikuši, bet suns ir diezgan vecs, lai arī veselīgs. Protams, sunim, kļūstot vecākam, ir arvien grūtāk veikt sterilizāciju, turklāt Aijas mīlule ir ļoti bailīga. Agrāk ar suni braukts uz dzīvnieku izstādēm, kur iegūtas labas vietas, taču arī to vairs nedara, jo bailes un stress ir tik liels, ka var apdraudēt veselību.

MansDraugs.lv vērsās pie speciālistiem, lai noskaidrotu, kāpēc sunim rodas viltus grūsnības pazīmes un kā saimniekiem vajadzētu reaģēt.

Foto: Shutterstock
Dr. Beinerta veterinārās klīnikas veterinārārsts Lauris Muldiņš stāsta, ka šādus gadījumus, kad suņu saimniekiem ir aizdomas par mīluļa grūsnību, klīnikā novērojamas teju ik nedēļu. Tiesa, uzreiz tiek saimniekiem jautāts, vai sunim ir bijis kontakts ar citu suni, pēc kā jau varētu secināt, vai grūsnība tiešām ir iestājusies.

Arī veterinārārsts Muldiņš stāsta, ka viltus grūsnības pazīmes var būt saistītas ar citām slimībām – olnīcu cistām vai hormonālām problēmām.

Kādas ir pazīmes, kas var liecināt par viltus grūsnību? Muldiņš stāsta – suns kļūst nemierīgs, taisa migu, turklāt var redzēt, ka dzīvnieka piena dziedzeri ir pietūkuši.

Veterinārajā klīnikā "Mazo brāļu hospitālis" stāsta, ka viltus grūtniecība ir atkarīga no hormoniem. Lai arī īstā grūsnība var neiestāties, hormoni turpina uzvesties tā, it kā tā būtu iestājusies.

Vaicājot, kā atšķirt viltus grūsnības pazīmes, klīnikā atbild – gan grūsnībā, gan tās viltus gadījumā pazīmes būs līdzīgas. Dzīvnieks tādos gadījumos paliek neaktīvs, meklē un veido migas, strauji pieņemas svarā, kā arī palielinās piena dziedzeri un izdalās piens.

Gan grūsnībā, gan tās viltus gadījumā pazīmes būs līdzīgas.
Visvieglāk viltus grūsnību var atpazīt pēc tā, ja saimnieks skaidri zina, ka suns nav pārots. Klīnikā min – saimnieki parasti to zina, taču, ja ir aizdomas, tiek veikta sonogrāfija un noskaidrots, vai ir izveidojies auglis.

Lai arī grūsnība bijusi nepatiesa un pazīmes neliecina par to, ka gaidāmi kucēni, ārsti iesaka suni sterilizēt. Pēc nākamās meklēšanās reizes viltus grūsnība var atkārtoties, un tas var veicināt dažādas citas slimības, piemēram, dzemdes iekaisumu. Sterilizācija palīdzētu noregulēt hormonu līmeni.

Tiesa, ka kāds mājdzīvnieks veido migas, tas ne vienmēr nozīmē, ka suns ir grūsns. Klīnikā "Mazo brāļu hospitālis" stāsta, ka sunim var patikt veidot migas, kā tas ir takšu gadījumā. Šīs šķirnes suņi mēdz rakt alas, tāpēc viņiem jebkurā gadījumā raksturīga migu veidošana.

Veterinārās klīnikas "Terion" veterinārārsts Ginters Cepurītis, raksturojot šķirnes suņus, skaidro, ka veselības problēmas dzīvniekiem var parādīties negodprātīgas vai tuvradniecīgas krustošanas gadījumā. Tas var veicināt gan iekšējas, gan ārējas problēmas, arī viltus grūsnību, kā tas ir vācu aitu suņa gadījumā.

Uzzinot, ka lasītājas sunim veiksmīgajā grūsnības reizē dzimis arī viens mazāks kucēns, Cepurītis stāsta, ka tas jau norāda uz problēmām reproduktīvajā sistēmā.

Raksturojot dzimumhormonus, kuru iespaidā rodas viltus grūsnība, veterinārārsts stāsta, ka miera periodā dominē vieni hormoni, meklēšanās laikā – citi, bet pēc tā vēl citi. "Kaut kādā brīdī tie hormoni, kam jādominē grūsnības laikā, patoloģiski sāk dominēt tad, kad suns nav grūsns un nav pārojies," skaidro Cepurītis. Tā var būt katras kucītes dzimumhormonu problēma.

Ja saimnieks nav plānojis savu mīluli pārot, veterinārārsts iesaka dzīvnieku tomēr sterilizēt.
Veterinārārsts stāsta, ka suņu dzimumhormonu sistēma līdz galam nav izprasta. "Ir skaidrs, kā viss strādā un ko katrs hormons dara, taču nav gan noskaidrots, kurš hormons kurā brīdī nenostrādā," tā Cepurītis.

Taču – kā darīt 12 gadus vecās vācu aitu sunītes gadījumā? Cepurītis atzīst – 12 gadi ir nedaudz par vēlu, jo pieejamās hormonu zāles, kas stabilizē hormonu sistēmu, lietojamas līdz suņa astoņu gadu vecumam.

Ja saimnieks nav plānojis savu mīluli pārot, veterinārārsts iesaka dzīvnieku tomēr sterilizēt. "Ja olnīcas nav gatavas pareizi strādāt, tās vajadzētu izoperēt, kas samazinās vēža draudus un citu slimību iespējamību," tā Cepurītis. Tāpat jāvērš uzmanība uz piena dziedzeriem, kas viltus grūsnības gadījumā tiek nevajadzīgi kairināti un palielina vēža risku, kas sunim var attīstīties vecumā.

Savukārt tad, ja ilgstoši neiestājas grūsnība un ja vienmēr tās pazīmes par gaidāmiem kucēniem nevēsta, Cepurītis iesaka suni mēģināt sapārot. Reizēm gadās tā, ka pēc veiksmīgas grūsnības viltus "trauksmes" vairs netiek celtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!