Foto: Shutterstock

Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB) ir saņēmusi Pasaules mazo dzīvnieku veterinārārstu asociācijas (WSAVA) atbalstu suņu barības vada paplašināšanās jeb megaesophagus slimības izpētei Latvijā, informē LVB pārstāve Lita Konopore.

WSAVA Zinātniski konsultatīvā padome ir iepazinusies ar informāciju par megaesophagus saslimšanas gadījumu statistiku, proti, saslimušo suņu skaitu un saslimšanas biežumu Latvijā, un atzinusi, ka to var uzskatīt par iegūta megaesophagus slimības uzliesmojumu. Padome arī aicinājusi pasaules mazo dzīvnieku veterinārās organizācijas sniegt atbalstu Latvijas veterinārārstiem un iesaistīties slimības izpētes procesos.

"Fakts, ka WSAVA Zinātniski konsultatīvā padome atzīst šo par slimības uzliesmojumu un ir sniegusi atbalstu, ir zīmīgs signāls. Tas apliecina, ka Latvijas veterinārārstu rīcība jau kopš 2015. gada pavasara ir bijusi atbildīga un profesionāla. Cerams, ka WSAVA atzinums būs arī signāls valdībai un ministrijai pārskatīt attieksmi par labu nekavējošai slimības cēloņu noskaidrošanai," uzsver LVB priekšsēdētāja Māra Viduža.

Viņa norādīja, ka ir pāragri runāt par WSAVA finansiālu atbalstu. Jāatgādina, ka pašlaik norit juridiskas sarunas par AS "Tukuma straume" kā iespējamo pētījuma finansētāju.

Pasaules mazo dzīvnieku veterinārārstu asociācija (World Small Animal Veterinary Association -WSAVA) ir daudzu veterināro organizāciju savienība. Tā ietver veterinārās organizācijas, kuru galvenās rūpes ir mīļdzīvnieku veselība un labturība. Šobrīd WSAVA ir 96 biedri – organizācijas un saistītas apvienības, kas pārstāv vairāk nekā 158 tūkstošus veterinārārstu visā pasaulē. WSAVA konsultatīvo padomi veido pieci asociācijas vēlēti profesori.

Kā vēstīts iepriekš, Zemkopības ministrija (ZM) apturēja pētījumu par megaesophagus izpēti tā pusē un nolēma nepiešķirt nepieciešamo finansējumu no ZM budžeta, kā arī neatļaut izmantot zinātniskā institūta BIOR līdzekļus pētījuma pabeigšanai.

LVB arī šajā gadā turpina reģistrēt jaunus megaesophagus saslimšanas un miršanas gadījumus. LVB aicina suņu īpašniekus un veterinārārstus ziņot par aizdomīgiem gadījumiem un nodot mirušos vai eitanazētos dzīvniekus izpētei.

Plašāka informācija par suņu barības vada paplašināšanos jeb megaesophagus pazīmēm un tālāko rīcību lasāma LVB mājas lapā.

Atgādinām, ka suņu barības vada paplašināšanās slimība uzliesmojusi pagājušajā gadā, un sabiedrībā līdz šim izteikts minējums, ka pie vainas varētu būt AS "Tukuma straume" ražotā "Dogo" barība. Ražotājs gan savu vainu noliedz un ir gatavs iesaistīties pētījumā un to arī finansēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!