Nereti ir dzirdēts, ka suņa vārdā jābūt burtam "r". Tāpat vārds jāizvēlas atbilstošs suņa raksturam un izskatam, kā arī augumam. Raidījums "Ķepa uz sirds" skaidro, kādos vārdos tiek saukti četrkājainie draugi un kas jāņem vērā, izvēloties mīluļa vārdu.

Argo, Dingo, Duksis, Džeris, Reksis un Ringo – tie ir tikai daži no populārākajiem suņu vārdiem Latvijā. Kādus vārdus izvēlēties iesaka suņu eksperti un kādi labāk patīk pašiem suņiem?

Suņa vārds ir vienlīdz svarīgs gan sunim, gan arī viņa saimniekam. Izrādās – suņa dzīves laikā tas tiks pateikts aptuveni 50 tūkstošus reižu. Kā atrast to īsto un pareizo vārdu, kas būs piemērots tieši tavam mīlulim?

Astrīda Kārkliņa, patversmes "Labās mājas" vadītāja, raksturojot vārda izvēli, stāsta, ka viens no faktoriem ir suņa tēls. "Bieži vien, redzot dzīvnieku, vārds atnāk pats," skaidro Kārkliņa.

Suņu pazinēji saka, ka vārdam jābūt īsam un skaidram. Vislabāk, ja tajā ir tikai divas zilbes, jo garāki vārdi sunim būs grūtāk uztverami. Svarīgi, lai vārds neskan līdzīgi kā komanda, kas sunim ir jāizpilda. Piemēram, ja nosauksiet sunīti par Stasi un dosiet komandu "Stāvi!", suns var apjukt līdzīgā skanējuma dēļ. Patversmes vadītāja Kārkliņa skaidro – suns pierod pie burtu kombinācijas un atsaucas uz to.

Bieži vien, redzot dzīvnieku, vārds atnāk pats.
Astrīda Kārkliņa, dzīvnieku patversmes "Labās mājas" vadītāja
Kārkliņa stāsta, kas sabiedrībā ir izveidojušies dažādi priekšstati, kāds vārds labāk piestāv lielam vai mazam sunim. Viņa neiesaka pārāk eksperimentēt ar netradicionāla vārda izvēli, jo tas var negatīvi iespaidot pašu sunīti. Piemēram, mazam sunītim, kuram būs vārds Rembo, visu mūžu nāksies redzēt izbrīnītas sejas no līdzcilvēkiem. Apkārtējie, izdzirdot suņa vārdu, teiks, ka viņš ir tik spēcīgs un straujš. Kārkliņa pieļauj – sunim sekos dažādi komentāri.

Tam, ka vārds spēcīgi ietekmē arī suņa raksturu, piekrīt arī vairāku rotveileru saimniece Ineta Hmeļņicka. "Tādi suņi, kurus nosauc lempīgākos vārdos, arī izaug lempīgāki pēc rakstura. Bet tādi, kurus nosauc par Bumbu, izaug tādi hiperaktīvi," skaidro Hmeļņicka.

Te gan jāatceras, ka audzētavās ir sava kārtība, piemēram, katram kucēnu metienam tiek veltīts konkrēts burts, ar kuru ir jāsākas visiem šo kucēnu vārdiem. Tāpat šķirnes suņiem oficiālais vārds sastāv no vairākām daļām, kas ietver gan audzētavas nosaukumu, gan vecāku vārdus. Nereti kucēni tiek saukti arī savu senču vārdos.

Arī rotveileru saimnieces pieredzē bijuši gadījumi, kad suns nosaukts kāda radinieka vārdā. "Viens kucēns pēdējā metienā bija līdzīgs vecmammai, tāpēc nosaucām par Gretu. Viņa pēc rakstura un izskata aug līdzīga savai vecmammai."

Audzētavās ir sava kārtība, piemēram, katram kucēnu metienam tiek veltīts konkrēts burts, ar kuru ir jāsākas visiem šo kucēnu vārdiem.
Astrīda Kārkliņa, dzīvnieku patversmes "Labās mājas" vadītāja
Pavisam citādā veidā pie mīluļa vārda nonāca Madara. Viņa cēlo vārdu – Cēzars – bija izdomājusi krietni pirms suņa iegādes. Tas vārds vienkārši atnāca. "Kad ieraudzījām sunīti, vārds piestavēja. Pat nevaru iedomāties viņu saukt citādi. Domāju, ka viņš izaugs stalts, muskuļains un pārliecināts par sevi, un mēs, protams, darīsim visu, lai viņš tāds būtu," skaidro Cēzara saimniece Madara.

Viņa uzskata, ka vārds noteikti ietekmē suņa personību, tomēr ne visi suņu saimnieki tam piekrīt. Daži suņu vārdus izvēlas pēc vietas, no kurienes sunītis ir nācis.

Piemēram, basendži šķirnes suņu saimniece Jeļena stāsta, ka viņas suņu dzimtene ir Āfrika, tāpēc viņa saviem kucēniem izvēlas simboliskus āfrikāņu vārdus.

Vai "r" burts suņa vārdā tiešām ir nepieciešams? Izrādās – tas ir labskanības jautājums. Rotveileru saimniece "r" burtu raksturo kā skanīgu, tādā veidā suns labi dzird savu vārdu. "Vai tas vārdu dara stingrāku? Es tā neteiktu," apgalvo Hmeļņicka.

Vai tas būtu mātes vārds, audzētavas vai dzimšanas vietas nosaukums – pats galvenais, lai suns savu vārdu saprastu, uz to atsauktos un justos labi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!