Foto: Kadrs no video
200 raidījumi piecu gadu laikā, simtiem cilvēkstāstu un četrkājaino draugu – ar to lepojas raidījuma "Ķepa uz sirds" veidotāji. Nedēļas nogalē viņi svinēs 200. jubilejas raidījumu. Atskatoties uz paveikto, "Ķepa uz sirds" šo gadu laikā iemantojusi nedalītu skatītāju uzticību, secina raidījuma veidotāji.

5. martā pulksten 10 Latvijas Televīzijas 1. kanālā pie saviem skatītājiem dosies un piekto jubileju svinēs iemīļotais raidījums "Ķepa uz sirds". Šoreiz sestdienas rīts būs īpašs – tas būs 200. raidījums, kopš "Ķepa uz sirds" ir ēterā. Šo gadu laikā kopā ar dzīvnieku patversmēm un raidījuma viesiem – sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, ir atrastas mājas vairāk nekā 1000 pamestiem dzīvniekiem.

"Ķepa uz sirds" ir iemantojusi nedalītu skatītāju uzticību – raidījums ir saņēmis nacionālās TV skatītāju balvu "Zelta Vilnis" nominācijā "Gada Dzīves stila raidījums". Turklāt raidījuma video ir ieguvis atpazīstamību arī ārvalstīs, piemēram, "Ķepa uz sirds" video par mazo mančkina šķirnes kaķēnu interneta vietnē YouTube ir skatīts jau vairāk nekā 21 miljonu reižu! Raidījuma veidotāji pieļauj - tas varētu būt viens no populārākajiem un skatītākajiem video no Latvijas šajā vietnē.

"Raidījuma radošajai komandai ir neizsakāms prieks un gandarījums, ka mūsu skatītāju skaits no sezonas uz sezonu pastāvīgi pieaug. Tas apliecina, ka mūsu darbs ir sabiedrībai vajadzīgs, un tas savukārt dod stimulu darbu turpināt ar vēl lielāku iedvesmu. Daudzām ģimenēm Latvijā raidījuma "Ķepa uz sirds" skatīšanās jau ir kļuvusi par tādu kā kopīgu sestdienas rīta rituālu," stāsta raidījuma producente Inese Kreicberga.

Turklāt raidījuma tapšanā iesaistās arī skatītāji. "Ik dienas saņemam skatītāju zvanus un vēstules – lai gan padalītos ar saviem stāstiem, gan iesūtītu savu mīluļu video vai ieteiktu jaunas tēmas, vai jautātu pēc padoma, kā tikt galā ar kādu problēmu. Cilvēki mums ļoti uzticas un kopā mums izdodas izveidot interesantus un saistošus raidījumus," skaidro Kreicberga.

Kā būtisku atbalstu raidījuma producente uzsver Borisa un Ināras Teterevu fondu, kas raidījumu atbalsta jau no paša sākuma. "Šāds raidījuma formāts Latvijas Televīzijā ir pirmoreiz, un iesākumā skeptiķu un kritiķu bija gana daudz. Faktiski tā bija uzticēšanās, ko viņi man deva avansā, pilnībā paļaujoties, lai gan nebija garantijas, ka raidījums kļūs populārs un skatītājiem tuvs," uzsver raidījuma producente Kreicberga.

Piecu gadu laikā raidījumā ir viesojušies vairāk nekā 300 sabiedrībā pazīstami cilvēki – mūziķi, aktieri, sportisti, mākslinieki, politiķi, žurnālisti, uzņēmēji. Šie cilvēki gan stāstījuši par saviem mīluļiem, gan palīdzējuši bez saimnieka palikušajiem dzīvniekiem.

Raidījuma komanda ir novērojusi, ka cilvēki šo gadu laikā ir palikuši atvērtāki – ja agrāk viņi bija ļoti jāpārliecini, jāpierunā, tad tagad ir daudz vieglāk sadarboties. Piecu gadu laikā raidījumā ir viesojušies vairāk nekā 300 sabiedrībā pazīstami cilvēki – mūziķi, aktieri, sportisti, mākslinieki, politiķi, žurnālisti, uzņēmēji. Šie cilvēki gan stāstījuši par saviem mīluļiem, gan palīdzējuši bez saimnieka palikušajiem dzīvniekiem, kļūstot par viņu aizbildņiem un palīdzot atrast tiem jaunus saimniekus, vai dažkārt paši pieņemot savā ģimenē kādu no pamestajiem suņiem vai kaķiem.

Šo gadu laikā "Ķepa uz sirds" ir devusies filmēt arī ārpus Latvijas, un skatītāji ir ļoti novērtējuši arī citu valstu dzīvnieku draugu pieredzi. Pirms četriem gadiem tika filmēti tikai Kiprai raksturīgie Afrodītes kaķi un cīņa par šīs šķirnes glabāšanu. Rezultātā Afrodītes kaķi ir atzīta kā oficiāla kaķu šķirne pasaulē. Vērtīga bija pieredze Maljorkā, kur dzīvnieku draugi aktīvi cīnās par spāņiem raksturīgo suņu glābšanu, kurus var adoptēt arī uz citām valstīm. Visvairāk raidījuma skatītāji novērtējuši sižetus no Apvienotajiem Arābu emirātiem, kur "Ķepa uz sirds" atrada dzīvnieku draugus, mirātos dzīvojošos latviešus, un guva ekskluzīvu iespēju intervēt Dubaijā valdošās karaļa ģimenes pārstāvi – šeihu Rašidu, kurš glābj arābu saluki suņus.

Pirms pieciem gadiem, sākot veidot raidījumu, radošo komandu vadīja ideālisms un pārliecība, ka pasauli ir itin viegli izmainīt, tomēr nevar arī noliegt, ka joprojām ir arī vilšanās, redzot, cik daudz pamestu dzīvnieku vēl joprojām nonāk patversmēs, stāsta Kreicberga. Viņa secina, ka ļoti daudzi cilvēki tomēr neapzinās, ko nozīmē ģimenē paņemt mājdzīvnieku. Vēl joprojām valda uzskats, ka, paņemot kucēnu vai kaķēnu un nopērkot tam barību un guļvietu, ar to viss beidzas. Daudzi neapzinās, ka mājdzīvniekam ir nepieciešamas pastāvīgas rūpes, mīlestība un uzmanība. Tomēr Kreicberga atzīst, ka sabiedrības uzmanība šai problēmai ir pievērsta. Arvien vairāk cilvēku palīdz, glābj un rūpējas par patversmēs nonākušajiem dzīvniekiem, un šie skaistie, iedvesmojošie piemēri pierāda, ka situācija arvien uzlabojas.

Pirmais raidījums "Ķepa uz sirds" ēterā bija vērojams 2011. gada 15. janvārī, un to kopā ar sunīti Riku vadīja žurnāliste Sendija Burka. Kā pirmais raidījuma viesis bija dziedātāja Laima Vaikule.

"Ķepa uz sirds" ir informatīvi izklaidējošs raidījums visai ģimenei par dzīvnieku pareizu kopšanu un audzināšanu, speciālistu padomiem un ieteikumiem, kā arī dzīvnieku aizsardzības jautājumiem un daudzām citām aktuālām tēmām. Raidījums "Ķepa uz sirds" ir skatāms Latvijas Televīzijas 1. kanālā sestdienu rītos pulksten 10 ar atkārtojumu svētdienās pulksten 15 un pirmdienās pulksten 10.50.

Raidījumu arhīvs skatāms mājaslapā www.kepauzsirds.lv.

Raidījumu piedāvā neatkarīgo producentu grupa Summer Studio, raidījuma mecenāts – Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!